Brojevi i usluge u hitnim situacijama u Austriji


Brojevi i usluge u hitnim situacijama u Austriji
Brojevi i usluge u hitnim situacijama u Austriji

Iz vatrene brigade do prihvatilišta za beskućnike, ovaj popis brojeva i usluga u hitnim situacijama u Austriji pomoći će vam u bilo kojoj delikatnoj situaciji.

Ako imate hitnu situaciju u kojoj je život u opasnosti, možete nazvati evropski broj 112. Ako situacija nije tako hitna, postoje razni brojevi i korisne linije koje pružaju podršku.

Evo šta trebate znati o austrijskim službama za hitne situacije:

Vatrogasne službe u Austriji

Vatrogasna brigada – ili Feuerwehr, kako se naziva na njemačkom jeziku – dio je Austrijskog udruženja vatrogasaca. Iako je vatrogastvo javna organizacija, u praksi ga izvode lokalne općine ili licencirane firme. U zemlji postoji preko 4.550 dobrovoljnih vatrogasnih brigada. Međutim, Beč i većina drugih gradova – uključujući Salzburg, Graz i Innsbruck – imaju profesionalne vatrogasne brigade koje rade puno radno vrijeme.

Austrijski broj za hitne situacije kod požara je 122 i dostupan je 24 sata dnevno.

Policija u Austriji

Direkcija za javnu sigurnost nadzire policijske snage u Austriji. To je dio Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Od 2005. godine, federalna policija – Bundespolizei – uključuje žandarmeriju, lokalnu policiju, službu za kriminalističke istrage i konstabular.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Policija se uglavnom bavi kriminalom i narušavanjem javnog reda. Međutim, također nadzire sanitarne uvjete, inspekciju zgrada i kontrolu mase na događanjima.

Broj za hitne situacije austrijske policije je 133. Za usluge koje nisu hitne, trebali biste nazvati svoju lokalnu policijsku stanicu.

Zdravstvena zaštita i nesreće u Austriji

Austrija ima snažan medicinski i zdravstveni sistem. Dakle, ako se osjećate loše i trebate medicinsku pažnju, lako možete doći do liječnika. Međutim, za odmah pomoć, nazovite 141 – broj za hitnog liječnika.

U slučaju ozbiljnih medicinskih hitnih slučajeva ili nesreća, trebali biste kontaktirati lokalnu hitnu medicinsku službu – Rettungsdienst. Da biste to učinili, nazovite broj ambulantne službe (144) koja radi 24 sata dnevno. Pružit će prvu pomoć na mjestu događaja, a zatim vas odvesti do najbliže medicinske ustanove.

Službe za zavisnost o drogama i alkoholu u Austriji

Austrija ima mnogo centara za liječenje ovisnosti o drogama i alkoholu. Međutim, ovisnost o drogama i alkoholu nije hitna situacija. U slučaju predoziranja, trebali biste nazvati ambulantnu službu. Bez obzira na to, i Anonimni Alkoholičari i Anonimni Narkomani imaju ogranke u Austriji. To može biti dobro prvo mjesto za obratiti se za pomoć.

Služba za zaštitu djece i mladih u Beču

Služba za zaštitu djece i mladih u Beču štiti mlade ljude u gradu. Međutim, služba također pruža mnoge porodične usluge. Možete ih kontaktirati na broj 01 4000 80 11. Međutim, ovo nije broj za hitne slučajeve.

Službe za hitne situacije u cestovnom prometu u Austriji

Postoji samo jedan broj za hitne slučajeve u cestovnom prometu u Austriji: 120. Taj broj vodi do ÖAMTC-a, koji se bavi incidentima na austrijskim cestama.

Pročitajte naš vodič o evropskim saobraćajnim zakonima i pravilima na putu. Naravno, ako vozite u Austriji i naiđete na medicinski hitni slučaj, trebali biste također nazvati 112 ili ambulantnu službu.

Izgubljena ili ukradena imovina u Austriji

Ako ste nešto izgubili dok ste bili u Austriji, možda ćete morati obaviti nekoliko poziva kako biste prijavili visokovrijedne predmete i otkazali kartice. Također biste mogli morati podnijeti izvješće u lokalnoj policijskoj stanici.

Ako ste izgubili bankovnu ili kreditnu karticu, trebat ćete se obratiti svojoj banci ili kompaniji za izdavanje kartice. Pravi broj možete pronaći na poleđini kartice ili na web stranici kompanije.

Često postavljana pitanja

P: Koji je broj za hitne slučajeve u Austriji?

O: Brojevi za hitne slučajeve u Austriji uključuju 122 za vatrogasne službe, 133 za policiju, 141 za hitnog liječnika, 144 za hitnu medicinsku službu i 120 za cestovne hitne službe.

P: Koja je uloga policije u Austriji?

O: Policija u Austriji bavi se kriminalom, održavanjem javnog reda, sanitarnim uvjetima, inspekcijom zgrada i kontrolom mase na događanjima.

P: Kako dobiti hitnu medicinsku pomoć u Austriji?

O: Za hitnu medicinsku pomoć u Austriji nazovite broj 144. Ambulantna služba radi 24 sata dnevno i pružit će vam prvu pomoć na licu mjesta.

P: Gdje mogu pronaći resurse za liječenje ovisnosti o drogama i alkoholu u Austriji?

O: Austrija ima mnogo centara za liječenje ovisnosti. Također postoje Anonimni Alkoholičari i Anonimni Narkomani ogranici u Austriji, kao i respektabilni programi i centri poput Anton Proksch Instituta i “Padobrana” u Beču.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL