Gavez – što je to i kako se koristi?


gavez
gavez

Dobrodošli u naš blog posvećen gavezu, biljci koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Gavez ima dugu povijest upotrebe u liječenju raznih bolesti i ozljeda, a njezina učinkovitost dokazana je kroz mnoge kliničke studije. U ovom blogu, naučit ćete više o gavezu – kako se koristi, gdje se može pronaći, te o njegovim najpopularnijim pripravcima. Osim toga, saznat ćete kako napraviti mast od gaveza kod kuće te kako je pravilno koristiti. Ako ste zainteresirani za ljekovito bilje i prirodne načine liječenja, ovo je blog za vas!

Gavez – šta je to i kako se koristi?

U prirodi se skriva lijek za sve, a jedna od biljaka o kojima se mnogo govori je i gavez. Ova višegodišnja biljka latinskog imena Symphytum officinale ima dugotrajnu povijest upotrebe, posebno u liječenju rana i bolesti kostiju. U ovom članku saznat ćete više o gavezu, gdje se može pronaći, kako se koristi i za šta se koristi.

Gdje se može pronaći gavez?

Gavez je biljka koja se najčešće može pronaći na vlažnim mjestima, kao što su obale potoka, rijeka, rubovi šuma ili vlažne livade. Također se može naći u vrtu ili uz ograde. Ova biljka karakterističnog izgleda, s ljubičastim i ružičastim cvjetovima obješenim prema dolje, raste gotovo posvuda.

Kako se koristi gavez?

Korijen i listovi gaveza sakupljaju se u proljeće ili jesen te se koriste svježi ili osušeni. Najaktivniji sastojak gaveza je alantoin, koji ima snažnu sposobnost poticanja rasta stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Ova biljka se koristi za liječenje vanjskih i unutarnjih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja, te kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Oblozi gaveza su djelotvorni kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma te kod upale kostiju.

Pripravci od gaveza

Od gaveza se pripremaju čajevi, oblozi, kupke, masti, tinkture i biljne kapi. Najsigurniji i najčešći oblik gavezovog pripravka je mast za vanjsku primjenu, koja se nanosi utrljavanjem u kožu. Nakon nanošenja masti, potrebno je oprati ruke. Ponekad se gavezova mast sastoji i od drugih aktivnih tvari i biljaka, poput propolisa, stolisnika, crnog sljeza te vitamina E.

Kako napraviti mast od gaveza?

Mast od gaveza možete kupiti u trgovinama, no vrlo je jednostavno napraviti je u vlastitoj radinosti. Za pripremu domaće masti, potrebno je sitno narezati 4 do 6 svježih korijena gaveza, kratko ih prepržiti u 250 g čiste svinjske masti, ostaviti stajati preko noći, a sljedeći dan zagrijati, procijediti kroz krpu i istisnuti. Mast je potrebno odmah napuniti u male, čiste posude i pohraniti u hladnjak.

Važno je napomenuti da se preparati gaveza ne smiju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama, a ograničena je i duljina primjene. Savjetuje se da se nakon 4-6 sedmica tretiranja ozljede lokalno prekine korištenje gaveza. Mast gaveza ne smije se koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Zaključak

Gavez je biljka koja se često spominje u kontekstu ljekovitog bilja. Njezina dugotrajna povijest uporabe potvrđuje njezina ljekovita svojstva. Najbolji oblik pripravka gaveza za vanjsku primjenu je mast, koju je vrlo jednostavno pripremiti kod kuće. Važno je zapamtiti da preparati gaveza ne smiju biti korišteni na oštećenoj koži ili otvorenim ranama, a dugotrajna primjena treba biti ograničena.


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL