Bolovi u želucu kako pomoći sebi


Bolovi u želucu kako pomoći sebi
Bolovi u želucu kako pomoći sebi

Napadi bolova u želucu su vrlo neugodni i često se mogu pojaviti iznenada, bez ikakvog upozorenja. Srećom, postoje načini kako sebi možete pomoći i ublažiti ove neugodne simptome. U ovom blogu, ćemo se osvrnuti na nekoliko različitih načina kako sebi možete pomoći kod bolova u želucu, kao i na neke uobičajene uzroke koji mogu dovesti do ovog problema. Pa, krenimo!

Uzroci bolova u želucu

Prije nego što se usredotočimo na načine kako se možete riješiti bolova u želucu, važno je razumjeti neke od uobičajenih uzroka ovog problema. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

 • Loša prehrana: Pretjerana konzumacija prerađene hrane, brze hrane i hrane s puno masnoća može iritirati želudac i uzrokovati bolove.
 • Stres: Stres može uzrokovati napetost u želucu i povećati kiselost, što može dovesti do bolova.
 • Helicobacter pylori: Ovo je bakterija koja se može naseliti u želucu i uzrokovati upalu, što dovodi do bolova u želucu.
 • Intolerancija na hranu: Osobe koje su intolerantne na određene vrste hrane, poput laktoze ili glutena, mogu osjetiti bolove u želucu nakon konzumiranja takve hrane.
 • Gastritis: Ovo je upala želučane sluznice koja može uzrokovati bolove u želucu.
 • Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Ova bolest uzrokuje povrat kiseline iz želuca u jednjak, što može uzrokovati bol i nelagodu u želucu.

Načini kako sebi možete pomoći kod bolova u želucu

Sada kada smo razumjeli neke od uobičajenih uzroka bolova u želucu, vrijeme je da se usredotočimo na načine kako sebi možete pomoći i ublažiti ove neugodne simptome.

Pijte puno vode

Pijenje dovoljno vode može pomoći u ublažavanju bolova u želucu. Voda može pomoći u razrjeđivanju kiseline u želucu i olakšati probavu hrane. Pijenje tople vode s limunom također može pomoći u ublažavanju bolova i smanjenju upale.

Jedite lagane obroke

Jedenje manjih, laganih obroka može pomoći u smanjenju pritiska na želudac i smanjiti rizik od bolova u želucu. Pokušajte izbjegavati tešku i masnu hranu te hranu koja iritira želudac, poput pikantnih ili kiselih jela. Umjesto toga, birajte hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, i lagane proteine, poput piletine ili ribe.

Pazite na unos kofeina i alkohola

Kofein i alkohol mogu iritirati želudac i uzrokovati bolove. Pokušajte ograničiti unos kofeina i alkohola ili ih potpuno izbjegavati, posebno ako primijetite da vam uzrokuju bolove u želucu.

Pokušajte s biljnim čajevima

Biljni čajevi poput kamilice, mente ili đumbira mogu pomoći u smanjenju bolova u želucu i ublažiti upalu. Pokušajte popiti šoljicu toplog biljnog čaja nakon obroka ili kada osjetite bolove u želucu.

Odmorite se

Stres može povećati kiselost u želucu i uzrokovati bolove. Pokušajte se opustiti i odmoriti kako biste smanjili stres. Vježbanje, meditacija ili duboko disanje mogu pomoći u smanjenju stresa i bolova u želucu.

Kada posjetiti liječnika

U većini slučajeva, bolovi u želucu su blagi i prolazni te se mogu ublažiti promjenom prehrane i načina života. Međutim, postoje situacije kada biste trebali posjetiti liječnika, uključujući:

 • Bolovi u želucu koji se ne smanjuju nakon nekoliko dana
 • Bolovi u želucu koji su vrlo jaki ili se pojavljuju iznenada
 • Krv u stolici
 • Gubitak apetita ili gubitak tjelesne težine
 • Mučnina i povraćanje
 • Bolovi u prsima koji se šire prema ramenima, leđima ili vratu

Ako primijetite bilo koje od ovih simptoma, važno je posjetiti liječnika kako bi se isključili ozbiljniji uzroci bolova u želucu.

Pitanja i odgovori

P: Mogu li bolovi u želucu biti uzrokovani alergijama na hranu?
O: Da, bolovi u želucu mogu biti uzrokovani alergijama na hranu. Alergijske reakcije na hranu mogu uzrokovati bolove u želucu, proljev i druge simptome probavnog trakta.

P: Kako prehrana može utjecati na bolove u želucu?
O: Loša prehrana, poput konzumiranja prerađene hrane i hrane s puno masnoća, može iritirati želudac i uzrokovati bolove. Prehrana bogata vlaknima i laganim proteinima može pomoći u smanjenju bolova i iritacije želuca.

P: Šta uzrokuje GERB?
O: Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) uzrokuje povrat kiseline iz želuca u jednjak, što može uzrokovati bol i nelagodu u želucu. Ovo se obično događa kada mišić koji se nalazi između jednjaka i želuca (sfinkter) ne radi ispravno.

Zaključak

Bolovi u želucu mogu biti neugodni i uznemirujući, ali postoje načini kako sebi možete pomoći i ublažiti ove simptome. Promjene u prehrani i načinu života, poput pijenja puno vode, jedenja laganih obroka i izbjegavanja alkohola i kofeina, mogu pomoći u smanjenju bolova u želucu. Međutim, ako primijetite ozbiljnije simptome ili bolovi u želucu ne prestaju nakon nekoliko dana, važno je posjetiti liječnika kako bi se isključili ozbiljniji uzroci. Slijedeći ove savjete i pazeći na svoje tijelo, možete pomoći u smanjenju bolova u želucu i osjećati se bolje.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL