Upravljanje fizičkom aktivnošću u trudnoći: Istine i zablude


Trudnoća je životno iskustvo koje donosi mnogo promjena u život žene. Jedna od tih promjena može biti i prilagođavanje fizičke aktivnosti kako bi se osiguralo zdravlje majke i djeteta. Međutim, postoji mnogo mitova i zabluda o tome šta je sigurno raditi tokom trudnoće, što može biti zbunjujuće i frustrirajuće za buduće majke. U ovom članku, mi ćemo se usredotočiti na najčešće zablude o fizičkoj aktivnosti u trudnoći, razjasniti ih i pružiti savjete kako pravilno upravljati fizičkom aktivnošću tokom trudnoće.

“Trudnice trebaju mirovati i izbjegavati bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti.”

Ovo je jedna od najčešćih zabluda o trudnoći i fizičkoj aktivnosti. Istina je da umjerena tjelesna aktivnost tokom trudnoće može imati mnoge koristi, uključujući poboljšanje raspoloženja, prevenciju prekomjerne težine, poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i bolje spavanje. Međutim, važno je napomenuti da je svaka trudnoća jedinstvena i da bi žene trebale razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što započnu bilo kakvu vrstu tjelesne aktivnosti.

“Trudnice ne smiju trčati ili skakati.”

Ova tvrdnja nije istinita. Mnoge trudnice mogu nastaviti s trčanjem ili skakanjem dok je njihova trudnoća normalna i nemaju rizika za zdravlje. Međutim, svaka trudnoća je jedinstvena i važno je slušati svoje tijelo. Ako imate bilo kakve bolove, nelagodu ili krvarenje, trebali biste se odmah obratiti svom liječniku.

“Trudnice ne bi trebale raditi vježbe s utezima.”

Ovo je još jedan mit o trudnoći i fizičkoj aktivnosti. Umjereno vježbanje s utezima može biti korisno tokom trudnoće, posebno za jačanje mišića koji će pomoći rastućoj maternici. Međutim, važno je izbjegavati prekomjerno dizanje teških utega i uvijek pratiti savjete liječnika.

“Trudnice ne bi trebale raditi vježbe koje uključuju trbuh.”

Ovo je također mit. Mnoge vježbe koje uključuju trbušne mišiće mogu biti sigurne tokom trudnoće, ali uvijek je važno slušati svoje tijelo i izbjegavati bilo koju vježbu koja uzrokuje bol ili nelagodu. Uz to, važno je izbjegavati vježbe na leđima nakon prvog tromjesečja, jer to može smanjiti protok krvi u maternici.

“Trudnice ne bi smjele vježbati ako imaju visok krvni tlak.”

Visoki krvni tlak može biti zabrinjavajući tokom trudnoće, ali to ne znači da trudnice ne mogu vježbati. U stvari, umjerena tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju općeg zdravlja. Međutim, trudnice s visokim krvnim tlakom trebaju razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što započnu bilo kakvu vrstu tjelesne aktivnosti.

“Trudnice ne bi smjele vježbati u kasnoj trudnoći.”

Ovo je još jedna zabluda o trudnoći i fizičkoj aktivnosti. U stvari, vježbanje tokom kasne trudnoće može pomoći u pripremi tijela za porođaj i ublažiti bolove u leđima i umor. Međutim, važno je izbjegavati vježbe koje uključuju previše skakanja i trčanja, jer to može uzrokovati nelagodu i bolove u zdjelici.

“Trudnice ne bi smjele vježbati na visokim nadmorskim visinama.”

Ovo je istina. Vježbanje na visokim nadmorskim visinama može uzrokovati nedostatak kisika u krvi, što može biti opasno za trudnicu i njeno dijete. Ako planirate putovati na visoku nadmorsku visinu tijekom trudnoće, uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što započnete bilo kakvu vrstu tjelesne aktivnosti.

Uz sve gore navedene činjenice, važno je napomenuti da je umjerena tjelesna aktivnost tokom trudnoće korisna, ali je također važno slušati svoje tijelo i pratiti savjete liječnika. Ako imate bilo kakve bolove, nelagodu ili krvarenje, uvijek se obratite svom liječniku.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL