Raštika – zimski izbor za zdrav obrok: 5 jednostavnih recepata


Raštika
Raštika

Raštika se ponovo vraća na naše tanjire sa hladnijim danima. Iako je dobro poznata namirnica u Primorju i Dalmaciji, sada se može naći na većini tržnica i kontinentalci mogu uživati u njoj. Raštika, poznata i kao rašćika, raštan i lisnati kelj, jedna je od najstarijih povrtlarskih kultura koja je dostupna cijele godine. Raštika se lako uzgaja i izvrsno podnosi sve vremenske uvjete, no najukusnija je ipak zimi jer je mekša i slađa. Dolazi u različitim nijansama zelene, ali može biti i crvena, ljubičasta pa čak i crna.

Slatko-gorkastog je okusa kao i ostalo povrće iz porodice zelja, a najbolje je kuhana na pari ili u vodi. Bitno je da se kuha u što više vode kako bi se riješili dijela njezine gorčine. No, ne pretjerujte jer ako je prekuhate, kao i sve kupusnjače, postaje gorča, razvija neugodan miris i gubi hranjiva svojstva.

Hranjiva vrijednost raštike

Kuhana raštika sadrži samo 49 kalorija po obroku, pa se može jesti bez bojazni za liniju. Bogata je vitaminima, osobito vitaminom A kojeg sadrži četiri puta više od brokule, šest puta više od graška i 40 puta više od celera. A upravo taj vitamin čini nas vitalnima, dinamičnima i optimističnima. Sadrži sve vitamine iz B skupine, a i velike količine vitamina C.

Recepti s raštikom

  1. Raštika na lešo s ribom – jednostavna za pripremu. Odstranite joj donje tvrđe dijelove, kuhajte dok ne omekša na pari ili u kipućoj vodi, ocijedite, posolite i prelijte maslinovim uljem. Možete je začiniti s malo češnjaka i kombinirati je s nekim drugim povrćem.
  2. Palenta s raštikom i sirom – talijanski klasik koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Možete kombinirati različite vrste sira.
  3. Polpete s raštikom i tikvicama – tanko narezati blanširanu raštiku, naribati tikvice, dodati smjesi za polpete, oblikovati polpete i prepržiti na ulju.
  4. Špagetoni s raštikom i inćunima – malo drugačiji recept s raštikom koji sadrži ljutinu čilija i note bijelog vina.

Zaključak

Raštika je odlična namirnica koja je bogata vitaminima i hranjivim tvarima. Uz to, lako se priprema i može se kombinirati s različitim namirnicama. Isprobajte neki od ovih recepata i uživajte u ukusnoj hrani koja će vas zagrijati u hladnim zimskim danima.