Kako doći do Švicarskog državljanstva: Vaš vodič ka građanstvu


Kako doći do Švicarskog državljanstva
Kako doći do Švicarskog državljanstva

Razmišljate li o tome da postanete švicarski državljanin? Želite saznati sve o procesu dobijanja švicarskog državljanstva? Mnogi expati pronalaze prednosti u sticanju švicarskog državljanstva, posebno ako žive i rade u Švajcarskoj dugoročno. U ovom vodiču ćemo vam objasniti sve što trebate znati o procesu dobijanja švicarskog državljanstva.

Pregled švicarskog državljanstva

Švicarsko državljanstvo otvoreno je za različite grupe ljudi, uključujući strane rezidente koji su živjeli u zemlji onoliko koliko je potrebno. Međutim, to nije obavezno za dugoročne rezidente, a mnogi expati se radije odlučuju za stalni boravak.

Studija Federalne migracijske komisije iz 2012. godine otkrila je da je samo oko 2% stranih rezidenata (oko 36.000) dobilo švicarsko državljanstvo, iako je oko 900.000 bilo kvalificirano za to. To bi moglo biti zbog strožih kriterija nego u nekim drugim zemljama, kao i zbog troškova.

Zahtjevi za švicarsko državljanstvo ovise o vašem državljanstvu i osobnim okolnostima. Stranci obično stječu švicarsko državljanstvo nakon 10 godina boravka (nedavno smanjeno s 12). Putevi do švicarskog državljanstva obično su sljedeći:

 1. Biti dijete – rođenjem ili posvojenjem – švicarskog državljanina.
 2. Brak sa švicarskim državljaninom.
 3. Naturalizacija nakon što ste živjeli u zemlji 10 godina (godine između 8. i 18. godine računaju se dvostruko).

Prednosti švicarskog državljanstva

Postoje neke prednosti postizanja švicarskog državljanstva, uključujući:

 • Pravo na boravak u Švicarskoj, čak i ako provodite određeno vrijeme živeći negdje drugo.
 • Pravo glasa na švicarskim izborima i mogućnost kandidiranja za javne funkcije.
 • Pravo na švicarski pasoš, koji se rangira trećim na indeksu moći pasoša s bezviznim pristupom u više od 150 zemalja.

Međutim, postoji i obveza vezana uz švicarsko državljanstvo. Jedna od njih je obavezna vojna služba ako ste sposoban muškarac odrasle dobi.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Dobijanje državljanstva putem naturalizacije u Švajcarskoj

Nakon 10 kontinuiranih godina boravka u Švicarskoj, oni koji nisu kvalificirani za pojednostavljenu naturalizaciju mogu aplicirati za švicarsko državljanstvo putem redovne naturalizacije. Ovo je otvoreno za svakoga ko ispunjava uvjete boravka i ima C dozvolu za boravak.

Godine provedene živeći u Švicarskoj između 8. i 18. godine računaju se dvostruko, što znači da oni mlađi od 18 godina mogu aplicirati za švicarsko državljanstvo nakon pet godina ako ispunjavaju druge uvjete.

Ako aplicirate za državljanstvo kao par, oboje ćete morati ispuniti 10-godišnji zahtjev. Međutim, ako se jedan od partnera naturalizira prije braka, partner je tada kvalificiran za državljanstvo nakon pet godina boravka u Švicarskoj i tri godine kao supružnik. Pogledajte odjeljak u nastavku o državljanstvu kroz brak za više informacija.

Zahtjevi za državljanstvo

Dodatni zahtjevi za državljanstvo putem redovne naturalizacije u Švicarskoj na federalnoj razini su:

 • Poznavanje švicarskog narodnog jezika govorenog na razini B1 i pisanog na razini A2 (uvedeno kao dio švicarskog Zakona o državljanstvu iz 2018. godine).
 • Integracija u švicarski život i poznavanje švicarskih običaja.
 • Pridržavanje švicarskog pravnog sistema.
 • Ne predstavljanje opasnosti za unutrašnju ili vanjsku sigurnost Švicarske.
 • Ne provođenje razdoblja na socijalnom tokom posljednje tri godine, osim ako vratite primljene iznose.

Dobijanje državljanstva putem braka u Švicarskoj

Možete aplicirati za ubrzanu naturalizaciju ako ste u braku s švicarskim državljaninom. Morate ispuniti sljedeće uvjete:

 • Živjeti u Švicarskoj ukupno 5 godina, uključujući 12 mjeseci neposredno prije vaše aplikacije.
 • Biti u braku najmanje 3 godine.
 • Poznavanje švicarskog narodnog jezika govorenog na razini B1 i pisanog na razini A2 (uvedeno kao dio švicarskog Zakona o državljanstvu iz 2018. godine).
 • Integracija u švicarski život i poznavanje švicarskih običaja.
 • Pridržavanje švicarskog pravnog sistema.
 • Biti procijenjen da ne predstavljate opasnost za unutrašnju ili vanjsku sigurnost Švicarske.
 • Ne provoditi razdoblje na socijalnom tokom posljednje tri godine, osim ako vratite primljene iznose.

Ne možete aplicirati za pojednostavljenu naturalizaciju ako ste registrovani partner umjesto supružnik švicarskog državljanina. Morate biti u braku. Oni u registriranom partnerstvu moraju aplicirati za državljanstvo putem redovne naturalizacije nakon 10 godina.

Dvojno državljanstvo u Švicarskoj

Ako prihvatite švicarsko državljanstvo, možete zadržati svoje državljanstvo rođenja (i tako imati dvojno državljanstvo) sve dok vaša zemlja porijekla također prihvaća dvojno državljanstvo.

Zbog mogućnosti očuvanja dvojnog državljanstva u Švicarskoj, britanski državljani koji ispunjavaju uvjete mogli bi razmisliti o sticanju švicarskog državljanstva nakon glasanja Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak iz EU. Nekoliko kantona izvijestilo je o značajnom povećanju aplikacija za državljanstvo 2016. godine.

Oni s dvojnim državljanstvom također mogu ulaziti u diplomatske položaje od januara 2017. godine, poništavajući prethodnu “zastarjelu” i “diskriminirajuću” zabranu i odbacujući stajalište da takvi građani nisu manje lojalni ili patriotski.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL