Brzi testovi kod kuće protiv PCR testova: Šta odabrati?


Izgleda da se nakon pojave testova za COVID-19 kod kuće, PCR testiranje polako smanjuje u broju. Iako su testovi kod kuće brži i lakši, postavlja se pitanje da li još uvijek ima razloga za PCR testiranje.

PCR testiranje smatra se zlatnim standardom otkrivanja COVID-19 jer su izuzetno osjetljivi i mogu otkriti čak i male količine genetskog materijala virusa. Virus SARS-CoV-2 treba neko vrijeme da se nakupi u tijelu nakon izlaganja, s virusnim opterećenjem koje se obično povećava kad se pojave simptomi. PCR test može otkriti infekciju i prije tog povećanja opterećenja virusom.

S druge strane, većina testova kod kuće su antigenski testovi koji detektiraju virusne proteine. Antigenski testovi dobro rade ako se testiranje provodi serijom testova, ako osoba već ima simptome (i stoga vjerovatno ima puno virusa u svom tijelu), ili ako žele znati o trenutnoj zaraznosti, kao što je slučaj s predstojećim događajima.

Kada je u pitanju dijagnosticiranje bolesti, PCR testovi su i dalje najbolja opcija u situacijama kada postoji samo jedna prilika za testiranje i kada bi propuštanje infekcije koja se događa moglo imati katastrofalne posljedice. Na primjer, mudro je testirati ljude prije nego što budu primljeni u bolnicu ili dom za njegu, gdje bi mogli širiti virus mnogim ranjivim ljudima, ako antigenski test propusti početak bolesti.

Također, PCR testovi mogu biti korisni ako su rezultati brzih testova zbunjujući ili se čine netačnima. Ako neko ima karakteristične simptome COVID-19, ali nastavlja dobivati negativne rezultate na antigenskim testovima, mogu poželjeti dobiti PCR test da budu potpuno sigurni da nemaju bolest. Neki PCR testovi također mogu tražiti više virusa, uključujući SARS-CoV-2, RSV i gripu odjednom, što olakšava pronalaženje uzroka simptoma.

PCR testovi mogu biti skupi i spori u usporedbi s testovima kod kuće, stoga ovisi o situaciji u kojoj se osoba nalazi. Ako se želite testirati prije putovanja, druženja ili odlaska na sastanak i osjećate se dobro, tada su testovi kod kuće izvrsna opcija.

Treba napomenuti da, iako su testovi kod kuće postali sve popularniji i široko dostupni, PCR testiranje i dalje igra važnu ulogu u dijagnosticiranju COVID-19. Osim toga, PCR testovi su također korisni u istraživanju i praćenju širenja virusa, kao i u istraživanju varijanti virusa.

Ukratko, iako su testovi kod kuće brži i lakši, PCR testiranje i dalje pruža najpouzdaniji i najtačniji rezultat. Ako ste izloženi riziku od COVID-19 i želite se testirati, ili imate simptome i želite saznati jesu li uzrokovani virusom, tada bi PCR test trebao biti vaš prvi izbor.


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL