Kako napraviti sadržaj u wordu


Kako napraviti sadržaj u wordu
Kako napraviti sadržaj u wordu

Dobrodošli u tutorijal o tome kako napraviti sadržaj u Wordu! Ako ste student, profesor ili radite u bilo kojoj profesiji koja zahtijeva pisanje, vjerovatno ste već upoznati s potrebom za sadržajem. Sadržaj vam pomaže da organizirate svoj tekst i omogućuje čitatelju da se brzo orijentira u njemu. U ovom članku, naučit ćete kako jednostavno napraviti sadržaj u Wordu i tako poboljšati vašu produktivnost.

Korak 1: Naslovi

Prije nego što možete napraviti sadržaj, morate napisati svoj tekst. Svaki važan dio vašeg teksta treba biti označen naslovom. Na primjer, ako pišete eo svojoj omiljenoj knjizi, svaki dio eseja koji govori o određenom aspektu knjige trebao bi imati naslov. To može biti nešto jednostavno poput “Radnja” ili nešto malo više kreativno poput “Spletke i intrige”.

Korak 2: Stilovi

Sada kada imate naslove, vrijeme je da počnete koristiti stilove. Stilovi su predefinirani formati za tekst koji Word nudi. Oni uključuju podebljane naslove, podnaslove, paragrafe, citate i još mnogo toga. Korištenje stilova pomaže vam da brzo i jednostavno oblikujete svoj tekst, a također olakšava stvaranje sadržaja.

Korak 3: Formatiranje stilova

Kada koristite stilove u Wordu, važno je znati kako ih formatirati. Na primjer, možete promijeniti veličinu fonta ili boju svog naslova ili teksta u podnaslovu. Da biste promijenili format svojih stilova, kliknite desnom tipkom miša na stil u oknu stilova i odaberite “Izmijeni”. Tada možete promijeniti font, veličinu fonta, boju i još mnogo toga.

Korak 4: Stvaranje sadržaja

Kada ste označili svoje naslove i primijenili stilove, sada je vrijeme da stvorite sadržaj. Slijedite ove korake:

  1. Idite na stranicu na kojoj želite umetnuti sadržaj.
  2. Kliknite na karticu “Reference”.
  3. Kliknite na gumb “Sadržaj”.
  4. Odaberite jedan od ponuđenih stilova sadržaja ili kliknite na “Sadržaj” da biste vidjeli više opcija.
  5. Sada će se u vašem dokumentu pojaviti sadržaj s naslovima i brojevima stranica.

Korak 5: Ažuriranje sadržaja

Kada dodate sadržaj, možda ćete morati ažurirati brojeve stranica ili dodati nove naslove. Evo kako to možete učiniti:

  1. Da biste ažurirali brojeve stranica, kliknite na broj stranice u sadržaju i odaberite “Ažuriraj brojeve stranica”.
  2. Da biste dodali novi naslov u sadržaj, označite ga u tekstu i primijenite odgovarajući stil. Zatim kliknite na “Ažuriraj” na kartici “Sadržaj” i odaberite “Ažuriraj cijeli sadržaj”.

To bi trebalo ažurirati vaš sadržaj kako biste imali najnovije naslove i brojeve stranica.

Pitanja i odgovori:

P: Trebam li koristiti samo Word za stvaranje sadržaja?
O: Ne, postoje i druge aplikacije za stvaranje sadržaja, poput Google Docs-a, Apple Pages-a i LibreOffice Writer-a. Međutim, Word je jedan od najpopularnijih alata za stvaranje sadržaja i ima mnoge značajke koje vam mogu pomoći u organizaciji teksta.

P: Kako mogu promijeniti stilove ako ih već koristim u tekstu?
O: Ako želite promijeniti stilove nakon što ste ih primijenili u tekstu, jednostavno promijenite format stilova, a promjene će se automatski primijeniti na cijeli tekst koji koristi taj stil.

P: Mogu li promijeniti raspored naslova u sadržaju?
O: Da, možete promijeniti raspored naslova u sadržaju. Da biste to učinili, kliknite desnom tipkom miša na sadržaj i odaberite “Uređivanje polja”. Tada možete odabrati “Sadržaj” i kliknuti na “Uređivanje” da biste prilagodili raspored naslova.

Zaključak: Kako napraviti sadržaj u wordu

Sadržaj je ključan dio organiziranja vašeg teksta i omogućuje čitatelju da se brzo orijentira u njemu. Korištenje stilova u Wordu pomaže vam da jednostavno oblikujete svoj tekst i stvorite sadržaj u samo nekoliko klikova. Nadamo se da je ovaj tutorijal bio koristan i da ćete uspješno stvoriti sadržaj u svojim budućim projektima.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL