Kako odčepiti uho: Savjeti i Trikovi za brzo olakšanje


Kako odčepiti uho:
Kako odčepiti uho:

Jeste li ikada imali osjećaj da vam je uho začepljeno i osjećali se kao da ne možete čuti na jedno uho? To je vrlo neugodan osjećaj koji može uzrokovati glavobolje, vrtoglavice i neugodnosti u uhu. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova i tehnika koje možete koristiti kako biste se riješili ovog problema. U ovom članku, naučit ćete kako odčepiti uho i vratiti normalnu funkciju sluha.

Zašto dolazi do začepljenja uha?

Prije nego što saznate kako odčepiti uho, važno je razumjeti šta uzrokuje začepljenje. Uho se može začepiti zbog različitih razloga, kao što su:

  • Nakupljanje voska
  • Infekcije srednjeg uha
  • Otitis media
  • Pritisak zraka (npr. Tokom leta ili ronjenja)
  • Akumulacija tekućine u uhu
  • Promjene u visini

Najbolji načini za odčepljivanje uha

Postoje neki učinkoviti načini za odčepljivanje uha kod kuće. Neki od njih uključuju:

Ispiranje toplom vodom

Jedan od najjednostavnijih načina za odčepljivanje uha je ispiranje toplom vodom. Umočite čistu krpu u toplu vodu, iscijedite višak vode i nježno stavite na uho. Držite tkaninu na uhu nekoliko minuta. Topla voda će pomoći u omekšavanju voska i drugih tvari koje mogu uzrokovati začepljenje.

Korištenje parnih inhalacija

Inhaliranje pare je još jedan način da se ublaže simptomi začepljenja uha. Zagrijte posudu s vodom, nagnite se preko posude i prekrijte glavu ručnikom. Udišite paru kroz nos i usta. Para će pomoći u otvaranju Eustahijeve cijevi, koja povezuje uho s grlom, i omogućuje oslobađanje pritiska u uhu.

Korištenje dekongestiva

Dekongestivi su lijekovi koji se koriste za smanjenje otoka u nosu i grlu. Kada se koriste u kombinaciji s drugim tehnikama, mogu pomoći u smanjenju pritiska u uhu. Važno je napomenuti da dekongestivi mogu uzrokovati nuspojave i da ih ne bi trebalo uzimati bez savjetovanja s liječnikom.

Masaža

Masaža može biti vrlo učinkovita u odčepljivanju uha. Nježno masirajte područje oko uha, kao i donji dio vrata. To će pomoći u otvaranju Eustahijeve cijevi i smanjenju pritiska u uhu.

Žvakanje gume

Žvakanje gume može pomoći u otvaranju Eustahijeve cijevi i smanjenju pritiska u uhu. Žvakaća guma pomaže u povećanju protoka sline, što pomaže u otvaranju cijevi.

Korištenje kapi za uho

Postoje kapi za uho koje možete kupiti u ljekarni koje pomažu u odčepljivanju uha. Neki od ovih proizvoda sadrže enzime koji pomažu u razgradnji voska, dok drugi sadrže lijekove koji pomažu u otvaranju Eustahijeve cijevi.

Kada potražiti liječničku pomoć

Ako primijetite da se vaše uho ne odčepljuje nakon primjene nekoliko tehnika kod kuće, možda će biti potrebno potražiti liječničku pomoć. Također, ako primijetite druge simptome poput jake boli, groznice ili gubitka sluha, važno je posjetiti liječnika što je prije moguće. Vaš liječnik može pregledati uho i propisati odgovarajući tretman.

Zaključak

Začepljenje uha može biti vrlo neugodno iskustvo, ali postoje jednostavni trikovi i tehnike koje možete primijeniti kako biste se riješili ovog problema kod kuće. Ispiranje toplom vodom, korištenje parnih inhalacija, korištenje dekongestiva, masaža, žvakanje gume i korištenje kapi za uho samo su neke od tehnika koje možete koristiti. Ako primijetite da se vaše uho ne odčepljuje nakon primjene nekoliko tehnika kod kuće ili primijetite druge simptome, posjetite liječnika kako biste dobili odgovarajući tretman.

Pitanja i odgovori

Kako spriječiti začepljenje uha?

Postoji nekoliko načina kako spriječiti začepljenje uha. Neki od njih uključuju:

  • Redovno čišćenje uha
  • Izbjegavanje buke ili nošenje zaštitnih slušalica
  • Izbjegavanje pušenja
  • Pravilno upravljanje prehladom i drugim infekcijama disajnog sistema

Koliko dugo traje začepljenje uha?

Trajanje začepljenja uha može varirati ovisno o uzroku. U nekim slučajevima, uho se može odčepiti u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene tehnika kod kuće. Međutim, ako je uzrok infekcija ili nakupljanje tekućine u uhu, začepljenje može potrajati nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Može li začepljenje uha uzrokovati gubitak sluha?

Da, začepljenje uha može uzrokovati gubitak sluha, posebno ako je uzrok infekcija ili nakupljanje tekućine u uhu. Važno je potražiti liječničku pomoć ako primijetite gubitak sluha ili druge simptome.

Kada ne bi trebalo koristiti kapi za uho?

Kapi za uho ne bi se trebale koristiti ako imate perforiran bubnjić, ako ste alergični na sastojke kapi za uho ili ako imate druge zdravstvene probleme koji mogu uzrokovati komplikacije.

Može li letenje uzrokovati začepljenje uha?

Da, letenje može uzrokovati začepljenje uha zbog promjene pritiska zraka. Uobičajeno je da se začepljenje odmah nakon leta riješi samo po sebi, ali u nekim slučajevima mogu biti potrebne tehnike za odčepljivanje uha kako bi se smanjio pritisak u uhu.

Je li opasno koristiti štapić za uši za čišćenje uha?

Da, korištenje štapića za uši za čišćenje uha može biti opasno. Štapić može gurnuti vosak dublje u uho i uzrokovati začepljenje ili oštetiti bubnjić. Umjesto toga, preporučuje se korištenje mekanog ručnika za čišćenje uha ili posjet liječniku za čišćenje uha.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL