Viza na 5 godina u Austriji: Uz mogućnost stalnog boravka


Viza na 5 godina u Austriji
Viza na 5 godina u Austriji

Dugotrajna viza koja vam omogućava da živite i radite u prelijepim austrijskim Alpama na prvi pogled zvuči kao san svakog avanturiste i ljubitelja prirode. No, prije nego što spakujete svoje stvari i krenete ka Austriji, važno je razumjeti šta je viza na pet godina u Austriji i kako je možete dobiti. Ovaj članak će vam pružiti sve informacije koje trebate kako biste ostvarili ovaj san.

Šta je Viza na Pet Godina u Austriji?

Austrija nudi posebnu vrstu vize poznatu kao “Viza na pet godina”, koja omogućava nosiocu stalno naseljavanje u Austriji i slobodan pristup tržištu rada. Ova viza ima ograničen rok važenja od pet godina, nakon čega je potrebno podnijeti zahtjev za izdavanje nove vize.

Uslovi za Dobijanje Vize na Pet Godina u Austriji

Da biste bili kvalifikovani za ovu vizu, morate ispuniti sljedeće uslove:

 1. Opšti Uslovi za Dobijanje Vize: Prvo, morate ispunjavati opšte uslove za dobijanje vize u Austriji, što obuhvata potrebnu dokumentaciju i plaćanje taksi.
 2. Pet Godina Neprekidnog Naseljavanja: Morate imati pravo na naseljavanje u Austriji bez prekida tokom posljednjih pet godina.
 3. Završen Modul 2 Integracionog Ugovora: Treba da završite Modul 2 Integracionog Ugovora. Ovaj modul uključuje učenje njemačkog jezika i razumjevanje austrijskog društva i kulture.

Šta se računa kao boravak?

Kao što smo pomenuli, da biste stekli pravo na vizu na pet godina, morate imati pet godina neprekidnog boravka u Austriji. Sljedeći boravišni statusi računaju se kao boravak:

 • Crveno-bijela-crvena karta (“Rot-Weiß-Rot – Karte”)
 • Crveno-bijela-crvena karta plus (“Rot-Weiß-Rot – Karte plus”)
 • Plava karta EU (“Blaue Karte EU”)
  -Dozvola za naseljavanje (“Niederlassungsbewilligung”)
  -Dozvola naseljavanja za umjetnike (“Niederlassungsbewilligung – Künstler”)
 • Dozvola za naseljavanje za posebne slučajeve samostalne djelatnosti (“Niederlassungsbewilligung – Sonderfälle unselbständiger Erwerbstätigkeit”)
 • Dozvola za naseljavanje za istraživače (“Niederlassungsbewilligung – Forscher”)
 • Dozvola za naseljavanje, osim za sticanje prihoda (“Niederlassungsbewilligung – ausgenommen Erwerbstätigkeit”)
 • Dozvola za naseljavanje za članove porodice (“Niederlassungsbewilligung – Angehöriger”)
 • Član porodice (“Familienangehöriger”)
 • Priznati izbeglica
 • Osoba kojoj je odobrena supsidijarna zaštita

Kreditiranje Prethodnih Boravaka

Vrijeme provedeno u Austriji pod drugim vrstama viza takođe može biti djelimično uzeto u obzir. Na primjer, ako ste prethodno boravili u Austriji kao student, polovina tog vremena će vam biti priznata ako sada imate pravo na naseljavanje u Austriji.

Prijava Boravka u Austriji: Važni Koraci i Informacije

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Prethodni Legalni Boravak

Osobe koje imaju pravo na naseljavanje mogu, pod određenim okolnostima, uzeti u obzir cjelokupne prethodne periode boravka. Ovo je posebno slučaj ako je prethodni boravak bio legalan na osnovu dozvole za boravak ili dozvole za boravak plus (prema Zakonu o Azilu) ili u skladu sa odredbama zakonodavstva EU.

Kako Dobiti Vizu na Pet Godina u Austriji

Da biste stekli vizu na pet godina u Austriji, trebali biste slijediti sljedeće korake:

 1. Pripremite Dokumentaciju: Prvo, sakupite sve potrebne dokumente, uključujući potvrdu o petogodišnjem neprekidnom boravku, završen Modul 2 Integracionog Ugovora, i druge relevantne dokumente.
 2. Podnesite Zahtjev: Zatim podnesite zahtjev za vizu na pet godina kod nadležnih austrijskih vlasti.
 3. Platite Takse: Ne zaboravite platiti sve takse koje su neophodne za obradu vašeg zahtjeva.
 4. Procesiranje Zahtjeva: Nakon podnošenja zahtjeva, vlasti će ga pregledati i donijeti odluku. Očekujte da će ovaj proces potrajati neko vrijeme, obično nekoliko mjeseci.
 5. Nastavite sa Boravkom: Dok se čeka odluka, nastavite sa boravkom u Austriji u skladu sa važećom vizom ili dozvolom za boravak.
 6. Dobijanje Vize na Pet Godina: Ako vam je zahtjev odobren, dobit ćete vizu na pet godina koja vam omogućava stalno naseljavanje u Austriji i pristup tržištu rada.

Često Postavljana Pitanja

 1. Koliko vremena je potrebno da se obradi zahtjev za vizu na pet godina u Austriji? 
  Vrijeme obrade zahtjeva može varirati, ali obično traje nekoliko mjeseci. Preporučuje se da podnesete zahtjev unaprijed kako biste imali dovoljno vremena za obradu.
 2. Da li moram da naučim njemački jezik kako bih dobio ovu vizu? 
  Da, završen Modul 2 Integracionog Ugovora obuhvata učenje njemačkog jezika. To je obavezan dio uslova za dobijanje ove vize.
 3. Mogu li putovati u druge zemlje sa ovom vizom? 
  Viza na pet godina vam omogućava da boravite u Austriji, ali možete putovati u druge zemlje u skladu sa pravilima putovanja iz Austrije.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL