Kako napisati savršenu molbu: Vodič za početnike


Kako napisati savršenu molbu
Kako napisati savršenu molbu

Ah, molbe. Mogu biti toliko stresne i zastrašujuće. Pogotovo ako je ovo prva molba koju pišete. Ne brinite, u ovom članku ćemo vas naučiti kako napisati odličnu molbu koja će se istaknuti među gomilom.

Prvo i osnovno, šta je molba?

Molba je formalni zahtjev za posao, stipendiju, ili drugu vrstu pomoći koju želite dobiti. Nije važno koju vrstu molbe pišete, neke stvari se uvijek trebaju uključiti kako bi vaša molba bila učinkovita.

Korak 1: Istražite

Prije nego što počnete pisati, istražite firme ili organizacije kojima se obraćate. Pročitajte njihove web stranice, izvještaje, i druge relevantne dokumente. Što više znate o firmi ili organizaciji, to će vaša molba biti personaliziranija.

Korak 2: Počnite s pozdravom

Pozdrav je uvijek prvi korak u vašoj molbi. Ukoliko ne znate ime osobe kojoj se obraćate, koristite “Poštovani/a”. Ako znate ime osobe, koristite njegovo ime. Također, pripazite da koristite pravilnu titulu, npr. “gospodin” ili “gospođa”.

Korak 3: Uvod

U uvodu se treba kratko predstaviti, i reći zašto se piše molba. Ovdje možete napisati nešto o sebi, što će privući pažnju čitatelja. Primjer: “Ja sam student medicine, i pišem ovu molbu kako bih se prijavio na vašu medicinsku stipendiju za buduće doktore.”

Korak 4: Glavni dio molbe

Glavni dio molbe treba biti uvjerljiv, i koncizan. Ovdje treba objasniti zašto vam treba pomoć. Važno je koristiti jasan i čitak stil pisanja. Također, nemojte koristiti previše stručnih termina. Ako se radi o poslovnoj molbi, navedite svoje kvalifikacije i iskustvo. Ako se radi o molbi za stipendiju, navedite svoje akademske uspjehe.

Korak 5: Zaključak

U zaključku, zahvalite se na pažnji koju su vam posvetili, i ponovite zašto ste napisali molbu. Ovo je također pravo vrijeme da pozovete čitatelja da vas kontaktira ako je potrebno dodatno objašnjenje.

Korak 6: Kraj

Na kraju molbe, koristite pristojan pozdrav. Napišete npr. “S poštovanjem”, “Lijep pozdrav”, ili “Hvala unaprijed”. Potom, napišite svoje ime i prezime ispod pozdrava.

Korak 7: Pregledajte i ispravite

Nakon što završite s pisanjem molbe, provjerite da li ste uključili sve potrebne informacije. Također, provjerite da li ste koristili pravilnu gramatiku i pravopis. Molba koja ima puno grešaka može ostaviti loš dojam na čitatelja.

Često postavljena pitanja

 1. Koliko duga bi trebala biti moja molba?
  Odgovor: Molba bi trebala biti što kraća i konciznija. Pokušajte se držati jedne stranice, ali nemojte se bojati pisati i duže ako je to potrebno.
 2. Kako mogu saznati ime osobe kojoj se obraćam?
  Odgovor: Ako se radi o poslovnoj molbi, provjerite web stranicu firme ili nazovite firmu kako biste saznali ime osobe kojoj se obraćate. Ako se radi o molbi za stipendiju ili drugu vrstu pomoći, provjerite uvjete i uvjete aplikacije kako biste saznali ime osobe kojoj se obraćate.
 3. Kako mogu biti siguran/na da će moja molba biti primijećena?
  Odgovor: Nema garancije da će vaša molba biti primijećena, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi povećali svoje šanse. Prvo, provjerite jeste li uključili sve potrebne informacije i koristili jasan i čitljiv stil pisanja. Također, pokušajte pronaći ime osobe kojoj se obraćate i personalizirati svoju molbu.
 4. Kada bih trebao/la poslati svoju molbu?
  Odgovor: To ovisi o vrsti molbe. Ako se radi o poslovnoj molbi, provjerite jesu li firma ili organizacija otvoreni za prijave. Ako se radi o molbi za stipendiju, provjerite rok za prijave. Najbolje je poslati molbu što je prije moguće kako biste imali više vremena za pripremu i eventualne ispravke.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da naučite kako napisati učinkovitu molbu. Sada ste spremni poslati svoju molbu i nadati se najboljem rezultatu!


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL