Jelovnik za heliko bakteriju: Namirnice koje bi trebali jesti i izbjegavati


Jelovnik za heliko bakteriju
Jelovnik za heliko bakteriju

Danas ćemo razgovarati o jednoj od najčešćih i najneugodnijih bolesti koja pogađa naš probavni sistem – Helicobacter pylori, poznatiji kao Heliko bakterija. Ova bakterija je vrlo neugodna i može uzrokovati razne probleme poput gastritisa, čira na želucu i čak karcinoma želuca ako se ne liječi na vrijeme.

Srećom, postoje neke stvari koje možemo učiniti kako bismo spriječili i liječili ovu bakteriju, a jedna od njih je pravilna prehrana. Stoga, u ovom blogu ćemo vam predstaviti jelovnik za heliko bakteriju koji će vam pomoći da održite zdrav probavni sustav i spriječite probleme uzrokovane ovom bakterijom.

Šta jesti kad imate heliko bakteriju?

Kad imate Heliko bakteriju, važno je izbjegavati namirnice koje mogu iritirati želudac i potaknuti rast bakterija. To uključuje masnu i začinjenu hranu, alkohol i kofein. Međutim, postoje i neke namirnice koje možete jesti koje će vam pomoći u borbi protiv ove bakterije.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana poput jogurta, kefira i kiselog kupusa su bogati probioticima koji će vam pomoći u održavanju zdrave crijevne flore. Ovi probiotici mogu također pomoći u suzbijanju Heliko bakterije i smanjenju njezine populacije.

Voće i povrće

Voće i povrće su uvijek dobar izbor kad želite održavati zdravu prehranu, ali su posebno korisni kad imate Heliko bakteriju. Ove namirnice su bogate antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje će pomoći u održavanju zdravog probavnog sistema i suzbijanju upala.

Med i propolis

Med i propolis su prirodni antibiotici koji mogu pomoći u suzbijanju rasta Heliko bakterije. Ove namirnice također imaju protuupalna svojstva koja će vam pomoći u borbi protiv gastritisa i drugih upalnih stanja u probavnom sistemu.

Čajevi

Čajevi poput kamilice i mente su odlični za smirivanje želuca i smanjenje upala. Ovi čajevi također mogu pomoći u suzbijanju rasta Heliko bakterije.

Šta ne jesti kad imate heliko bakteriju?

Kao što smo već spomenuli, važno je izbjegavati namirnice koje mogu iritirati želudac i potaknuti rast Heliko bakterije. Ovdje su neke od namirnica koje biste trebali izbjegavati kad imate ovu bakteriju:

Masna hrana

Masna hrana poput pržene hrane, masnog mesa i prerađenih namirnica mogu biti teške za probavu i potaknuti rast Heliko bakterije. Ove namirnice također mogu izazvati žgaravicu i druge probleme s probavom.

Začinjena hrana

Začinjena hrana može iritirati želudac i povećati upalu u probavnom sistemu. Ove namirnice također mogu povećati kiselinu u želucu, što može dovesti do žgaravice i drugih problema s probavom.

Kofein i alkohol

Kofein i alkohol mogu iritirati želudac i povećati kiselinu u želucu, što može dovesti do žgaravice i drugih problema s probavom. Ove namirnice također mogu potaknuti rast Heliko bakterije i pogoršati simptome povezane s ovom bakterijom.

Prerađena hrana

Prerađena hrana poput brze hrane, slatkiša i grickalica mogu biti teške za probavu i potaknuti rast Heliko bakterije. Ove namirnice često sadrže visoke količine šećera i masnoća koje mogu uzrokovati probleme s probavom.

Jelovnik za heliko bakteriju

Ako imate dijagnosticiranu Heliko bakteriju, ovdje je primjer jelovnika koji biste mogli slijediti kako biste održali zdrav probavni sistem i smanjili rast bakterija.

Doručak:

 • Zobena kaša sa svježim bobičastim voćem i medom
 • Kuhano jaje
 • Čaj od kamilice ili mente

Ručak:

 • Pileća prsa na žaru sa salatom od paradajza, krastavca i svježe kiselog kupusa
 • Kuhana riža
 • Kriška integralnog kruha

Večera:

 • Povrtna juha od bundeve
 • Tuna salata sa svježom salatom i avokadom
 • Kriška integralnog kruha

Užina:

 • Jogurt sa svježim voćem i medom
 • Kriška integralnog kruha sa sirom ili namazom od humusa

Zaključak: Jelovnik za heliko bakteriju

Iako je Heliko bakterija neugodna i može uzrokovati razne probleme s probavom, pravilna prehrana može vam pomoći u borbi protiv ove bakterije. Slijedeći ovaj jelovnik i izbjegavajući namirnice koje mogu potaknuti rast bakterija, možete smanjiti simptome i održati zdrav probavni sistem. Međutim, ako imate problema s probavom ili sumnjate da imate Heliko bakteriju, uvijek se savjetujte s liječnikom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i liječenje.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL