Kako se igra Uno: Pravila, Strategije i Savjeti


Kako se igra Uno
Kako se igra Uno

Uno je popularna igra s kartama koja se igra u cijelom svijetu. To je jednostavna igra koja ne zahtijeva puno vremena ili opreme, a opet je vrlo zabavna. Slijedeći ovaj detaljni vodič, naučit ćete kako igrati Uno, pravila igre, strategije i savjete za pobjedu.

Pravila igre Uno

Uno se igra s kartama koje se sastoje od četiri boje: crvene, plave, zelene i žute. Svaka boja ima kartice od broja 0 do 9, te specijalne akcijske karte kao što su “Skip”, “Reverse” i “Draw Two”. Igrači počinju s po sedam kartica u ruci, a cilj igre je prvi se riješiti svih kartica u ruci.

Kada je na potezu, igrač mora odigrati kartu koja ima istu boju ili broj kao i prethodna karta na vrhu odbačenog špila. Ako igrač nema takvu kartu, mora uzeti jednu kartu s vrha špila. Ako igrač ne može odigrati kartu nakon što uzme kartu, njegov je potez gotov, a igra nastavlja sljedećim igračem.

Specijalne akcijske karte kao što su “Skip”, “Reverse” i “Draw Two” mogu se odigrati bez obzira na boju ili broj prethodne karte. “Skip” karta preskače sljedećeg igrača, “Reverse” mijenja smjer igre, a “Draw Two” prisiljava sljedećeg igrača da uzme dvije karte i propušta njegov potez.

Kada igrač ostane s jednom karticom u ruci, mora reći “Uno”. Ako igrač ne kaže “Uno” prije nego što sljedeći igrač odigra svoju kartu, taj igrač mora uzeti dvije dodatne karte. Igrač koji prvi riješi sve karte u ruci osvaja igru.

Strategije za igranje Uno

Kao i kod većine igara s kartama, postoji mnogo strategija koje se mogu primijeniti u Uno. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da povećate svoje šanse za pobjedu:

 1. Pazite na boju i broj karte koju igrate
  Pazite na boju i broj karte koju igrate i nastojte se riješiti jakih karata ranije u igri kako biste izbjegli uzimanje velikog broja karata kasnije u igri.
 2. Koristite specijalne akcijske karte
  Koristite specijalne akcijske karte poput “Skip”, “Reverse” i “Draw Two” kako biste prisilili protivnike da uzmu karte i tako dobili prednost u igri.
 3. Pripazite na kartice u ruci vaših protivnika
  Pripazite na kartice u ruci vaših protivnika i pokušajte predvidjeti koje karte imaju. Ovo vam može pomoći da planirate svoje poteze i izbjegnete pad u zamke koje su protivnici postavili za vas.
 4. Igrajte agresivno prema igračima koji imaju malo karata
  Ako primijetite da je neki igrač ostao s malo karata, igrajte agresivnije prema njima jer je vjerojatno da nemaju puno mogućnosti za uzimanje vaših karata. To bi vam moglo dati prednost u kasnijim fazama igre.
 5. Držite kartice na kojima je napisano “Reverse” i “Skip” do kraja igre
  Držite kartice na kojima je napisano “Reverse” i “Skip” do kraja igre, jer ih možete koristiti u ključnim trenucima kada želite iznenaditi protivnike.
 6. Ne oslanjajte se previše na sreću
  Uno je igra koja se igra s kartama, ali to ne znači da trebate oslanjati svoju igru na sreću. Pokušajte planirati svoje poteze unaprijed i pazite na poteze vaših protivnika kako biste mogli pravilno reagirati.

Često postavljana pitanja o igri Uno

 1. Koliko igrača može igrati Uno?
  Uno se može igrati s 2 do 10 igrača.
 2. Kako se broje bodovi u Uno?
  U Uno, igrač koji prvi riješi sve karte u ruci dobiva bodove jednak broju karata u rukama preostalih igrača. Na primjer, ako igrač A prvi riješi sve karte u ruci, a igrač B ima 3 karte u ruci i igrač C ima 5 karata u ruci, igrač A osvaja 8 bodova (3 + 5).
 3. Kako se igra Uno sa specijalnom kartom “Wild”?
  “Wild” karta omogućuje igraču da odabere bilo koju boju prije nego što je odigra. Kada igrač odigra “Wild” kartu, mora reći koju boju odabire. Sljedeći igrač mora odigrati kartu iste boje ili karte koje su također “Wild”. Ako igrač nema takve karte, mora uzeti jednu kartu s vrha špila.

Zaključak: Kako se igra Uno

Uno je zabavna i jednostavna igra koja je pogodna za igru s prijateljima i obitelji. Iako se igra s kartama, Uno zahtijeva strategiju i taktiku kako bi se pobjedilo. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da postanete bolji u igranju Uno i osvojite više igara u budućnosti. Sjetite se da je važno paziti na boju i broj karte koju igrate, koristiti specijalne akcijske karte, pripaziti na kartice u ruci vaših protivnika, igrati agresivno prema igračima koji imaju malo karata, držati kartice na kojima je napisano “Reverse” i “Skip” do kraja igre, te ne oslanjati se previše na sreću. Sretno i uživajte u igri Uno!


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL