Ako tražite nešto slatko i osvježavajuće za vruće ljetne dane, ništa ne može nadmašiti ukus domaćeg sladoleda. Bez obzira jeste li u potrazi za klasičnom vanilijom ili eksperimentalnim kombinacijama okusa, pravljenje sladoleda kod kuće može biti zabavno, jednostavno i ukusno. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako napraviti sladoled od nule.
Kako napraviti sladoled
Sastojci
Prije nego što započnemo, potrebno je pripremiti sve sastojke koje ćemo koristiti. Sastojci za klasičan sladoled od vanilije uključuju:
- 2 šoljice teške ili slatke pavlake
- 1 šoljica mlijeka
- ¾ šoljice šećera
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Naravno, ovo su samo osnovni sastojci. Ako želite dodati okuse poput čokolade, jagode, maline ili mente, slobodno eksperimentirajte. Kao alternativu mlijeku možete koristiti i kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, sojino mlijeko ili bilo koje drugo biljno mlijeko.
Alat
Osim sastojaka, potrebni su i određeni alati za pravljenje sladoleda. Potreban vam je:
- sladoledni stroj
- metalna posuda (za hlađenje smjese)
- mjerni pribor
- miješalica
- posuda za miješanje
- viljuška ili žlica za mućenje
Preporučeno: Kako napraviti ukusne palačinke za doručak, ručak i večeru
Koraci
Kada ste prikupili sve sastojke i alate, vrijeme je da započnete s izradom sladoleda. Ovih pet koraka će vam pomoći da napravite savršen sladoled.
Korak 1: Miješanje smjese
U posudi za miješanje pomiješajte pavlaku, mlijeko, šećer, vaniliju i sol. Dobro promiješajte sve sastojke dok se šećer potpuno ne otopi.
Korak 2: Hlađenje smjese
Stavite smjesu u metalnu posudu i stavite je u zamrzivač na najmanje sat vremena. Smjesu trebate miješati svakih 20 minuta pomoću viljuške ili žlice za mućenje kako bi se spriječilo stvaranje kristala leda.
Korak 3: Pravljenje sladoleda
Kada se smjesa ohladi i zgusne, stavite je u sladoledni stroj prema uputama proizvođača. Obično traje između 20 i 30 minuta dok se smjesa ne pretvori u glatku i kremastu smjesu.
Korak 4: Dodavanje dodataka
Ako želite dodati okuse ili teksturu sladoledu, dodajte ih u stroj tokom zadnjih nekoliko minuta miješanja. To mogu biti komadići čokolade, voća, orašasti plodovi ili bilo šta drugo po vašem izboru.
Korak 5: Smrzavanje
Kada je sladoled gotov, prebacite ga u posudu za smrzavanje i ostavite u zamrzivaču najmanje nekoliko sati ili preko noći kako bi se stvrdnuo.
Bonus savjeti
- Ako želite napraviti sladoled bez sladolednog stroja, umjesto toga možete staviti smjesu u posudu i staviti u zamrzivač. Smjesu miješajte svakih 30 minuta kako biste spriječili stvaranje kristala leda i dobili glatku smjesu.
- Ako koristite biljno mlijeko umjesto običnog mlijeka, možda ćete trebati malo više vremena za miješanje kako biste dobili kremastu smjesu.
Zaključak
Iako može zvučati zastrašujuće, pravljenje sladoleda kod kuće nije previše teško. Slijedeći ove jednostavne korake i eksperimentirajući s različitim okusima, možete napraviti svoj omiljeni sladoled sasvim sami. I kada se ljetna vrućina približava, nema ništa bolje od hladnog i ukusnog sladoleda.
Često postavljena pitanja
Mogu li koristiti bilo koje mlijeko?
Da, možete koristiti bilo koje mlijeko po vašem izboru, uključujući biljna mlijeka.
Moram li imati sladoledni stroj?
Iako je sladoledni stroj najbolji način za dobivanje glatke i kremaste teksture, možete napraviti sladoled i bez njega. Potrebno je samo više vremena i truda kako biste postigli istu teksturu.
Mogu li dodati više šećera?
Da, možete dodati više šećera ako želite slađi sladoled. Međutim, budite oprezni da ne dodate previše, jer to može utjecati na teksturu sladoleda.
Kako mogu spriječiti stvaranje kristala leda u sladoledu?
Redovno miješajte smjesu tokom hlađenja kako biste spriječili stvaranje kristala leda. Također, pazite da ne dodate previše zraka u smjesu tokom miješanja jer to također može uzrokovati kristale leda.