Kako prepoznati prevare u izdavanju vikendica


Putni stručnjaci dijele znakove prevara, kako da izbjegnete da se zavarate i koje korake da preduzmete ako se to desi.

Od Airbnb-a do Booking.com-a, posao izdavanja vikendica definitivno je porastao u posljednjih nekoliko godina.

Iako mnogi putnici vole kratkoročno iznajmljivanje zbog svoje privatnosti i opcija cijena, ovakvi smještaji također su dobili lošu poziciju zahvaljujući izvještajima o prevarantima koji koriste lažne oglase da obmanu porodice kako da izgube svoje teško stečene novčane iznose za odmor.

Prošlo ljeto, njujorški pokrajinski odvjetnik Letitia James i floridski pokrajinski odvjetnik Ashley Moody su uputili upozorenja putnicima o prevari pri izdavanju vikendica i pozvali buduće iznajmljivače da budu oprezni dok procjenjuju oglase.

“Prevare pri izdavanju vikendica se mogu dogoditi na bilo kojoj online platformi”, rekao je putni bloger Rocky Trifari za HuffPost. “Prevaranti konstantno testiraju nove metode zavaravanja s nadom da će privući neoprezne žrtve”.

Oglas se čini previše dobrim da bi bio istinit.

“Prvo i osnovno, ako oglas izgleda previše dobro da bi bio istinit, onda je vjerovatno tako”, rekao je Aiden Joseph, glavni urednik u The Broke Backpackeru.

Dok tražite odmor, možete brzo dobiti informacije o standardnim cijenama za različita područja. Obratite pažnju na oglase koji izgledaju nemoguće dobri za lokaciju ili koji nude luksuzne značajke koje nisu u skladu s cijenom.

Domaćin nudi privatnu komunikaciju.

“Postoje nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju prilikom rezervacije vikendice, a jedan od glavnih je da domaćin nudi privatnu komunikaciju”, rekao je Walsh. “Važno je da se sve komunikacije održavaju na platformi za rezervacije kako bi se osigurala najbolja sigurnost i zaštita vaših podataka i informacija”.

Domaćin može tbog olakšanja komunikacije ponuditi da podijeli svoj broj telefona ili vezu za WhatsApp samo prije ili poslije dolaska u objekat , ali ako insistiraju da razgovaraju isključivo izvan platforme za rezervaciju od samog početka, to je crveni znak.

Oni traže neposredno plaćanje.

Baš kao što treba biti oprezan prema zahtjevima za komunikaciju van platforme ne bi trebalo pristati da se šalju neposredne uplate izvan platforme za rezervacije.

“Često će prevaranti tražiti od gostiju da im direktno plate preko Venmo, PayPal, Zelle, telegrafskog prijenosa ili bankovnog transfera, pa je važno da se rezerviše izravno preko vlasnika oglasa, kao što su Evolve, Airbnb ili Vrbo, koristeći siguran postupak”, rekao je Mike Keenan, generalni odvjetnik kompanije za vikendice Evolve. “Prevaranti će nuditi razne razloge zašto im treba platiti direktno, pa preporučujemo putnicima da uvijek budu oprezni i da oglase rezervišu i plate samo preko ustanovljenih platformi”.

Sjetite se da pouzdane platforme za rezervaciju nude sigurnost i druge zaštite koje vam ne mogu pomoći ako plaćate domaćinu lično, pa ne dopustite da vas uvjere.

Recenzije su sporne.

“Rezervišući preko pouzdane platforme, putnik ima priliku da pogleda ocjene za ovu rezervaciju, koje dolaze od drugih gostiju koji su tu boravili”, rekla je Pamela Knudsen, glavna direktorica za usluge compliance u Avalara MyLodgeTax. “Također pogledajte druge recenzijske sajtove, kao što su TripAdvisor i Yelp”.

Ako vikendica nema recenzija, to bi moglo značiti da je najbolje da se odmaknete. Ali to također može značiti da je to novi oglas, pa je najbolje da pogledate profil domaćina i njegove druge objekte da vidite recenzije.

Čak i ako vidite više recenzija i sve izgledaju pozitivno, trebali bi i dalje kritički gledati dok ih čitate.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL