Kako napraviti bazen


Kako napraviti bazen
Kako napraviti bazen

Kreiranje bazena u vašem dvorištu je izvrstan način da osvježite svoj dom i stvorite mjesto za opuštanje i zabavu s porodicom i prijateljima. Međutim, prije nego što krenete u gradnju, važno je pažljivo planirati sve korake i uključiti stručnjake u proces. U ovom članku ćemo se detaljnije pozabaviti svim koracima potrebnim za izgradnju bazena.

Planiranje i dizajn

Prvi korak u izgradnji bazena je planiranje i dizajn. Ovo je kritična faza koja će utjecati na oblik, veličinu i funkcionalnost vašeg bazena. Razmislite o svrsi bazena i kako će se koristiti. Da li će to biti mjesto za plivanje i vježbanje, opuštanje i zabavu, ili nešto drugo? To će vam pomoći u određivanju veličine bazena i oblika.

Važno je također razmotriti okoliš i stil vašeg doma. Hoćete li se odlučiti za moderni dizajn s ravnom oblogom, tradicionalni dizajn s lučnim oblogom, ili nešto drugo? Razmotrite i boju obloge i podloge kako biste osigurali da se bazen uklopi u okolinu i stil vašeg doma.

Osim oblika i veličine, razmislite o različitim dodacima poput vodenih efekata, hidromasažnih mlaznica, grijanja i rasvjete. Ovi dodaci mogu učiniti vaš bazen još funkcionalnijim i atraktivnijim.

Dozvole i regulative

Nakon što ste odabrali dizajn bazena, potrebno je provjeriti lokalne propise i dobiti sve potrebne dozvole. Ovisno o vašoj lokaciji, možda će biti potrebno tražiti dozvole za gradnju, radove na elektroinstalacijama i plinu, kao i za odvođenje otpadnih voda. Također, važno je provjeriti postoji li neka vrsta ograđivanja koja se mora postaviti oko bazena kako bi se osigurala sigurnost.

Priprema terena

Sljedeći korak u izgradnji bazena je priprema terena. Potrebno je osigurati da teren bude ravna površina kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost bazena. Trebate također obratiti pažnju na prirodne elemente poput visoke razine podzemnih voda, kamenja i korijenja drveća. Ovi elementi mogu utjecati na stabilnost bazena i moguće oštećenje tokom gradnje.

Izgradnja bazena

Nakon što je teren pripremljen, možete krenuti u gradnju bazena. Postoje tri osnovne vrste bazena – nadzemni, polu-ukopani i potpuno ukopani. Nadzemni bazeni su obično najjednostavniji za gradnju, dok su ukopani bazeni složeniji i zahtijevaju više vremena i truda.

Nadzemni bazeni se grade na temelju od opeke ili betona, a obično su manji od ukopanih bazena. Oni se često koriste za opuštanje i zabavu, ali nisu uvijek prikladni za plivanje i vježbanje.

Polu-ukopani bazeni su nešto složeniji i obično se grade na terenima koji nisu potpuno ravni. Oni su obično malo veći od nadzemnih bazena, a obično se grade od betona ili čelika.

Potpuno ukopani bazeni su najveća i najzahtjevnija vrsta bazena. Ovi bazeni su potpuno uronjeni u zemlju i imaju obično pravokutni oblik. Oni se obično grade od betona i obloženi su keramikom, prirodnim kamenom ili drugim materijalima.

Vodoinstalaterski radovi

Kada je bazen izgrađen, sljedeći korak je instalacija sistema za filtriranje i cirkulaciju vode. Ovo je ključno za održavanje kvalitete vode i sprječavanje rasta bakterija i algi. Sistem za filtriranje vode sastoji se od pumpe, filtera, skimmera i povratne mlaznice. Pumpe se koriste za cirkulaciju vode, dok skimmeri uklanjaju prljavštinu i plutače. Filteri čiste vodu od nečistoća, a povratne mlaznice distribuiraju pročišćenu vodu nazad u bazen.

Završni radovi

Kada su svi sustavi instalirani i testirani, možete dodati završne detalje poput obloge, ograde i okoliša. Možete odabrati različite materijale poput keramike, prirodnog kamena ili drva kako biste stvorili izgled koji odgovara vašem stilu. Za oblaganje bazena obično se koristi keramika ili staklena mozaika, a za podlogu se često koristi plutajući materijal.

Ograde oko bazena se koriste kako bi se osigurala sigurnost, posebno ako imate djecu ili kućne ljubimce. Ograde se obično grade od materijala koji je otporan na vodu i koji se lako čisti.

Okoliš bazena možete obogatiti sadnjom biljaka i drveća, postavljanjem staza, stolova i stolica za sjedenje, te postavljanjem ukrasnih kamenčića i drugih dekorativnih elemenata. Također možete dodati dodatne značajke kao što su vodeni efekti, kao što su slapovi, vodopadi i fontane.

Održavanje bazena

Kada je vaš bazen napravljen, važno je održavati ga redovno kako bi ostao čist i siguran za korištenje. To uključuje provjeru kvalitete vode, čišćenje filtera i održavanje pravilne razine kemikalija. Kemikalije koje se dodaju u vodu uključuju klor, algecide i sredstva za održavanje pH vrijednosti. Redovno provjeravanje kvalitete vode je važno kako biste bili sigurni da su svi parametri vode u granicama koje su sigurne za korištenje.

Također je važno održavati čistoću bazena i redovito uklanjati prljavštinu i lišće koje padaju u bazen. Redovno čišćenje filtera i skimmera pomaže u održavanju kvalitete vode i smanjuje potrebu za upotrebom kemikalija za čišćenje.

Ukratko, gradnja bazena je složen proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i izvršenje svih koraka. Odabirom dizajna i lokacije bazena, pripremom terena, izgradnjom bazena, instalacijom sistema za filtriranje i cirkulaciju vode, dodavanjem završnih detalja i održavanjem, osigurat ćete siguran i ugodan bazen za uživanje u godinama koje dolaze. Budite sigurni da proučite lokalne propise i da uzmete u obzir sve sigurnosne mjere prije nego što krenete u izgradnju vašeg bazena.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL