Invalidska penzija u Austriji – Sve što trebate znati


Invalidska penzija u Austriji
Invalidska penzija u Austriji

Invalidska penzija u Austriji je financijska pomoć za osobe s invaliditetom koje su izgubile sposobnost za rad. To je važna mjera koju država poduzima kako bi pomogla osobama s invaliditetom da se nose s financijskim teretom koji donosi njihovo stanje. Ako ste u Austriji i razmišljate o invalidskoj penziji, evo svega što trebate znati.

Ko može dobiti invalidsku penziju u Austriji?

Da biste se kvalificirali za invalidsku penziju u Austriji, morate imati ozbiljno fizičko ili mentalno stanje koje vas sprječava da radite na vašem prethodnom poslu. Važno je napomenuti da ne morate biti potpuno nesposobni za rad da biste se kvalificirali za invalidsku penziju. Ako ste u mogućnosti raditi samo na djelomičnom radnom vremenu ili samo na nekim vrstama poslova, možda ćete i dalje moći dobiti invalidsku penziju.

Kako se računa iznos invalidske penzije u Austriji?

Iznos invalidske penzije u Austriji ovisi o vašoj radnoj povijesti i prosječnoj plaći. Uzimajući u obzir vaše godine staža, iznos koji će vam se isplatiti bit će jedan postotak vaše prosječne plaće. Što više godina staža imate, to će biti veći postotak.

Duple penzije u Austriji – Da li je to zaista moguće?

Invalidska penzija u Austriji isplaćuje se mjesečno. Važno je napomenuti da postoje određeni uvjeti koje morate ispuniti kako biste nastavili primati penziju. Ako se vaše zdravstveno stanje poboljša i možete se vratiti na posao, možda ćete biti dužni obavijestiti Austrijski zavod za osiguranje društva o tom stanju.

Kako se prijaviti?

Ako ste zainteresirani za invalidsku penziju u Austriji, morat ćete se prijaviti za nju. Postoji nekoliko načina na koje se to može učiniti. Možete posjetiti jednu od poslovnica Austrijskog zavoda za osiguranje društva u vašem području, nazvati ih ili preuzeti prijavni obrazac s njihove službene web stranice. Nakon što popunite prijavni obrazac, morat ćete ga dostaviti Austrijskom zavodu za osiguranje društva zajedno s ostalim potrebnim dokumentima.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Šta ako moje zdravstveno stanje nije stabilno?

Ako je vaše zdravstveno stanje nestabilno ili se pogoršava, važno je kontaktirati Austrijski zavod za osiguranje društva što je prije moguće. Oni će vam pomoći u rješavanju vašeg zahtjeva i osigurati da dobijete potrebnu pomoć u skladu sa zakonom.

Kakve su mogućnosti za osobe s invaliditetom u Austriji?

Austrija je poznata po svojoj visokoj kvaliteti života i niskoj stopi nezaposlenosti, što je idealno za osobe s invaliditetom. Postoje brojne mogućnosti za osobe s invaliditetom u Austriji, uključujući posebne programe zapošljavanja i obrazovne programe za pomoć u razvoju vještina i karijere.

Koji su uvjeti za zadržavanje invalidske penzije u Austriji?

Da biste nastavili primati invalidsku penziju u Austriji, morate redovno obavještavati Austrijski zavod za osiguranje društva o svom zdravstvenom stanju i bilo kakvim promjenama u vašoj sposobnosti za rad. Također, morate ostati u Austriji ili u državama Europske unije tokom razdoblja isplate penzije, osim ako imate odobrenje Austrijskog zavoda za osiguranje društva za boravak u drugoj državi.

Invalidska penzija u Austriji može biti od velike pomoći za osobe s invaliditetom koje su izgubile sposobnost za rad. Uz adekvatnu pripremu i informiranje o postupku, prijavi i uvjetima zadržavanja penzije, možete se lakše nositi s financijskim teretom i uživati u brojnim mogućnostima koje nudi Austrija. Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno se obratite Austrijskom zavodu za osiguranje društva.

Često postavljena pitanja

 1. Kako se mogu prijaviti za invalidsku penziju u Austriji?
  Postoji nekoliko načina na koje se možete prijaviti za invalidsku penziju u Austriji, uključujući posjetu poslovnici Austrijskog zavoda za osiguranje društva, telefoniranje ili preuzimanje prijavne forme s njihove službene web stranice.
 2. Koji su uvjeti za dobivanje invalidske penzije u Austriji?
  Da biste se kvalificirali za invalidsku penziju u Austriji, morate imati ozbiljno fizičko ili mentalno stanje koje vas sprječava da radite na vašem prethodnom poslu. Također, vaša radna povijest i prosječna plaća bit će uzeti u obzir pri određivanju iznosa penzije.
 3. Koliko često se isplaćuje invalidska penzija u Austriji?
  Invalidska penzija u Austriji isplaćuje se mjesečno.

Čitaj Više

Izvori:

 1. “Invalidity pension.” Austrian Social Security Guide, https://www.sozialversicherung.at/cdscontent/?contentid=10007.764147&portal=svsportal.
 2. “Disability and Inclusion.” Austrian Federal Ministry of Labour, Family and Youth, https://www.bmafj.gv.at/en/disability/index.html.
 3. “Employment Services for People with Disabilities.” AMS Austria, https://www.ams.at/unternehmen/personalsuche-bei-arbeitskräftebedarf/unterstützung-bei-der-personalsuche/behinderteneinstellung.

What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL