Kako poboljšati kvalitetu sna uz pomoć hrane


Ako imate problema sa spavanjem, najvjerovatnije ste već pokušali razne metode za poboljšanje kvalitete sna, poput praćenja rutine spavanja, korištenja aplikacija za spavanje ili čak i uzimanja tableta za spavanje. Međutim, mnogi ljudi zanemaruju jedan od najvažnijih čimbenika za dobar san – ishranu.

Prema nutricionistima, ono što jedemo prije spavanja može imati veliki utjecaj na kvalitetu sna. Zato, ako želite brže zaspati i spavati dublje, razmislite o tome da u svoju pre-spavaću rutinu uključite jedenje neke od sljedećih namirnica.

1. Mlijeko

Mlijeko je izvor kalcija i magnezija, minerala koji su od ključne važnosti za dobar san. Također sadrži tryptofan, esencijalnu aminokiselinu koja se pretvara u hormonski melatonin, koji regulira ritam sna i buđenja.

Za najbolji učinak, preporučuje se piti toplo mlijeko prije spavanja.

2. Banane

Banane su izvor magnezija, što pomaže da se opuste mišići i smanji stres. One također sadrže velike količine kalija i vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave.

3. Jogurt

Jogurt je bogat izvor probiotika, što može pomoći u reguliranju probave i učinkovitijem snu. Osim toga, jogurt također sadrži tryptofan, što pomaže u stvaranju melatonina.

4. Tamne bobice

Tamne bobice, poput borovnica i crne ribizle, sadrže velike količine antioksidanata koji pomažu u održavanju zdrave probave i zdrave ravnoteže hormona. Oni također sadrže melatonin, što pomaže u reguliranju ritma sna i buđenja.

5. Indijski orah

Indijski orah je izvor magnezija, što pomaže u smanjenju stresa i opuštanju mišića. Također sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, što pomaže u smirenju živčanog sustava i smanjenju anksioznosti.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL