Kako dresirati psa: Vodič za uspješnu obuku tvog najboljeg prijatelja


Kako dresirati psa
Kako dresirati psa

Ako imaš psa, onda vjerovatno želiš da on bude disciplinovan i da se dobro ponaša. Ali, kako dresirati psa? Ovo može da zvuči kao veliki izazov, ali uz prave tehnike i malo strpljenja, obuka tvog psa može biti zabavna i uspješna. U ovom vodiču, ćemo istražiti najbolje načine da dresiraš svog psa, od osnovnih komandi do složenijih trikova.

Krenimo od osnova: Komande koje svaki pas treba da zna

Prije nego što počnemo sa složenijim trikovima, tvoj pas mora da nauči neke osnovne komande. Ove komande su esencijalne za komunikaciju između tebe i tvog psa i omogućavaju ti da usmjeriš ponašanje tvog psa u određenim situacijama. Ovo su osnovne komande koje bi tvoj pas trebao da nauči:

 • Sjedi: Ovo je jedna od najosnovnijih komandi koju tvoj pas treba da zna. To je komanda koja će ti omogućiti da zaustaviš svog psa da radi nešto što ne želiš da radi. Na primjer, ako tvoj pas skače na nekoga, možeš mu reći “sjedi” i on će prestati da skače.
 • Lezi: Ovo je druga osnovna komanda koju tvoj pas treba da nauči. Ovo može biti korisno kada želiš da tvoj pas bude tiši ili da se opusti. Na primjer, ako tvoj pas laje na prolaznike kroz prozor, možeš mu reći “lezi” i on će se smiriti.
 • Ostani: Ovo je korisna komanda kada želiš da tvoj pas ostane na jednom mjestu. Na primjer, kada izlaziš iz stana i ne želiš da tvoj pas izađe sa tobom, možeš mu reći “ostani” i on će ostati u stanu.
 • Priđi: Ovo je komanda koju ćeš koristiti kada želiš da tvoj pas dođe do tebe. To može biti korisno kada je tvoj pas na slobodi i želiš da ga vratiš u kuću ili da ga staviš na povodac.

Kako dresirati psa: Osnovni koraci

Sada kada znaš osnovne komande, možeš početi da dresiraš svog psa. Ovdje su neki osnovni koraci koje bi trebalo da slijediš:

 • Budi dosljedan: Važno je da budeš dosljedan u svojoj obuci psa. To znači da bi trebalo da koristiš iste komande i tehnike svaki put kada radiš sa svojim psom. Ovo će pomoći tvom psu da brže shvati šta želiš od njega.
 • Koristi pozitivno pojačanje: Pozitivno pojačanje se odnosi na nagrađivanje tvog psa kada radi ono što želiš da radi. To može biti kikiriki puter, poslastice ili igračke. Ovo će pomoći tvom psu da shvati da je ono što radi ispravno i da će biti nagrađen.
 • Budi strpljiv: Dresura psa može biti dug proces, pa je važno da budeš strpljiv. Nemoj da se frustriraš ako tvoj pas ne nauči nešto odmah. Potrebno je da ponavljaš komande dok tvoj pas ne shvati šta treba da radi.
 • Počni sa jednom komandom odjednom: Ne pokušavaj da naučiš svog psa sve komande u jednom danu. Počni sa jednom komandom odjednom i ponavljaj je svaki dan dok tvoj pas ne shvati šta se od njega traži.

Kako dresirati psa: Napredne tehnike

Kada tvoj pas savlada osnovne komande, možeš da počneš sa složenijim trikovima. Ovdje su neki od trikova koji mogu biti korisni:

 • Daj šapu: Ovo je trik koji će impresionirati svakog. Počni sa sjedanjem tvog psa, a zatim ga nagradi kada podigne šapu. Ponavljaj ovo svaki dan dok tvoj pas ne nauči da podigne šapu na tvoj znak.
 • Okreni se: Ovo je trik koji može biti koristan kada želiš da tvoj pas bude usredočen na tebe. Počni sa sjedanjem tvog psa, a zatim okreni se i daj mu komandu “okreni se”. Kada se tvoj pas okrene, nagradi ga.
 • Skoči kroz obruč: Ovo je trik koji će impresionirati svakoga. Postavi obruč na zemlju i natjeraj svog psa da skoči kroz njega. Počni sa nižim obručem i postepeno povećavaj visinu kako tvoj pas napreduje.

Kako dresirati psa: Česte greške u dresuri

Iako se čini da je dresiranje psa jednostavan proces, često se prave greške koje mogu otežati obuku tvog psa. Ovo su neke od čestih grešaka koje bi trebalo da izbjegavaš:

 • Previše komandi odjednom: Kada pokušavaš da naučiš svog psa više komandi odjednom, to može biti zbunjujuće za njega. Počni sa jednom komandom odjednom i ponavljaj je svaki dan dok tvoj pas ne savlada tu komandu.
 • Ignorisanje pozitivnog ponašanja: Važno je da nagradiš svako pozitivno ponašanje tvog psa, kako bi shvatio da to što radiš je ispravno. Ignorisanje pozitivnog ponašanja može dovesti do toga da se tvoj pas ne osjeća motivisano da nauči nove komande.
 • Koristiti fizičku kaznu: Korišćenje fizičke kazne, kao što su šamaranje ili štipanje, može biti štetno za tvog psa. Ovo ne samo da može izazvati bol i strah, već može dovesti i do agresivnog ponašanja kod psa.

Pitanja i odgovori

P: Koliko dugo traje dresura psa?
O: Dresura psa može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko mjeseci, u zavisnosti od složenosti trikova i temperamenta psa. Važno je da budeš strpljiv i dosljedan u svojoj obuci.

P: Kada bih trebao da počnem da dresiram svog psa?
O: Najbolje bi bilo da počneš sa obukom svog psa kada je još štene. Štenci su obično lakši za obuku, a početak dresure od malih nogu može pomoći u izgradnji jakog odnosa između tebe i tvog psa.

P: Da li bih trebao da koristim ogrlicu ili povodac tokom dresure psa?
O: Da, ogrlica i povodac su korisni tokom dresure psa, pogotovo ako pokušavaš da naučiš tvog psa da hoda na povodcu. Takođe, to može biti korisno kada radiš sa svojim psom napolju.

Zaključak: Kako dresirati psa

Dresura psa može biti zabavna i uspješna ukoliko koristiš prave tehnike i imaš malo strpljenja. Počni sa osnovnim komandama, koristi pozitivno pojačanje i budi dosljedan u svojoj obuci. Kada tvoj pas savlada osnovne komande, možeš početi sa složenijim trikovima. Izbegavaj greške koje mogu otežati dresuru tvog psa i uvijek nagradi pozitivno ponašanje tvog psa. Sa malo truda, tvoj pas može dobar i disciplinovan član tvoje porodice.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL