Kako nacrtati lava: Korak po korak


Kako nacrtati lava
Kako nacrtati lava

Kako nacrtati lava? To je pitanje koje mnogi postavljaju kada pokušavaju nacrtati ovu impresivnu životinju. Ali ne brinite, u ovom članku ćemo vam dati korisne savjete i tehnike za crtanje lava koji će izgledati profesionalno i realistično.

Korak 1: Počnite s osnovnom formom

Prvi korak u crtanju lava je početi s osnovnom formom. Ovo će vam pomoći da uspostavite pravilan omjer tijela i postavite temelje za detaljniji rad kasnije. Za ovaj korak, nacrtajte ovalni oblik za glavu lava i veliki, zaobljen trokut za tijelo.

Korak 2: Dodajte detalje

Kada ste uspješno uspostavili osnovnu formu, vrijeme je da dodate neke detalje. Nacrtajte uši i oči lava, kao i nos i usta. Također, nacrtajte linije za ramena, bokove i rep. Sada imate temelj na kojem možete graditi više detalja.

Korak 3: Dodajte sjenu i teksturu

Kada ste dodali osnovne detalje, sada možete dodati sjenu i teksturu kako bi vaš lav izgledao realističnije. Najbolji način da to postignete je korištenjem olovke za sjenu, te kombiniranje različitih vrsta linija za stvaranje teksture krzna lava.

Korak 4: Dodajte kolorit

Kada ste uspješno nacrtali i sjenu vašeg lava, sada možete dodati kolorit. Boje koje se koriste za lavove su obično žuta, smeđa i crna. Pokušajte koristiti ove boje kako bi vaš lav izgledao realistično.

Korak 5: Finalni dodiri

Konačni korak u crtanju lava je dodavanje finalnih dodira. To može uključivati dodavanje sjaja u oči i brkove, te detalje poput zuba i kandži.

Tehnike za crtanje lava

Postoji nekoliko tehnika koje možete koristiti za crtanje lava. Evo nekoliko:

  1. Koristite reference: Kada crtaš lava, uvijek je najbolje koristiti referentne slike. Ovo će vam pomoći da dobijete bolju ideju o tome kako izgleda lav u stvarnom životu.
  2. Koristite sjene: Sjene su ključne za stvaranje iluzije dubine i dimenzije. Koristite olovku za sjenu kako bi vaš lav izgledao realistično.
  3. Koristite linije: Linije se koriste za stvaranje teksture krzna lava. Koristite različite vrste linija kako bi stvorili iluziju krzna.
  4. Koristite boje: Boje su također ključne u stvaranju realističnog izgleda lava. Lavovi su obično smeđi, žuti ili crni, pa pokušajte koristiti ove boje kako bi vaš lav izgledao što prirodnije. Također možete koristiti tehnike poput miješanja boja kako bi dobili željeni izgled.
  5. Upotrijebite različite vrste olovaka: Korištenje različitih vrsta olovaka može pomoći u stvaranju dubine i dimenzije. Na primjer, tvrđe olovke se mogu koristiti za crtane linije za teksturu krzna, dok mekše olovke mogu stvoriti sjenu.
  6. Vježbajte: Kao i kod svakog drugog oblika umjetnosti, praksa čini savršenstvo. Nemojte se obeshrabriti ako vaši prvi pokušaji ne izgledaju savršeno. Nastavite vježbati i uskoro ćete moći crtati lavove bez problema.

Najčešće greške u crtanju lava

Postoje neke uobičajene greške koje ljudi čine kada pokušavaju nacrtati lava. Evo nekoliko najčešćih:

  1. Nije pravilno uspostavio omjeri tijela: Pravilno uspostavljanje omjera tijela ključno je za stvaranje realističnog izgleda lava. Ako ne uspijete uspostaviti pravilan omjer, vaš lav može izgledati neobično i neprirodno.
  2. Nedostatak sjena: Sjene su ključne za stvaranje dubine i dimenzije. Ako ne koristite sjene, vaš lav može izgledati ravno i bez života.
  3. Korištenje prejake boje: Prejake boje mogu učiniti da vaš lav izgleda neobično. Umjesto toga, koristite prirodne nijanse kako biste stvorili što realističniji izgled.
  4. Nedostatak detalja: Nedostatak detalja može učiniti da vaš lav izgleda nezavršeno. Dodavanje detalja poput brkova i kandži može pomoći u stvaranju realističnijeg izgleda.

Zaključak: Kako nacrtati lava

Ukratko, crtanje lava može biti izazovno, ali uz pravilne tehnike i vježbu, možete nacrtati impresivnu životinju koja će izgledati realistično i profesionalno. Prvo uspostavite osnovnu formu, dodajte detalje, sjene i teksture, dodajte boju i na kraju dodajte finalne dodire. Također, koristite tehnike poput referentnih slika, korištenja sjena i linija za stvaranje teksture krzna i korištenja različitih vrsta olovaka. Nemojte zaboraviti vježbati i ispravljati uobičajene greške poput pravilnog uspostavljanja omjera tijela i korištenja sjena.

Crtanje lava je zabavno i kreativno iskustvo koje će vam pružiti priliku da pokažete svoju umjetničku stranu. Slijedeći ove savjete i tehnike, možete nacrtati lavove koji izgledaju realistično i profesionalno. Nemojte se obeshrabriti ako vaši prvi pokušaji ne uspiju kako ste planirali. Važno je da nastavite vježbati i raditi na svojim vještinama, a uskoro ćete moći crtati lava bez problema.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL