Upozorenje za korisnike iPhone-a: Ne ignorišite narandžastu tačku


Korisnici iPhone-a su informisani o tajanstvenoj narandžastoj tački koja može značiti da ih neko špijunira. Apple je 2020. godine predstavio funkciju za svoje telefone koja korisnicima omogućava da znaju kada se pristupa njihovom mikrofonu ili kameri. Ovaj alat je dio iOS 14 izdanja i od tada je dostupan na iPhone-u . Apple-ov cilj sa ovom funkcijom je da spreči zlonamerne aplikacije da špijuniraju korisnike. Međutim, mnogi korisnici to još uvijek ne primjete ili ne znaju da postoji – što može biti opasno.

Kako radi?

Ovaj alat radi tako što prikazuje narandžastu tačku, narandžasti kvadrat ili zeleni krug u gornjem desnom uglu ekrana. Ako vidite narandžastu tačku na svom ekranu, to znači da se mikrofon vašeg telefona koristi od strane aplikacije. Na primjer, možete primjetiti kada snimate nešto koristeći aplikaciju Voice Memo. Narandžasta tačka će se takođe pojaviti kada pravite telefonske pozive ili koristite Siri. Ovo takođe može izgledati kao narandžasti kvadrat ako je uključena postavka “Razlikuj bez boja”.

Ako vidite zeleni krug u gornjem desnom uglu ekrana, to znači da se koristi kamera vašeg iPhone-a. Takođe može značiti da aplikacija pristupa i vašoj kameri i mikrofonu. Na primjer, ako koristite aplikaciju Camera ili Instagram za snimanje selfija ili videa, videćete zeleni krug. Da biste vidjeli ili upravljali ovim simbolima i indikatorima, idite na Postavke > Pristupačnost > Prikaz i veličina teksta.

Kako koristiti ovaj alat?

Prvo, korisnici će morati da se uvjere da je njihov operativni sistem ažuriran na najmanje iOS 14. Nakon toga, možete saznati šta se pristupa i koja aplikacija to radi, klizanjem u Control Center. Ako sumnjate da vas aplikacija prisluškuje kada ne bi trebalo, možete provjeriti dozvole aplikacije u Postavkama.

Kako se zaštititi?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da se zaštitite od aplikacija koje vas špijuniraju – kao što je odbijanje pristupa vašem mikrofonu ili kameri. A ako se stvarno brinete, možete jednostavno izbrisati aplikaciju. Privatnost je temeljno ljudsko pravo i u srcu svega što radimo, objasnio je Apple još 2020. godine.

“Zato sa iOS 14 vam dajemo više kontrole nad podacima koje dijelite i više transparentnosti u vezi s načinom na koji se koriste.“

“Indikator se pojavljuje na vrhu vašeg ekrana kada aplikacija koristi vaš mikrofon ili kameru. A u Control Centru, možete vidjeti da li je aplikacija nedavno koristila ove funkcije.”

Kako bi se zaštitili od zlonamjernih aplikacija, važno je pratiti kada se mikrofon ili kamera koriste, a taj sistem indikatora može pomoći korisnicima da zaštite svoju privatnost. Međutim, budući da mnogi korisnici nisu svjesni postojanja ove funkcije, mogu biti izloženi ozbiljnim prijetnjama.

Stoga, da biste bili sigurni da neko ne prisluškuje vaše privatne razgovore ili koristi vašu kameru bez vašeg pristanka, obratite pažnju na narandžastu tačku na svom ekranu i provjerite koje aplikacije koriste vaš mikrofon ili kameru. Ako ne želite da određena aplikacija koristi vašu kameru ili mikrofon, možete to jednostavno onemogućiti u postavkama aplikacije ili u potpunosti izbrisati aplikaciju sa svog uređaja.

Vaša privatnost je važna i imate pravo na nju. Stoga, ne ignorišite narandžastu tačku na svom iPhone-u i budite oprezni kada koristite aplikacije koje zahtijevaju pristup vašoj kameri i mikrofonu.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL