Raštika – zimski izbor za zdrav obrok: 5 jednostavnih recepata


Raštika
Raštika
Glaskupaca.ba
Uporedi cijene na Glaskupaca.ba
Pronađi najjeftiniji market, uštedi svaki dan.
Tvoj vodič za pametnu kupovinu!
Saznaj više

Raštika se ponovo vraća na naše tanjire sa hladnijim danima. Iako je dobro poznata namirnica u Primorju i Dalmaciji, sada se može naći na većini tržnica i kontinentalci mogu uživati u njoj. Raštika, poznata i kao rašćika, raštan i lisnati kelj, jedna je od najstarijih povrtlarskih kultura koja je dostupna cijele godine. Raštika se lako uzgaja i izvrsno podnosi sve vremenske uvjete, no najukusnija je ipak zimi jer je mekša i slađa. Dolazi u različitim nijansama zelene, ali može biti i crvena, ljubičasta pa čak i crna.

Slatko-gorkastog je okusa kao i ostalo povrće iz porodice zelja, a najbolje je kuhana na pari ili u vodi. Bitno je da se kuha u što više vode kako bi se riješili dijela njezine gorčine. No, ne pretjerujte jer ako je prekuhate, kao i sve kupusnjače, postaje gorča, razvija neugodan miris i gubi hranjiva svojstva.

Hranjiva vrijednost raštike

Kuhana raštika sadrži samo 49 kalorija po obroku, pa se može jesti bez bojazni za liniju. Bogata je vitaminima, osobito vitaminom A kojeg sadrži četiri puta više od brokule, šest puta više od graška i 40 puta više od celera. A upravo taj vitamin čini nas vitalnima, dinamičnima i optimističnima. Sadrži sve vitamine iz B skupine, a i velike količine vitamina C.

Recepti s raštikom

  1. Raštika na lešo s ribom – jednostavna za pripremu. Odstranite joj donje tvrđe dijelove, kuhajte dok ne omekša na pari ili u kipućoj vodi, ocijedite, posolite i prelijte maslinovim uljem. Možete je začiniti s malo češnjaka i kombinirati je s nekim drugim povrćem.
  2. Palenta s raštikom i sirom – talijanski klasik koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Možete kombinirati različite vrste sira.
  3. Polpete s raštikom i tikvicama – tanko narezati blanširanu raštiku, naribati tikvice, dodati smjesi za polpete, oblikovati polpete i prepržiti na ulju.
  4. Špagetoni s raštikom i inćunima – malo drugačiji recept s raštikom koji sadrži ljutinu čilija i note bijelog vina.

Zaključak

Raštika je odlična namirnica koja je bogata vitaminima i hranjivim tvarima. Uz to, lako se priprema i može se kombinirati s različitim namirnicama. Isprobajte neki od ovih recepata i uživajte u ukusnoj hrani koja će vas zagrijati u hladnim zimskim danima.