Kalkulator potrošnje goriva


Ako ste vlasnik automobila, sigurno ste se nekad zapitali koliko goriva troši vaše vozilo i koliko novca trošite na gorivo tokom vožnje. Srećom, postoje razni online kalkulatori koji vam mogu pomoći da izračunate potrošnju goriva i cijenu za vaš automobil.

U ovom blogu ćemo vam pokazati kako da koristite kalkulator potrošnje goriva i kako da uštedite novac na gorivu.

Kako koristiti kalkulator potrošnje goriva

Kalkulator potrošnje goriva je jednostavan online alat koji vam omogućava da izračunate potrošnju goriva i cijenu za vaš automobil. Evo kako da ga koristite:

Unesite prijeđene kilometre

Prvo što trebate učiniti je da unesete broj prijeđenih kilometara. To može biti bilo koja udaljenost, od kratkog putovanja do duge vožnje.

Unesite cijenu goriva

Sljedeći korak je da unesete cijenu goriva po litri. Ova vrijednost se obično može naći na pumpi za gorivo, ili na nekom od online portala za cijene goriva.

Unesite potrošnju vašeg vozila

Zadnji korak je da unesete potrošnju vašeg vozila, izraženu u litrama na 100 kilometara. Ovo je informacija koju obično možete pronaći u priručniku za vaš automobil.

Kliknite na dugme ‘Izračunaj’

Kada ste unijeli sve informacije, kliknite na dugme ‘Izračunaj’ i dobit ćete izračunate vrijednosti za potrošnju goriva i cijenu.

Kako uštedjeti novac na gorivu

Sada kada znate kako da koristite kalkulator potrošnje goriva, pitanje je kako da uštedite novac na gorivu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

Vožnja sa nižom brzinom

Jedan od najboljih načina da uštedite novac na gorivu je da vozite sporije. Vožnja sa nižom brzinom smanjuje otpor zraka i potrošnju goriva vašeg vozila.

Redovno održavanje vozila

Redovno održavanje vašeg vozila može značajno smanjiti potrošnju goriva. Zamjena prljavih filtera zraka, provjera pritiska u gumama i redovno mijenjanje ulja i drugih tečnosti može poboljšati performanse vašeg vozila i smanjiti potrošnju goriva.

Koristite klimu samo kada je stvarno potrebno

Korištenje klime može značajno povećati potrošnju goriva vašeg vozila, pogotovo kada vozite na dugim putovanjima. Pokušajte koristiti klimu samo kada je to stvarno potrebno, ili koristite prozore za provjetravanje kabine.

Planirajte svoje rute

Planiranje vaših ruta može vam pomoći da uštedite na gorivu. Pokušajte izbjegavati gužve i prometne špice, i koristite kraće rute kada je to moguće.

Proučite cijene goriva

Pravilno proučavanje cijena goriva može vam pomoći da uštedite novac na gorivu. Budite svjesni razlika u cijenama goriva između različitih benzinskih stanica i pokušajte iskoristiti popuste i akcije.

Često postavljena pitanja: Kalkulator potrošnje goriva

Šta je potrošnja goriva?

Potrošnja goriva je količina goriva koju vaše vozilo troši na jedinicu udaljenosti. Obično se mjeri u litrama na 100 kilometara.

Šta je kalkulator potrošnje goriva?

Kalkulator potrošnje goriva je online alat koji vam omogućava da izračunate potrošnju goriva i cijenu za vaš automobil.

Kako se može smanjiti potrošnja goriva?

Potrošnja goriva se može smanjiti na nekoliko načina, kao što su vožnja sa nižom brzinom, redovno održavanje vozila, korištenje klime samo kada je to potrebno, planiranje ruta i praćenje cijena goriva.

Kako mogu uštedjeti novac na gorivu?

Ušteda novca na gorivu može se postići vožnjom sa nižom brzinom, redovnim održavanjem vozila, korištenjem klime samo kada je to potrebno, planiranjem ruta i praćenjem cijena goriva.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL