Kako koristiti telefon da biste pronašli skrivene kamere


Da citiramo ispričanu – ali povremeno istinitu – poslovicu iz romana Josepha Hellera “Catch-22”: “Samo zato što ste paranoični, ne znači da vas ne prate.” Popularnost Airbnb i druga neformalna iznajmljivanja se suptilno poklopaju sa proizvodnjom jeftinijih skrivenih kamera, što povećava vjerovatnoću da će vaš boravak biti viđen od strane osobe koja je iznajmila mjesto vama.

Želite biti sigurni da se vaša privatnost poštuje? Postoje neki načini s kojim možete donekle otkriti da li u vašem prostoru postoje skrivene kamere.

Koristite telefon da pronađete kameru opremljenu infracrvenom svjetlošću

Fotografija ruke koja drži TV daljinski upravljač s malom, vidljivom ružičastom svjetlošću na vrhu. Možete koristiti aplikaciju kamere da biste učinili vidljivu infracrvenu svjetlost; ova svjetlost dolazi od Roku daljinskog upravljača.

Ako kamera želi uhvatiti pokret ili snimiti fotografije u slabo osvijetljenoj ili tamnoj sobi, obično će koristiti infracrvenu (IR) svjetlost, koju ljudske oči ne mogu detektirati. Međutim, čak i ako ne možete vidjeti IR svjetlost emitiranu od strane kamere, senzor na kameri vašeg pametnog telefona trebao bi moći. Kod nekih telefona, samo prednja kamera može detektirati IR svjetlo; kod drugih, poput mog Pixel 6, funkcionira sa obje kamere, prednjom i zadnjom.

Ako želite isprobati, prvo biste trebali provjeriti da li i kako vaš telefon pronalazi IR signale pomoću televizora ili drugog daljinskog upravljača:

Uključite kameru na telefonu i usmjerite je prema daljinskom upravljaču. Uključite daljinski upravljač i potražite malo svjetlo, bilo da je stalno ili treperi. (Vjerojatno će izgledati pomalo ljubičasto-rozo, iako sam vidio da se izvještava kao ljubičasto-plavo.) Ako ste ovo isprobali s kamerom na stražnjoj strani i niste vidjeli malu svjetlost, isprobajte s kamerom na prednjoj strani. Jeste? U redu, sada sve što morate učiniti da biste provjerili postoji li kamera opremljena IR osvjetljenjem, je da napravite sobu što tamnijom kako bi se aktivirao IR senzor, a zatim polako pretražite sobu svojim telefonom. Ako postoji aktivna kamera s IR osvjetljenjem, trebali biste je moći pronaći.

Provjerite svoju mrežu

Mobilni snimak zaslona od aplikacije Fing koja nudi pronalaženje mrežne sigurnosne ocjene i pronalazi devet nepotvrđenih uređaja na mreži. Analizatori mreže poput Finga mogu saznati koji uređaji koriste vašu mrežu. Ako se pitate postoji li aktivna kamera u vašoj sobi i IR trik ne radi (ili zato što nema kamere ili kamera nije opremljena IR svjetlom), tada postoji još jedan način na koji možete možda pronaći aktivni uređaj da provjerite šta je još povezano s lokalnom mrežom.

Postoji nekoliko aplikacija za analizu mreže koje mogu otkriti koji se uređaji povezuju s vašom lokalnom mrežom. Isprobao sam jednu koja se zove Fing (koja je dostupna i za Android i iOS), ali postoji nekoliko korisnih aplikacija dostupnih. Ove aplikacije mogu pronaći i izlistati sve uređaje koji su na vašoj mreži; također vam mogu omogućiti potvrđivanje uređaja koje prepoznajete kako biste lakše pronašli bilo koje koji ne bi trebali biti tamo.

Ništa od ovoga nije savršeno, naravno – samo su to mogući načini koje možete isprobati. (I zabavno je igrati se značajkama detekcije IR svjetla na svom telefonu.) Ako ste ozbiljno zabrinuti, možete kupiti detektor radiofrekvencijskog (RF) signala, koji bi trebao detektirati sve signale koji dolaze iz skrivenih mikrofona ili kamera.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
1
HAHA
COOL
0
COOL