10 Najljepših vodopada na svijetu 2023. godine


Vodopadi su prirodne ljepote koje nas mogu ostaviti bez daha. Često se koriste kao mjesta za opuštanje i uživanje u prirodi, a također mogu biti idealna destinacija za putovanje. U ovom članku predstavljamo vam 10 najljepših vodopada na svijetu, prema broju hashtagova na Instagramu.

1. Niagara vodopad (SAD/Kanada) – 3.5 miliona postova

Niagara vodopad je jedan od najpoznatijih i najljepših vodopada na svijetu, koji se nalazi na granici između Kanade i Sjedinjenih Država. Sastoji se od tri vodopada i može se pristupiti s obje strane granice. Međutim, pogled s kanadske strane smatra se impresivnijim. Ovaj vodopad posjeti više od 30 miliona ljudi godišnje.

2. Vodopad Viktorija (Zimbabve/Zambija) – 300.000 postova

Vodopad Viktorija, koji se nalazi na rijeci Zambezi na granici između Zimbabvea i Zambije, jedan je od sedam prirodnih čuda svijeta. Iako nije najviši ili najširi vodopad na svijetu, visina od 108 metara i širina od 1708 metara čine ga najvećim vodopadom na svijetu. Osim uživanja u prirodnim ljepotama, posjetitelji mogu uživati i u brojnim aktivnostima poput raftinga, skakanja padobranom ili helikopterskih tura.

3. Vodopadi Iguazu (Brazil/Argentina) – 286.000 postova

Vodopadi Iguazu su najveći vodopadi na svijetu i nalaze se na granici između Brazila i Argentine. Sastoji se od više od 270 manjih vodopada koji zajedno tvore spektakularan prizor. Okružen šumama, vodopad pruža jedinstveno iskustvo za posjetitelje. Za najbolji pogled preporučuje se posjet tijekom kišne sezone.

4. Vodopad Multnomah (SAD) – 280.000 postova

Vodopad Multnomah u Oregonu, Sjedinjene Države, najposjećeniji je prirodni rekreacijski prostor u pacifičkom sjeverozapadu SAD-a. Sastoji se od dva dijela: gornjeg vodopada od 165 metara i donjeg vodopada od 21 metra. Osim pogleda, posjetitelji mogu uživati i u brojnim aktivnostima poput pješačenja i planinarenja.

5. Vodopad Yosemite (SAD) – 215.000 postova

Vodopad Yosemite, najviši je vodopad u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji. Najbolje vrijeme za posjet ovom vodopadu je u kasno proljeće kada je protok vode na vrhuncu. Voda se spušta 739 metara kroz tri sekcije.

6. Vodopadi Kawasan (Filipini) – 160.000 postova

Vodopadi Kawasan se nalaze na rijeci Kawasan na Filipinima. Sastoje se od nekoliko manjih vodopada, a najviši je visok oko 40 metara. Ovi kristalno čisti bazeni su savršeni za plivanje i uživanje u tropskom klimatu Filipina.

7. Vodopad Seljalandsfoss (Island) – 158.000 postova

Vodopad Seljalandsfoss je jedinstveni vodopad koji se nalazi na jugu Islanda. Ovaj vodopad visok je oko 60 metara i poznat je po tome što posjetitelji mogu proći iza vodopada i uživati u spektakularnom pogledu. Osim toga, ovo mjesto je savršeno za promatranje sjevernih svjetala tijekom zime.

8. Vodopad Bridalveil (SAD) – 154.000 postova

Vodopad Bridalveil se nalazi u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji. Ovaj vodopad visok je oko 188 metara i jedan je od najstarijih u parku. Posjetitelji mogu uživati u spektakularnom pogledu na vodopad tijekom cijele godine.

9. Vodopad Snoqualmie (SAD) – 149.000 postova

Vodopad Snoqualmie se nalazi u državi Washington u Sjedinjenim Državama. Visok je oko 82 metra i služi kao važan kulturni i duhovni spomenik za Snoqualmie narod. Ovo mjesto posjećuje više od 1,5 milijuna posjetitelja svake godine.

10. Vodopadi Plitvička jezera (Hrvatska) – 97.000 postova

Vodopadi Plitvička jezera su skupina vodopada koji se nalaze u Nacionalnom parku Plitvička jezera u Hrvatskoj. Ovo UNESCO-vo svjetsko prirodno dobro sastoji se od 16 jezera koja su povezana vodopadima. Najveći vodopad doseže visinu od gotovo 80 metara.

Iako ovi vodopadi nude nevjerojatne prirodne ljepote, ne zaboravite da postoji mnogo drugih prekrasnih vodopada širom svijeta koji čekaju da ih otkrijete.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL