Kako napisati punomoć iz Amerike


Kako napisati punomoć iz Amerike
Kako napisati punomoć iz Amerike

Kada je potrebno dati nekome pristup vašem računu ili imovini u Americi, punomoć je neophodna. Punomoć je dokument koji daje drugoj osobi ovlaštenje da djeluje u vaše ime. Može biti privremena ili trajna i može se primjenjivati ​​na različite situacije, kao što su upravljanje bankovnim računom, prodaja imovine ili vođenje pravnog postupka. U ovom članku objasnit ćemo kako napisati punomoć iz Amerike i koji su koraci koje trebate slijediti da biste osigurali da vaš dokument bude valjan.

Korak 1: Odlučite se za vrstu punomoći koju želite napisati

Prije nego što počnete pisati punomoć, trebate razmisliti o vrsti punomoći koju želite napisati. To ovisi o vrsti ovlaštenja koje želite dati drugoj osobi. Na primjer, ako želite dati nekome ovlaštenje za upravljanje vašim bankovnim računom, tada ćete trebati napisati punomoć za bankovni račun.

Korak 2: Nabavite potrebne informacije

Kada ste odlučili koju vrstu punomoći želite napisati, sljedeći korak je nabaviti potrebne informacije. To uključuje vaše osobne podatke i podatke o osobi kojoj dajete punomoć. Također trebate imati detaljan opis ovlaštenja koje dajete drugoj osobi.

Korak 3: Odaberite primjerenu formu punomoći

Postoji nekoliko različitih oblika punomoći, ovisno o vrsti ovlaštenja koje dajete drugoj osobi. Na primjer, punomoć za upravljanje bankovnim računom bit će različita od punomoći za prodaju nekretnine. Odaberite oblik punomoći koji najbolje odgovara vašoj situaciji.

Korak 4: Napišite punomoć

Kada ste nabavili sve potrebne informacije i odabrali primjerenu formu punomoći, možete početi pisati dokument. Punomoć treba sadržavati vaše osobne podatke, podatke o osobi kojoj dajete punomoć, opis ovlaštenja koje dajete, datum i potpis.

Važno je biti jasan i precizan u opisu ovlaštenja koje dajete drugoj osobi. Također trebate biti sigurni da ste naveli sve potrebne informacije, uključujući vaše ime, adresu, broj telefona i broj socijalnog osiguranja.

Besplatno saznajte najnovije informacije o SAD-u

Korak 5: Provjerite dokument

Kada ste napisali punomoć, provjerite dokument kako biste bili sigurni da je sve ispravno napisano. Provjerite jesu li svi vaši osobni podaci ispravni i jesu li tačno navedeni podaci o osobi kojoj dajete ovlaštenje. Također, provjerite jesu li sva ovlaštenja koja ste dali drugoj osobi tačno navedena.

Korak 6: Potpišite punomoć

Kada ste provjerili dokument i sigurni ste da je sve tačno napisano, potpišite punomoć. Potpis treba biti napisan na kraju dokumenta, a također možete navesti i datum potpisa.

Korak 7: Notarizirajte punomoć

Da bi punomoć bila valjana, često je potrebno notarizirati dokument. To znači da punomoć mora biti ovjerena kod javnog bilježnika koji potvrđuje da ste vi osoba koja je potpisala dokument.

Korak 8: Dostavite punomoć

Nakon što ste potpisali i notarizirali punomoć, dostavite dokument osobi kojoj dajete ovlaštenje. Možete poslati dokument putem pošte, e-pošte ili osobno.

Punomoć je neophodna kada želite dati nekome ovlaštenje da djeluje u vaše ime. Kada pišete punomoć iz Amerike, trebate odlučiti koju vrstu punomoći želite napisati, nabaviti potrebne informacije, odabrati primjereni oblik punomoći, napisati dokument, provjeriti ga, potpisati i notarizirati, te ga naposljetku dostaviti osobi kojoj dajete ovlaštenje. Ovi koraci su važni kako bi vaša punomoć bila valjana i korisna u slučaju kada drugoj osobi treba ovlaštenje da djeluje u vaše ime.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL