Kako sniziti AST i ALT enzime u krvi na prirodan način


Kako sniziti AST i ALT
Kako sniziti AST i ALT

Ukoliko ste nedavno dobili rezultate laboratorijskih analiza, vjerovatno ste bili iznenađeni kada ste vidjeli visoke vrijednosti enzima AST i ALT u krvi.

Visoke vrijednosti ovih enzima mogu biti pokazatelj problema sa jetrom i drugim organima, stoga je važno smanjiti njihove vrijednosti kako bi se izbjegli ozbiljni zdravstveni problemi.

U ovom blogu, predstavit ćemo vam nekoliko prirodnih načina kako smanjiti AST i ALT enzime u krvi, bez upotrebe lijekova.

Ukoliko ste ozbiljni u namjeri da smanjite vrijednosti AST i ALT enzima, prvo što morate uraditi jeste prestati sa konzumiranjem alkohola.

Alkoholna pića mogu biti glavni uzrok visokih vrijednosti AST i ALT enzima. Alkohol može uzrokovati oštećenja jetre, stoga se preporučuje da izbjegavate konzumiranje alkoholnih pića ili smanjite njihovu količinu na najmanju moguću mjeru.

Uz to, preporučuje se da izbjegavate procesuiranu hranu, brzu hranu i hranu bogatu masnoćama.

Umjesto toga, konzumirajte zdravu i uravnoteženu prehranu koja će pomoći u poboljšanju zdravlja vaše jetre. Prehrana bogata povrćem, voćem i proteinima može pomoći u smanjenju vrijednosti AST i ALT enzima.

Uzmite u obzir svoje fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost može biti vrlo korisna za vaše zdravlje, uključujući zdravlje jetre. Redovno vježbanje može pomoći u smanjenju tjelesne mase i poboljšanju vašeg ukupnog zdravlja. To će pomoći u smanjenju vrijednosti AST i ALT enzima u krvi.

Preporučuje se da vježbate najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u sedmici. Možete vježbati na različite načine, poput hodanja, trčanja, plivanja ili bilo kojeg drugog sporta koji vam odgovara.

Uz to, pokušajte uključiti i trening snage u vašu rutinu, koji može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa i drugih bolesti koje mogu utjecati na zdravlje vaše jetre.

Kako podići nizak pritisak: savjeti i trikovi

Pijte dovoljno vode

Pored pravilne prehrane i fizičke aktivnosti, važno je konzumirati dovoljnu količinu vode kako bi se održala hidratacija vašeg tijela.

Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, što može uzrokovati povećanje vrijednosti AST i ALT enzima.

Preporučuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno, a još više ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću.

Također, možete konzumirati i druge tečnosti poput zelenog čaja i prirodnih sokova koji mogu pomoći u smanjenju vrijednosti AST i ALT enzima.

Konzumirajte namirnice koje pomažu u smanjenju vrijednosti AST i ALT enzima

Postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u smanjenju vrijednosti AST i ALT enzima u krvi. Neke od njih uključuju:

 • Kurkuma: Kurkuma sadrži kurkumin, koji može pomoći u smanjenju upala u jetri. Možete dodati kurkumu u vašu hranu ili napitke kako bi dobili njene zdravstvene koristi.
 • Maslinovo ulje: Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i zdravim masnoćama, što ga čini idealnim za održavanje zdravlja jetre. Možete ga koristiti za pripremu hrane ili kao preliv za salate.
 • Cikorija: Cikorija je biljka koja se može koristiti kao prirodni lijek za jetru. Možete je koristiti kao dodatak u vašim napicima ili kao začin u hrani.
 • Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju vrijednosti AST i ALT enzima u krvi. Možete ga piti umjesto kafe ili drugih napitaka koji mogu utjecati na vaše zdravlje jetre.

Često postavljana pitanja

 1. Koliko dugo treba primjenjivati ove metode kako bi se smanjile vrijednosti AST i ALT enzima?
  Rezultati mogu varirati od osobe do osobe, ali je preporučljivo primjenjivati ove metode najmanje mjesec dana kako bi se vidjeli pozitivni rezultati.
 2. Da li bih trebao koristiti lijekove za smanjenje vrijednosti AST i ALT enzima?
  Ukoliko imate ozbiljne zdravstvene probleme, uvijek se obratite svom ljekaru. Međutim, prije uzimanja lijekova, pokušajte primijeniti prirodne metode koje smo naveli u ovom blogu.
 3. Mogu li ove metode pomoći u sprečavanju bolesti jetre?
  Da, primjena ovih metoda može pomoći u sprečavanju problema sa jetrom i održavanju zdravlja vaše jetre. Međutim, uvijek je važno voditi računa o svom zdravlju i redovno obavljati zdravstvene preglede kako bi se otkrili eventualni problemi na vrijeme.
 4. Kako mogu znati jesu li vrijednosti AST i ALT enzima u krvi normalne?
  Vrijednosti AST i ALT enzima se obično nalaze u laboratorijskim nalazima krvi. Normalne vrijednosti mogu varirati u zavisnosti od laboratorija, ali obično su AST vrijednosti ispod 40 IU/L, a ALT vrijednosti ispod 55 IU/L. Međutim, uvijek se obratite svom ljekaru kako biste dobili precizne informacije o vrijednostima AST i ALT enzima u vašoj krvi.

Smanjenje vrijednosti AST i ALT enzima u krvi je važno za održavanje zdravlja vaše jetre i izbjegavanje ozbiljnih zdravstvenih problema.

Primjena prirodnih metoda koje smo naveli u ovom blog postu može pomoći u smanjenju vrijednosti AST i ALT enzima bez upotrebe lijekova.

Važno je voditi računa o svojoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i hidrataciji, te izbjegavati štetne navike poput konzumiranja alkohola i procesuirane hrane. Uz primjenu ovih metoda, možete održavati zdravlje vaše jetre i poboljšati svoje ukupno zdravlje.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL