Kolika je prosječna plata u Austriji? Otkrijte koliko možete zarađivati!


Kolika je prosječna plata u Austriji? Otkrijte koliko možete zarađivati!
Kolika je prosječna plata u Austriji? Otkrijte koliko možete zarađivati!

Kao što svi znamo, novac nije sve. Ali ipak je važan faktor prilikom odlučivanja da li prihvatiti novu poziciju ili ne. I to nije bez dobrog razloga!

Vaša plata na kraju krajeva određuje koje mogućnosti imate i kakav stil života možete voditi. Kao specijalizirani radnik, preporučljivo je da saznate koje su realne plate za vas prilikom prijavljivanja za posao u Austriji – čak i ako se minimalna plata mora navesti u svakom oglasu za posao.

Zaposleni u Austriji su 2018. godine imali prosječan bruto prihod od 32.000 eura godišnje. To odgovara prosječnoj mjesečnoj plati od oko 2.400 eura na osnovu 14 isplaćenih plata prije bilo kakvih odbitaka.

Međutim, ova cifra zapravo uključuje i zaposlene na nepuno radno vrijeme i radnike koji nisu cijelu godinu zaposleni.

Prema podacima Austrijskog statističkog zavoda, zaposleni koji rade cijelu godinu i puno radno vrijeme zarađuju mnogo više od ovoga. U tom slučaju, prosječna bruto plata ili nivo zarada iznosi oko 51.000 eura godišnje.

Kako Austrija olakšava dobivanje dozvola boravka ne-EU radnicima

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Međutim, ne samo da radno vrijeme utječe na prosječnu platu, već i lokacija poslodavca. Zapadna Austrija se nalazi na vrhu skale plata, ali istovremeno je i na donjem kraju.

Zaposleni u punom radnom vremenu u saveznoj pokrajini Vorarlberg uživaju najviše prihode, dok ljudi koji rade u Tirolu imaju najniže plate. Beč se nalazi negdje u sredini. Ipak, u prosjeku, specijalisti i rukovodioci najčešće zarađuju najviše u austrijskoj prijestolnici.

Ako pogledamo godišnji razvoj plata u Austriji, možete se nadati redovnim povećanjima plata ako budete zaposleni ovdje.

To je zato što je nivo plata stalno rastao posljednjih godina. Na primjer, pregovori između austrijskih sindikata i poslodavaca doprinose tome.

Također, tzv. kolektivni ugovori sklopljeni u raznim sektorima reguliraju uvjete zaposlenja za mnoge radnike u Austriji.

Kako stranci mogu brzo dobiti austrijsko državljanstvo?

Prosjek godišnjeg prihoda: Austrija u usporedbi sa EU

Prosječna plata u Austriji izgleda prilično dobro u međunarodnoj usporedbi. U EU, prihod austrijskih zaposlenika koji rade puno radno vrijeme rangira se u gornjoj trećini članica, vrlo blizu Njemačke.

Prema OECD-u, zaposlenici imaju veću prosječnu plaću samo u Danskoj i tri Beneluks zemlje. Međutim, u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu nećete pronaći niti jednu planinu višu od 700 metara.

Austrijski sektori i zanimanja s najvišim platama

Prosjek plate pruža dobru orijentaciju kada je riječ o radu u Austriji. Međutim, detaljniji uvid u razine plata u pojedinim sektorima mnogo je značajniji za stručnjake i rukovoditelje.

Razlike u bruto platama do 25.000 eura godišnje su moguće, kako je zaključio Izvještaj o platama 2019. godine. Evaluacija je uzela u obzir tvrdnje oko 12.000 specijaliziranih radnika i rukovoditelja širom Austrije.

Lider po pitanju razina plata je kemijska i naftna industrija, gdje specijalizirani radnici i rukovoditelji zarađuju više od 60.000 eura prosječno svake godine.

Međutim, također možete računati na slično visoku prosječnu plaću u IT sektoru, banci ili radom za kompanije u sektoru energetike i vodoopskrbe u Austriji.

Nasuprot tome, u područjima savjetovanja u upravljanju, revizije i elektrotehnike zaradit ćete oko 10.000 eura manje godišnje.

Minimalna penzija u Austriji: Sve što trebate znati

Bez obzira na određeni sektor, projekt menadžeri su najplaćeniji stručni naziv u Austriji, s prosječnom plaćom blizu 62.000 eura. Usput, što se tiče titule osobe: akademski stupanj omogućava specijaliziranom radniku u Austriji da zarađuje znatno više.

Radnici sa fakultetskom diplomom zarađuju do 20.000 eura više godišnje. Ovo također ovisi o broju godina radnog iskustva. Također, veličina tvrtke igra ulogu. Općenito, možete očekivati veću plaću u kompaniji u Austriji s više od 1.000 zaposlenika nego u manjim firmama.

Usput, AMS Gehaltskompass (AMS Salary Compass) nudi konkretne informacije o mogućim početnim bruto platama. Navodi oko 1.800 različitih zanimanja.

Porezi i porezne klase u Austriji

Za vas kao specijaliziranog radnika, ključno pitanje kada su u pitanju razine plata u Austriji vjerovatno će biti iznos koji vam se stvarno isplaćuje na bankovni račun nakon što se oduzmu svi porezi i doprinosi.

Važno je napomenuti da izračunavanje neto plaće nije jednostavna stvar. Plaćanje poreza u Austriji jedna je od glavnih stavki koje treba uzeti u obzir.

U Austriji se dohodak od zaposlenja oporezuje. Međutim, vi sami ne morate ništa poduzimati da biste platili porez na dohodak, jer vaš poslodavac svaki mjesec plaća iznos poreza direktno poreznoj upravi.

Iznos poreza koji treba platiti ovisi o vašem ukupnom godišnjem prihodu. Pri izračunavanju poreza primjenjuju se tzv. porezne klase, koje su navedene u austrijskoj Lohnsteuertabelle (tabela poreznih razreda).

10 načina kako uštedjeti novac pri kupovini namirnica u Austriji

Jeste li zainteresovani saznati koliku neto plaću ćete dobiti na kraju mjeseca? U tom slučaju koristite Brutto-Netto-Rechner (kalkulator bruto-neto poreza).

Ovdje možete također odrediti iznos doprinosa koji se moraju uplatiti u zdravstveno osiguranje zemlje, kao i nenovčane pogodnosti poput službenog automobila ili stanovanja te naknade za putovanje.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL