Zobene pahuljice: 5 jednostavnih recepata za kuhanje!


zobene pahuljic

Dobrodošli na naš blog posvećen zdravoj prehrani! U današnjem svijetu, u kojem su namirnice sve više prerađene i punjene štetnim tvarima, pronalazak zdravih i nutritivno bogatih namirnica postaje izazov. Zobene pahuljice su jedan od izvrsnih izbora za sve koji žele paziti na svoje zdravlje i uživati u ukusnim obrocima.

One su prirodne i gotovo neprerađene, a prepune su vlakana, vitamina i minerala. U ovom blogu, predstavit ćemo vam sve prednosti zobenih pahuljica i pružiti vam pet jednostavnih recepata za pripremu zdravih obroka. Započnimo putovanje u svijet zdrave prehrane i naučimo kako uz pomoć zobenih pahuljica možete lako i ukusno paziti na svoje zdravlje!

Zašto su zobene pahuljice zdrave?

Vjerovatno ste primijetili da supermarketi nude duge police raznih vrsta pahuljica i žitarica koje se često označavaju kao “zdrava hrana”. Međutim, nisu sve pahuljice zdrave. Važno je razlikovati zdrave pahuljice, poput zobenih pahuljica, od onih koje sadrže mnogo drugih ne baš korisnih tvari za organizam.

Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od cjelovitih zrna zobi. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje razina šećera u krvi i izaziva osjećaj sitosti nakon obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice su izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata i sadrže samo 347 kcal na 100 g.

Zobene pahuljice su bogate vitaminima E, B1, B2 i mineralima poput cinka, selena, bakra, silicija i mangana, te fitokemikalijama koje imaju antioksidativno djelovanje i štite stanice od slobodnih radikala, koji su krivci za razvoj mnogih bolesti. Zobene pahuljice su također bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.

Zobene pahuljice su izvor zdravlja

Zobene pahuljice sadrže proteine i beta-glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi i smanjuju holesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Zbog svog vlaknastog sastava, zobene pahuljice djeluju poput spužve koja upija holesterol i izbacuje ga iz organizma. Prehrana zobenim pahuljicama je stoga idealan izbor za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva.

Prema podacima američke organizacije American Cancer Society, zobene pahuljice:

  • smanjuju količinu toksina u organizmu i fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma
  • pomažu u borbi sa žučnim kiselinama
  • pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka
  • pomažu u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili suha koža.

Zobene pahuljice u prehrani

Kada razmišljate o zobenim pahuljicama, vjerovatno vam na pamet pada samo doručak. Međutim, zobene pahuljice mogu biti ukusni dodatak i drugim obrocima. U nastavku su navedeni recepti za pripremu zobene kaše:

Zobene pahuljice s jogurtom

Sastojci:

  • zobene pahuljice (naručite ovdje)
  • nekoliko sušenih marelica (naručite ovdje)
  • 1 čašica tekućeg jogurta
  • malo vanilinog šećera
  • 1 žlica javorovog sirupa (naručite ovdje)

Priprema:

Izmiksajte u blenderu zobene pahuljice. Dodajte narezane marelice te sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji. Pripremite jedan tekući jogurt u koji ćete umiješati malo vanilinog šećera i žlicu javorovog sirupa. Obje smjese izlijte u čaše za posluživanje i na njih dodajte svježe voće po želji.

Zobene pahuljice s bananom

Sastojci:

  • zobene pahuljice (naručite ovdje)
  • 1 banana
  • 1 šoljica mlijeka
  • 1 žlica meda (naručite ovdje)
  • cimet

Priprema:

U posudu stavite zobene pahuljice i prelijte ih mlijekom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. U međuvremenu ogulite bananu i narežite ju na manje komade. Dodajte bananu u posudu s pahuljicama, dodajte žlicu meda i cimet po želji te sve dobro promiješajte.

Zobene pahuljice s borovnicama

Sastojci:

  • zobene pahuljice (naručite ovdje)
  • 1 šoljica mlijeka
  • 1/2 šoljice svježih ili smrznutih borovnica
  • 1 žlica javorovog sirupa (naručite ovdje)

Priprema:

U posudu stavite zobene pahuljice i prelijte ih mlijekom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. Dodajte borovnice i javorov sirup, te sve dobro promiješajte.

Zobene pahuljice s jabukom

Sastojci:

  • zobene pahuljice (naručite ovdje)
  • 1 jabuka
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 žlica meda (naručite ovdje)
  • cimet

Priprema:

U posudu stavite zobene pahuljice i prelijte ih mlijekom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. U međuvremenu ogulite jabuku i narežite ju na manje komade. Dodajte jabuku u posudu s pahuljicama, dodajte žlicu meda i cimet po želji te sve dobro promiješajte.

Zobene pahuljice s čokoladom

  • zobene pahuljice (naručite ovdje)
  • 1 šoljica mlijeka
  • 1 žlica kakao praha (naručite ovdje)
  • 1 žlica meda (naručite ovdje)
  • bademi (naručite ovdje)

Priprema:

U posudu stavite zobene pahuljice i prelijte ih mlijekom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. Dodajte kakao prah i žlicu meda te sve dobro promiješajte. Ukrasite bademima po želji.

Zaključak

Zobene pahuljice su zdrav i ukusan obrok koji se lako priprema. Mogu se jesti za doručak, ali i kao dodatak drugim obrocima tijekom dana. Svojim nutritivnim vrijednostima, zobene pahuljice su izvrstan izbor za sve koji žele paziti na zdravlje i žele izgubiti višak masnog tkiva.