Bosanska penzija u inostranstvu: Kako je prebaciti i šta očekivati?


Bosanska penzija u inostranstvu
Bosanska penzija u inostranstvu

Ako razmišljate o životu u inostranstvu, ili se već tamo nalazite, jedno od pitanja koje vam može pasti na pamet jeste vaša penzija. Šta se događa sa vašom bosanskom penzijom kada napustite zemlju i počnete živjeti u inostranstvu? Postoji li mogućnost da joj pristupite iz inostranstva? Ova tema može biti zbunjujuća, pa u nastavku donosimo sve informacije koje su vam potrebne.

Šta se događa sa vašom bosanskom penzijom kada se preselite u inostranstvo?

Ako se odlučite za život u inostranstvu, vaša bosanska penzija neće automatski biti prekinuta. Međutim, vaša penzija će se morati prebaciti u inostranstvo. To znači da ćete morati pronaći način da je primite u drugoj zemlji.

Kako pristupiti vašoj bosanskoj penziji iz inostranstva?

Da biste pristupili svojoj bosanskoj penziji iz inostranstva, morat ćete se obratiti Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (ZPIO) u Bosni i Hercegovini. Zavod će vam dati sve potrebne informacije i dokumentaciju koja vam je potrebna za prijenos vaše penzije u inostranstvo. U većini slučajeva, to će značiti da ćete morati otvoriti bankovni račun u inostranstvu kako bi vaša penzija mogla biti prebačena na taj račun.

Međutim, prije nego što krenete u proces prijenosa penzije u inostranstvo, važno je razmotriti različite mogućnosti i provjeriti koji je način prijenosa najisplativiji za vas. Na primjer, postoje banke koje nude usluge prijenosa penzija, ali će naplatiti naknadu za tu uslugu. Drugi način je putem internacionalnih novčanih transfera, koji su obično brži i jeftiniji, ali mogu biti komplicirani za neke ljude. Razgovor sa bankom i upoznavanje sa svim opcijama prijenosa je ključno prije donošenja bilo kakve odluke.

Minimalna penzija u Americi: Šta trebate znati?

Kako će se vaša penzija obračunavati kada živite u inostranstvu?

Ako se vaša penzija prenese u inostranstvo, obračunavanje se neće razlikovati u odnosu na ono u Bosni i Hercegovini. To znači da će vaša penzija i dalje biti obračunavana na isti način, uzimajući u obzir vaše godine staža i ostale faktore. Međutim, važno je napomenuti da postoji mogućnost da se vaša penzija neće povećavati svake godine kako bi pratila inflaciju u inostranstvu. To ovisi o određenom sporazumu o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i zemlje u kojoj živite.

Mogu li primati bosansku penziju i penziju iz zemlje u kojoj živim?

Ovo pitanje nije jednostavno i ovisi o više faktora. U nekim slučajevima možete primati i bosansku penziju i penziju iz zemlje u kojoj živite, dok u drugim slučajevima nećete biti u mogućnosti. To ovisi o određenim sporazumima o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i druge zemlje.

U nekim slučajevima, vaša bosanska penzija može biti smanjena ako primite penziju iz druge zemlje. Ovo ovisi o pravilima koja se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ako razmišljate o primanju penzije iz dvije zemlje, savjetujemo vam da se obratite Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje u Bosni i Hercegovini kako biste razjasnili svoj slučaj.

Zaključak

Preseljenje u inostranstvo može biti uzbudljivo, ali i stresno iskustvo. Kada se radi o vašoj bosanskoj penziji, važno je da razmotrite sve opcije i provjerite svoje mogućnosti prije donošenja bilo kakvih odluka. Obratite se Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje u Bosni i Hercegovini za sve informacije i savjete o prijenosu vaše penzije u inostranstvo. Uz malo planiranja i istraživanja, možete osigurati da vaša bosanska penzija bude stabilna dok uživate u novom životu u inostranstvu.

Često postavljana pitanja

 1. Mogu li pristupiti svojoj bosanskoj penziji iz inostranstva?
  Da, možete pristupiti svojoj bosanskoj penziji iz inostranstva. Potrebno je kontaktirati Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje u Bosni i Hercegovini kako bi se penzija prebacila u inostranstvo.
 2. Kako ću primiti svoju bosansku penziju ako živim u inostranstvu?
  Najčešći način primanja bosanske penzije u inostranstvu je putem bankovnog računa otvorenog u inostranstvu. Međutim, prije nego što krenete u proces prijenosa penzije, važno je razmotriti različite mogućnosti i provjeriti koji je način prijenosa najisplativiji za vas.
 3. Hoće li se moja bosanska penzija obračunavati drugačije kada živim u inostranstvu?
  Ne, obračunavanje vaše bosanske penzije neće se promijeniti kada se preselite u inostranstvo. Vaša penzija će se i dalje obračunavati na isti način kao i u Bosni i Hercegovini.
 4. Mogu li primati bosansku penziju i penziju iz zemlje u kojoj živim?
  To ovisi o određenim sporazumima o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i zemlje u kojoj živite. U nekim slučajevima možete primati obje penzije, dok u drugim slučajevima nećete biti u mogućnosti. Savjetujemo vam da se obratite Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje u Bosni i Hercegovini kako biste razjasnili svoj slučaj.

Izvori:

 1. https://zavodpio.ba/
 2. https://ba.usembassy.gov/
 3. https://www.icasnetwork.org/bih/

What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL