Razvod braka u Austriji: Sve što trebate znati


Razvod braka u Austriji
Razvod braka u Austriji

Razvod braka, neizbježna stvarnost u životu nekih parova, nije jednostavan proces. Kao stranac koji razmišlja o razvodu u Austriji, važno je znati da zakoni koji uređuju razvod utemeljeni su u austrijskom ustavu. U ovom članku, razmotrit ćemo sve što trebate znati o razvodu u Austriji, uključujući pravne osnove, postupak, troškove, podjelu imovine i mnogo više.

Pravne osnove za razvod u Austriji

U Austriji, zakon o razvodu uređen je člankom 46 austrijskog Zakona o braku. Da biste podnijeli zahtjev za razvod, par mora biti u braku najmanje šest mjeseci. Također, moraju postojati razlozi za razvod. Prema austrijskom zakonu, postoje tri vrste razvoda:

 1. Razvod zbog krivice
 2. Razvod na temelju suglasnosti
 3. Razvod nakon trogodišnje razdvojenosti

U godini 2000., u Austriji je zabilježen rekordan broj razvoda, s čak 19.552 slučaja. Od toga je 17.420 bilo razvoda na temelju suglasnosti, 769 razvoda nakon razdvojenosti, dok se 1.363 temeljilo na drugim razlozima.

Supružnik može podnijeti zahtjev za razvod zbog krivice ako je brak nepopravljivo propao zbog postupaka druge strane. To može biti zbog teških nečasnih ili nemoralnih postupaka, nevjerstva, nasilja ili mentalnih bolesti, na primjer. Dodatno, ako se par razdvojio najmanje tri godine, bilo koji supružnik može podnijeti zahtjev za razvod. Inače, moraju zajedno podnijeti zahtjev za razvod.

Iako se parovi u Austriji ne moraju truditi oko pomirenja ili posredovanja, sudovi mogu odgoditi razvod do šest mjeseci ako smatraju da bi brak mogao trajati.

Šta učiniti ako vaša viza ovisi o braku

Ako vaša viza ovisi o vašem braku i razvodu u Austriji, postoji nekoliko opcija za ostanak u zemlji. Ako ste u zemlji više od pet godina, možda ćete moći podnijeti zahtjev za dugoročni boravak – europsku titulu boravka. Da biste se kvalificirali, morate dokazati financijsku podršku, imati zdravstveno osiguranje i smještaj. Trošak ove procedure iznosi 140 eura.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Međutim, ako ste u Austriji manje od pet godina, postoje i druge opcije. Radna viza može biti rješenje. Postoje različite kategorije ovih viza, uključujući zanimanja s manjkom radne snage i ključne radnike. Općenito, kako biste se kvalificirali za ove vize, morate dokazati da imate kvalifikacije za određeno zanimanje i da vas sponzorira firma.

Austrija i prava žena: Gdje se nalazimo danas?

Koraci za razvod u Austriji

Evo detaljnog koraka-po-korak vodiča za postupak razvoda u Austriji:

 1. Podnošenje zahtjeva za razvod sudu prvog stupnja:
  Par podnosi zahtjev za razvod svom okružnom sudu. Uz zahtjev trebaju priložiti dokumente kao što su vjenčani list, dokazi o državljanstvu i identifikacijski dokumenti svakog supružnika te izvadci iz matične knjige rođenih djece.
 2. Odabir datuma za ročište:
  Sud određuje datum za ročište. Oboje supružnici moraju lično doći na ročište. Tokom ročišta, svaki supružnik će biti ispitivan, a dogovaraju se uvjeti razvoda.
 3. Sudska odluka:
  Sud donosi odluku o zahtjevu. Bilo ko ko se ne slaže s odlukom može podnijeti žalbu u roku od dvije sedmice. Nakon toga, odluka ostaje konačna.
 4. Dokumentacija:
  Svi dokumenti, uključujući konačne razvodne papire i podjelu imovine, bit će podijeljeni.

Troškovi razvoda u Austriji

Tehnički gledano, podnošenje zahtjeva za razvod u Austriji nije preskupo. Općenito, očekujte trošak od 266 eura za podnošenje zahtjeva za razvod. Vjerovatno ćete platiti sličan iznos u administrativnim pristojbama. Ako razvod zahtijeva prijenos imovine, dodatni trošak iznosi 398 eura. Oba supružnika moraju podijeliti troškove razvoda.

Često postavljena pitanja

 1. Koliko dugo par mora biti u braku prije nego što mogu podnijeti zahtjev za razvod u Austriji? 
  Par mora biti u braku najmanje šest mjeseci prije nego što mogu podnijeti zahtjev za razvod u Austriji.
 2. Kakvi su razlozi za razvod u Austriji? 
  Postoje tri glavna razloga za razvod u Austriji: razvod zbog krivice, razvod na temelju suglasnosti i razvod nakon trogodišnje razdvojenosti.
 3. Koliko košta podnošenje zahtjeva za razvod u Austriji? 
  Trošak podnošenja zahtjeva za razvod u Austriji iznosi oko 266 eura, uz dodatne administrativne pristojbe. Ako postoji prijenos imovine, trošak je dodatnih 398 eura.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao razumjeti proces razvoda u Austriji. Bez obzira na razloge za razvod, važno je da budete dobro informisani o svim koracima i zakonima koji vas čekaju u ovom zahtjevnom procesu.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL