4 magične fraze koje će vam pomoći da zaštitite svoja prava kada vas zaustavi policija


policija

U situacijama kada vas zaustavi policija, bitno je da znate da imate prava, i da ih iskoristite. Bilo da je u pitanju rutinska saobraćajna kontrola ili situacija u kojoj se osjećate ugroženo, postoje četiri magične fraze koje vam mogu pomoći da zaštitite svoja prava. Ovdje su ove fraze, i objašnjenja o tome kako ih iskoristiti.

“Da li sam slobodan/na da odem?”

U bilo kojoj situaciji koja uključuje policiju, možete postaviti ovo pitanje. Ako nemaju ništa protiv vas, moraju vas pustiti da odete. Ako odgovore negativno, to znači da vas sumnjiče za nešto, i da će pokušati da vas uvuku u razgovor kako bi ste se eventualno sami inkriminisali.

“Ne pristajem na pretres.”

Jedna od trikova koje policija često koristi jeste da vas nagovori da dozvolite pretres vašeg vozila ili stana. Ne smijete lako odustati od svojih prava. Čak i ako ste potpuno nevini, ne morate dozvoliti pretres. Policajci su vrlo vješti u igranju psiholoških igrica, pa je bitno da ne nasjedate na njihove trikove.

“Želim da ćutim.”

Ukoliko se situacija zaoštri, imate pravo da ćutite. Ne morate odgovarati na pitanja koja vam policija postavlja. Najbolje je da se držite ove fraze i da ne govorite ništa više. U suprotnom, možete sebe dovesti u nezgodnu situaciju, pa čak i do zatvora.

“Želim advokata.”

Ako ste stigli do tačke da želite advokata, onda je situacija već ozbiljna. Zatražite advokata, i nemojte govoriti ništa dok ne dođe.

Ove četiri fraze su važne, ali bitno je napomenuti da svaka situacija može biti drugačija, i da ne postoje univerzalni savjeti. Ipak, ukoliko se držite ovih pravila, veće su šanse da zaštitite svoja prava i izbjegnete neželjene situacije.


What's Your Reaction?

LOVE
4
LOVE
OMG
1
OMG
HAHA
5
HAHA
COOL
5
COOL