Kako jesti lanene sjemenke i dodati ih u svoju prehranu


Kako jesti lanene sjemenke
Kako jesti lanene sjemenke

Jeste li se ikada zapitali kako bi trebali konzumirati lanene sjemenke? Možda ste ih kupili u zdravoj trgovini, ali niste sigurni kako ih jesti. Nemojte brinuti, u ovom članku ćemo vam objasniti sve što trebate znati o lanenim sjemenkama, kako ih pripremiti i kojim načinima ih možete dodati u svoju prehranu.

Šta su lanene sjemenke?

Lanene sjemenke su sjemenke lana, biljke koja se uzgaja zbog svojih vlakana i ulja. Ove sjemenke su bogate hranjivim tvarima kao što su omega-3 masne kiseline, vlakna i lignani. One se mogu kupiti u obliku cjelovitih sjemenki, mljevenih sjemenki, ulja ili dodataka prehrani.

Zašto jesti lanene sjemenke?

Lanene sjemenke su vrlo hranjive i korisne za vaše zdravlje. One mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke i probavnih problema. One su također korisne za kožu, kosu i nokte. Osim toga, one mogu pomoći u gubitku težine i poboljšati probavu.

Kako jesti lanene sjemenke?

Postoji nekoliko načina kako možete dodati lanene sjemenke u svoju prehranu.

Dodajte ih u svoj smoothie

Jedan od najjednostavnijih načina jesti lanene sjemenke je dodati ih u svoj smoothie. Samo dodajte žlicu mljevenih sjemenki u svoj omiljeni smoothie recept i uživajte u dodatnoj teksturi i okusu.

Pospite ih preko žitarica ili jogurta

Još jedan način dodavanja lanenih sjemenki u vašu prehranu je posipanje preko žitarica ili jogurta. Ovo je odličan način za dodavanje hranjivih tvari vašem doručku.

Dodajte ih u hljeb ili peciva

Mljevene lanene sjemenke su savršene za dodavanje u tijesto za hljeb ili peciva. To će dodati hranjive tvari i teksturu vašem pecivu.

Koristite ih umjesto jaja

Ako vam ponestane jaja, lanene sjemenke mogu biti sjajna zamjena. Samo pomiješajte kašiku mljevenih sjemenki sa tri kašike vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Smjesa će postati ljepljiva i imati konzistenciju jaja.

Koliko lanenih sjemenki jesti dnevno?

Preporučena dnevna doza lanenih sjemenki je jedna do dvije kašike. Međutim, prekomjerna konzumacija može uzrokovati probavne probleme, pa je važno da ne pretjerate. Također, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom prije nego što uključite nove namirnice u svoju prehranu.

Kako se pravi sir: Savjeti i trikovi

Kako čuvati lanene sjemenke?

Lanene sjemenke treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na suhom i hladnom mjestu. To može biti u hladnjaku ili zamrzivaču, a važno je da ih zaštitite od svjetlosti i vlage kako bi sačuvali njihovu svježinu.

Napomena o sigurnosti

Lanene sjemenke mogu sadržavati tragove cijanida, što je prirodni toksin. Međutim, količina cijanida u sjemenkama lana je vrlo mala i uobičajeno konzumiranje lanenih sjemenki nije opasno. Međutim, trudnice, dojilje i ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što konzumiraju lanene sjemenke.

Zaključak

Lanene sjemenke su izvrstan dodatak vašoj prehrani zbog svoje nutritivne vrijednosti. Postoji mnogo načina na koje ih možete konzumirati, kao što su dodavanje u smoothie, posipanje preko žitarica ili jogurta, dodavanje u tijesto za hljeb ili peciva i zamjena za jaja. Važno je slijediti preporučenu dnevnu dozu i čuvati ih na suhom i hladnom mjestu. Ako želite poboljšati svoju prehranu, isprobajte dodavanje lanenih sjemenki u svoje obroke.

Često postavljana pitanja

Mogu li konzumirati cijele lanene sjemenke ili samo mljevene?

Oboje je moguće. Mljevene sjemenke se lakše probavljaju, ali cjelovite sjemenke mogu dodati teksturu vašoj hrani.

Kada je najbolje jesti lanene sjemenke?

Lanene sjemenke možete jesti tokom cijelog dana, ali najbolje je uključiti ih u svoj doručak kako biste započeli dan s puno hranjivih tvari.

Je li sigurno konzumirati lanene sjemenke ako uzimam lijekove?

Ako uzimate lijekove, savjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što uključite nove namirnice u svoju prehranu, uključujući lanene sjemenke.

Mogu li lanene sjemenke izazvati alergijske reakcije?

Lanene sjemenke su rijetko alergena hrana, ali neke osobe mogu biti alergične na sjemenke lana. Ako primijetite alergijske simptome poput osipa, oticanja ili teškoća u disanju nakon konzumiranja lanenih sjemenki, odmah se obratite svom liječniku.

Mogu li konzumirati lanene sjemenke ako sam trudna?

Trudnice bi se trebale posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što konzumiraju lanene sjemenke. Iako su one hranjive, prekomjerna konzumacija može uzrokovati probavne probleme.

Kako mogu znati je li laneno ulje isto što i lanene sjemenke?

Laneno ulje se dobiva iz sjemenki lana i sadrži slične hranjive tvari kao i same sjemenke. Međutim, laneno ulje ne sadrži vlakna koja se nalaze u sjemenkama lana.

Mogu li lanene sjemenke izazvati probavne probleme?

Prekomjerna konzumacija lanenih sjemenki može izazvati probavne probleme poput nadutosti, plinova i proljeva. Važno je pridržavati se preporučene dnevne doze i piti dovoljno vode.

Preporučeno


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL