Uvoz kućnih ljubimaca u Austriju: Vodič za siguran proces


Uvoz kućnih ljubimaca u Austriju
Uvoz kućnih ljubimaca u Austriju

Kada je reč o preseljenju u inostranstvo, većina ljudi smatra svoje kućne ljubimce članovima porodice. A kada se spremate za međunarodni potez sa svojom porodicom, sigurno će vam na listi obaveza biti i siguran dolazak vaših krznenih prijatelja u novu zemlju. Srećom, proces uvoza kućnih ljubimaca u Austriju je prilično jednostavan. Ipak, ima nekoliko koraka koje treba slijediti kako biste sve pripremili na vrijeme. U ovom korisnom vodiču pružamo vam sve što trebate znati o uvozu kućnih ljubimaca u Austriju.

Pravila i ograničenja za uvoz kućnih ljubimaca u Austriju

Kada se selite sa kućnim ljubimcima, morate imati sve svoje dokumente spremne. Nakon toga, dovođenje vaših ljubimaca u Austriju postaje prilično jednostavno. Ukratko, trebate proći carinsku kontrolu, osigurati da su vakcinacije i zdravstveni sertifikati vaših ljubimaca uredno obavljeni i da su čipirani. Važno je napomenuti da su Beč, Linz, Salzburg, Innsbruck, Graz-Thalerhof i Klagenfurt jedini granični prelazi u Austriji na kojima možete dovesti kućne ljubimce.

Da biste prošli carinsku kontrolu, vaši kućni ljubimci moraju imati najmanje sedam mjeseci, osim ako se već nalazite u EU. Osim toga, trebat će vam dokaz o zaposlenju (za vlasnika, osim ako vaš ljubimac zapravo ima posao). Ako vaš ljubimac ima pasoš, trebali biste ga ponijeti sa sobom. Ako ga nema, koristit ćete svoj vlastiti pasoš. Osim toga, trebat će vam i EU Zdravstveni Sertifikat.

Ako se selite iz zemlje koja nije članica EU, trebat će vam veterinarski izvozni sertifikat napisan na engleskom jeziku, ukoliko nema mogućnosti za njemački jezik. Zdravstveni sertifikati će potvrditi da su vaši ljubimci vakcinisani unutar godinu dana prije dolaska u Austriju. Također će vam trebati Međunarodni Zdravstveni Sertifikat od vašeg veterinara prije nego što krenete.

Brojevi i usluge u hitnim situacijama u Austriji

Kućni ljubimci koje ne možete dovesti u Austriju

Pravila o vlasništvu kućnih ljubimaca u Austriji su razumna i pravedna. Međutim, postoje neke životinje koje su zabranjene za uvoz u zemlju. To uključuje majmune, medvjede, velike mačke, kao i opasne zmije i paukove. Međutim, ovo ne uključuje kukuruzne zmije ili neotrovne pitone. Općenito, Austrija dozvoljava većinu kućnih ljubimaca.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Ako je vaš ljubimac egzotična vrsta, kao što je kornjača ili papagaj, trebali biste provjeriti nije li zaštićen prema Konvenciji o Međunarodnoj Trgovini Ugroženim Divljim Životinjama i Biljkama (CITES).

Vize, pasoši i putni dokumenti

Putnici trebaju imati EU Zdravstveni Sertifikat kako bi doveli svoje kućne ljubimce u EU. Ovaj sertifikat važi za putovanje unutar EU do četiri mjeseca i pokriva vas dok ste unutar EU ili dok vašem ljubimcu ne istekne vakcinacija protiv bijesnila. Za ovu formu potrebno je posjetiti akreditiranog veterinara unutar 10 dana od dolaska u Evropu.

Cijena ovog sertifikata zavisi od vaše domovine. Čak i unutar EU, na primjer, cijena veterinara varira značajno. Možete platiti koliko malo 20 eura ili više od 100 eura.

Držanje kućnih ljubimaca u Austriji

Držanje kućnih ljubimaca u Austriji je jednostavno nakon što ispunite sve zahtjeve. Ova zemlja je izuzetno prijateljska prema kućnim ljubimcima. Vlada je donijela Zakon o Zaštiti Životinja koji zakonski obavezuje vlasnike da nose korpu i povodac za svoje ljubimce.

Do tri mjeseca starosti, morate registrovati svog psa i platiti porez na pse. Godišnji porez na pse iznosi 72 eura za prvu godinu dana i 105 eura za svakog dodatnog psa. U nekim regijama, kućni ljubimci će dobiti oznaku za psa, međutim, obično nije obavezno da je nose.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL