Aleyn, mačka iz Turske postala zvanično stanovnica Bosne i Hercegovine


macka

Aleyn, mačka iz Turske, danas je dobila pasoš i postala zvanični stanovnik Bosne i Hercegovine. Sabahudin Spahović, pripadnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), sa svojim kolegama je donio mačku iz misije spašavanja u Turskoj. Prema procjeni veterinara mačka Aleyn je stara oko pet mjeseci.

Ime je dobila po djevojčici koja je nakon 248 sati pronađena živa ispod ruševina. Spasioci koji su tragali za preživjelima nakon razornog zemljotresa u Turskoj, pronašli su mačku posljednjeg dana boravka u misiji.

Boravak FUCZ-a i GSS-a u Turskoj

Pripadnici FUCZ-a i Gorske službe spašavanja (GSS) sa psima tragačima učestvovali su u akcijama potrage i spašavanja u zemljotresom teško pogođenoj turskoj pokrajini Hatay. Oni su u potpunosti prionuli na zadatak spašavanja ljudi, kao i životinja, u potresom teško pogođenim područjima.

Udomljavanje Mačke Aleyn

Povratkom u BiH, pripadnik FUCZ-a je sa sobom donio mačku koju je spasio u Turskoj i nazvao je Aleyn. Njenom udomljavanju prethodilo je pregledanje veterinara koji je procjenio da je Aleyn stara oko pet mjeseci.

Nakon što je postala zvanični stanovnik Bosne i Hercegovine, Sabahudin Spahović je na društvenim mrežama napisao: „Od danas je Aleyn zvanično nova stanovnica Bosne i Hercegovine”.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL