Kraljičina plaža u Ninu: Putovanje u raj


Kraljičina plaža
Kraljičina plaža

Ninske pješčane plaže dugačke su čak 8 kilometara, a najduža je i najpoznatija Kraljičina plaža. Ovog ljeta upoznajte se s razlogom zbog kojeg je američki Travel Channel uvrstio Kraljičinu plažu u popis najljepših plaža svijeta. Ova prekrasna plaža oduševljava posjetitelje svojom prirodnom ljepotom, a istovremeno pruža i brojne blagodati za tijelo i dušu.

Povezana s legendom

Kraljičina plaža ima zanimljivu povijest koja seže u daleku prošlost. Prema legendi, plaža je svojom ljepotom privukla suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava, lijepu Jelenu. Stoga, kad bi dolazili u Nin, porodične trenutke na plaži provodili su upravo ovdje, gdje je Jelena otkrila i blagodati ljekovitog blata.

Posjeta poznatih osoba

Kraljičina plaža privlači i brojne poznate osobe. Tako su Playboyeva zečica Bridget Marquardt i model Sara Underwood posjetile Hrvatsku prilikom snimanja serijala ”Bridgetine seksi plaže – Hrvatska” te na kraju oduševljeno preporučile Hrvatsku čak i prije Havaja, Španjolske i Barbadosa.

Laguna u podnožju Velebita

Kraljičina plaža proteže se duž plićaka i savršena je za porodične izlete s djecom i za sve one koji žele uživati u tropskom ugođaju. U blizini plaže nalaze se zabavni parkovi za djecu, restorani i kafići, pa ne morate ići daleko da biste uživali u kafi ili ručku s pogledom na ninsku lagunu i Velebit.

Pješačke staze kroz botanički vrt

Kraljičina plaža

Put do Kraljičine plaže prolazi kroz dugačak plićak koji tek nagovješćuje ono što vas čeka na plaži. Prate ga pješačke drvene staze kroz bioraznoliko područje koje predstavlja prirodni botanički vrt. Uz prekrasan pogled na more i Velebit, možete se upoznati s raznolikim biljnim vrstama koje su specifične za ovo područje.

Nedostatak hlada

Jedini problem s Kraljičinom plažom može biti nedostatak hlada, no onima koji žele iskoristiti ljetne dane i nadoknaditi vitamin D to neće pomutiti planove. Za sve ostale tu su suncobrani i ležaljke koje se mogu iznajmiti na plaži.

Ljekovito blato

Ninska regija poznata je i po svom ljekovitom blatu. U blizini plaže nalazi se najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Ljekovito blato isprobali su deseci hiljada posjetitelja u ljetnim jutarnjim satima, a koristilo se i u rimsko doba. Navodno ga je koristila i sama kraljica Jelena, a upisan je kao lječilišno mjesto na moru pod medicinskim nadzorom. Terapija se sastoji od oblaganja blatom, sunčanja na plaži i potom ispiranja u toplom moru. Ovaj tretman je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, a preporučuje se za liječenje kožnih bolesti, reumatskih tegoba i sportskih ozljeda.

Aktivnosti na plaži

Za ljubitelje aktivnosti, ninski vjetar pogodan je za jedrenje na dasci, a možete unajmiti pedaline ili uživati u puštanju zmajeva. Kraljičina plaža je idealna i za igru u vodi, plivanje i ronjenje. Zbog niskog vodostaja, plaža je pogodna za djecu koja se mogu igrati u plićaku, a odrasli uživati u kristalno čistom moru.

Manifestacije u Ninu

Svakog ljeta u Ninu se održavaju brojne manifestacije. U avgustu su to obično Festival pijeska, Dan otvorenih vrata Solane Nin, Dan otvorenih vrata Crkvene riznice, blagdani Sv. Marcele i Anselma, zaštitnika Nina, besplatna kostimirana vođenja Zoranićeve vile i dr. Na ovim manifestacijama posjetitelji mogu uživati u kulturnim i gastronomskim sadržajima, te se upoznati s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom ovog područja.

Ninska kuhinja

Ako ste u Ninu, obavezno isprobajte domaću kuhinju. Domaće specijalitete pripremaju restorani i konobe koji koriste morsku sol i začine karakteristične za ovo područje. Ninska solana proizvodi vrhunsku sol, koja je nezaobilazna u pripremi jela. Uživajte u ukusnoj hrani s pogledom na more i uživajte u savršenom spoju okusa i mirisa.

Zaključak

Kraljičina plaža u Ninu pruža nezaboravno iskustvo, idealno za opuštanje i uživanje u prirodnoj ljepoti. Ovo mjesto privlači mnoge posjetitelje zbog svojih blagodati za tijelo i dušu, a istovremeno nudi brojne mogućnosti za aktivnosti i zabavu. Šetnja kroz botanički vrt, kupanje u kristalno čistom moru, uživanje u ljekovitom blatu ili u aktivnostima poput jedrenja na dasci ili puštanja zmajeva, samo su neke od mogućnosti koje nudi Kraljičina plaža.

Posjetitelji također mogu uživati u ninskoj kuhinji, koja koristi tradicionalne sastojke karakteristične za ovo područje. Brojne manifestacije u Ninu pružaju dodatnu vrijednost za posjet ovom mjestu i priliku za upoznavanje bogate povijesti i kulture ovog kraja.

Ukratko, Kraljičina plaža u Ninu predstavlja savršen spoj prirodne ljepote, ljekovitih svojstava, aktivnosti i gastronomske ponude. Ne propustite priliku posjetiti ovo jedinstveno mjesto i doživjeti nezaboravno iskustvo.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL