Jedna od najčešćih sastojaka u prerađenoj hrani povezana je sa rakom i bolestima srca


Opasnosti prerađene hrane otkrivene su prije nekog vremena zbog različitih agenasa koji vode do propadanja zdravlja. Jedan od glavnih krivaca koje obično sadrže je palmino ulje – sastojak povezan s povećanim rizikom od raka i bolesti srca. Iako je konzumiranje cjelovite hrane najsigurniji način za izbjegavanje ovog problema, mnoge moderne dijete teže visoko obrađenim opcijama ostavljajući njihove potrošače nesvjesno ranjive.

Palmino ulje je svakodnevnica u našim životima, a njegova opšta dostupnost se vidi od prolaza sa keksima do zamrzivača u prodavnici. Ovaj svestrani ekstrakt može se naći u svim vrstama prerađene hrane poput žitarica, grickalica i deserata – pružajući slatki zalogaj ili masne priloge za omiljena jela.

Od prerađene hrane do bebi formule, jasno je da je palmino ulje postalo neophodni dio naše svakodnevne ishrane.

To je uglavnom zbog njegove niske cijene i praktičnosti tokom procesa proizvodnje – kada se pri ekstrakciji životinjskih masti iz mliječnog praha za upotrebu u ishrani novorođenčadi, dodaju biljna ulja kao što su sojino, maslinovo ili palmino ulje.

Palmino ulje osigurava pravilnu stabilizaciju bez ekoloških kontaminanata poput hormona ili antibiotika koji se nalaze u životinjskoj masnoći – ključni i strogi zahtjev koji osigurava sigurnu konzumaciju hrane namijenjene novorođenčadi.

Iako se može činiti kao nevin izbor, bliži pogled na palmino ulje otkriva dvije opasne zdravstvene opasnosti: rak i kardiovaskularne bolesti.

Rafiniranje ovog popularnog kućanskog sastojka dovelo je do oslobađanja kancerogena, povećavajući rizik od razvoja i širenja ovih bolesti u tijelu.

Međunarodna agencija za istraživanje raka izdala je oštro upozorenje klasificirajući 2 jedinjenja koja nastaju pri rafiniranju palminog ulja kao potencijalne kancerogene za ljude.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL