Kako se pravi pizza tijesto


Kako se pravi pizza tijesto
Kako se pravi pizza tijesto

Pizza je jelo koje se voli diljem svijeta. Ovaj talijanski specijalitet je lako pripremiti kod kuće, a danas ćemo vam pokazati kako to učiniti na pravi način. Kako se pravi pizza tijesto: U ovom članku, naučit ćete kako pripremiti savršeno pizza tijesto, a zatim ćemo vam dati savjete kako da nadjev bude ukusan i sočan.

Kako pripremiti savršeno pizza tijesto?

Sastojci:

  • 500g brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 300 ml tople vode

Upute:

  1. U zdjeli razmutite svježi kvasac u malo tople vode, dodajte žličicu šećera i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte dignuti kvasac, 3 žlice maslinovog ulja i toplu vodu te umijesite mekano tijesto.
  3. Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
  4. Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa. Možete koristiti 2 okrugla kalupa ili jedan originalni lim iz pećnice.
  5. Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite šunku, šampinjone narezane na listiće, papriku narezanu na štapiće i masline.
  6. Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.

Možete spremiti tijesto za pizzu u hladnjak i čuvati ga do dva dana. Ovo je korisno kada ne planirate odmah peći pizzu.

Savjeti za pripremu savršenog nadjeva

Kako bi pizza bila savršena, važno je koristiti svježe i kvalitetne sastojke. Nadjev možete prilagoditi svom ukusu, a ovo su neki savjeti koji će vam pomoći da dobijete savršen rezultat.

  1. Nemojte pretjerati s paradajz sosom. Djeca često ne vole previše pradajz sosa na svojoj pizzi, pa sos možete poslužiti posebno ili ga začiniti po vlastitom ukusu s biberom, vegetom, origanom i sl.
  2. Sitno narežite sastojke ili ih naribajte. Šnite sastojaka neće dopustiti tijestu da diše i otežat će mu da se ispeče, stoga je bolje ribati ili sitno narezati nadjev.
  3. Slažite nadjev po “sektorima” i prema ukusu pojedinaca. Ako pripremate pizzu za više osoba, svako može dobiti svoj dio pizze s nadjevom po vlastitom ukusu.
  4. Kada je u pitanju ulje, najbolje je koristiti miješano ulje ili samo maslinovo ulje. Maslinovo ulje će dati bolji okus pizzi.

Kako napraviti savršeno tanko tijesto?

Ako preferirate tanju pizzu, možete pokušati s nekoliko trikova kako bi tijesto bilo što tanje. Prvo, pripazite na omjer brašna i vode. Koristite više vode kako bi tijesto bilo mekše i lakše se razvlačilo. Također, možete tijesto razvaljati između dva papira za pečenje kako bi se lakše razvlačilo.

Kada tijesto razvaljate, pazite da ne bude previše debljine na sredini jer će se tamo nakupiti nadjev pa će se pizza teže ispeći. Možete izraditi i tanji rub tijesta kako bi bila hrskavija.

Kako poslužiti pizzu?

Najbolje je poslužiti pizzu odmah nakon što je izvađena iz pećnice. Narežite je na komade i poslužite toplu. Po želji, možete dodati i svježu rukolu na pizzu ili je ukrasiti listovima rukole. Ako vam ostane višak pizze, možete je spremiti u hladnjak i zagrijati sljedeći dan u mikrovalnoj pećnici ili u pećnici.

Zaključak: Kako se pravi pizza tijesto

Priprema savršene pizze zahtijeva malo strpljenja i truda, ali kada se napravi na pravi način, rezultat će biti izvrstan. Slijedeći ove jednostavne savjete, možete napraviti ukusnu pizzu koja će oduševiti cijelu porodicu ili prijatelje.