Kako se pravi sarma: Korak po korak


kako se pravi sarma
kako se pravi sarma

Sarma je tradicionalno jelo Balkanskog područja, a posebno popularno u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Ovo jelo se često priprema za praznike ili posebne prilike, ali neki ljudi ga vole toliko da ga spremaju i tokom cijele godine. Ako ste zainteresovani da naučite kako se pravi sarma, čitajte dalje!

Šta je sarma?

Prije nego što uđemo u detalje o tome kako se pravi sarma, važno je razumjeti šta je to uopšte. Sarma je jelo koje se pravi od kiselog kupusa ili vinove loze, ispunjeno mješavinom riže, mesa i začina. Postoji mnogo varijacija ovog jela, a najpopularnija je sarma sa miješanim mesom, obično od govedine i svinjetine.

Sastojci

Prije nego što počnete sa pripremom sarme, trebat će vam određeni sastojci. Evo šta vam je potrebno:

  • Kiseli kupus ili vinova loza
  • Miješano meso (govedina i svinjetina)
  • Riža
  • Crni luk
  • Bijeli luk
  • Začini (paprika, biber, aleva paprika, majčina dušica)

Priprema kiselog kupusa

Prvi korak u pripremi sarme je priprema kiselog kupusa. Ako koristite kupus, morat ćete ga prvo oguliti, odstraniti stabljiku i nježno ga rastaviti na listove. Ako koristite vinovu lozu, listovi će vam već biti dostupni.

Zatim trebate pripremiti rastvor za kiseljenje. U posudu stavite 2 litra vode, 2 šoljice soli i 1 šoljicu sirćeta. Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.

Nakon toga, listove kupusa ili vinove loze stavljajte u rastvor i ostavite da stoje 10 do 15 minuta. Nakon toga, dobro ih isperite i ostavite da se osuše.

Priprema smjese

Sljedeći korak je priprema smjese kojom ćete napuniti sarmu. U tiganj stavite nasjeckan crni i bijeli luk te pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte miješano meso i pržite dok ne porumeni.

Nakon toga dodajte rižu, papriku, biber, alevu papriku i majčinu dušicu. Dobro promiješajte sve sastojke dok se ne sjedine.

Priprema sarme

Kada su listovi kupusa ili vinove loze osušeni, spremni su za punjenje. Uzmite jedan list, stavite smjesu na sredinu i pažljivo zarolaj.

Listove treba savijati tako da se dobije “paketić”, kako smjesa ne bi ispala prilikom kuhanja. Pazite da ne stavljate previše smjese u svaki list, jer će se sarma razviti prilikom kuhanja.

Kada ste napunili sve listove, trebate ih složiti u duboku posudu za pečenje. Listove slažite jedan do drugog dok ne popunite cijelu posudu.

Zatim zalijte sarmu vodom dovoljnom da prekrije sve listove. Možete dodati malo suhog mesa ili kobasice za dodatni ukus.

Poklopite posudu i kuhajte na srednjoj vatri oko 2 do 3 sata, dok kupus ne omekša i smjesa ne skuha.

Kada je sarma gotova, poslužite je toplu sa kriškom hljeba i kiselim vrhnjem.

Savjeti za pripremu

Priprema sarme može biti dugotrajna i zahtjevna, ali evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da je lakše pripremite:

  • Kupite kvalitetan kiseli kupus ili vinovu lozu kako biste dobili najbolji ukus.
  • Smjesu kojom punite sarmu možete pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru do korištenja.
  • Ako nemate duboku posudu za pečenje, možete koristiti posebnu posudu za sarmu koja ima poklopac.
  • Ako vam smjesa ispada iz listova prilikom kuhanja, pokušajte ih bolje zarolati i koristite zubne čačkalice za fiksiranje.

Često postavljena pitanja

Koji je najbolji način da se dobije najukusnija sarma?

Najbolji način da dobijete najukusniju sarmu je korištenje kvalitetnih sastojaka i slijedeći ovaj recept. Također, možete dodati svoje omiljene začine kako biste poboljšali ukus.

Koliko dugo treba kuhati sarmu?

Sarma treba kuhati oko 2 do 3 sata, dok kupus ne omekša i smjesa ne skuha.

Mogu li zamrznuti sarmu?

Da, sarmu možete zamrznuti. Nakon kuhanja, ohladite je i stavite u plastičnu vrećicu ili posudu za zamrzavanje.

Kako mogu spriječiti da mi smjesa ispadne iz listova prilikom kuhanja?

Da bi spriječili da smjesa ispadne iz listova prilikom kuhanja, trebate paziti na to koliko smjese stavljate u svaki list. Također, pokušajte listove bolje zarolati i koristite zubne čačkalice za fiksiranje. Držite ih na okupu dok se kuhaju kako biste spriječili da smjesa ispadne.

Zaključak

Sarma je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela Balkana. Iako priprema može biti zahtjevna, ukusna sarma vrijedi truda. Prateći ovaj recept i savjete za pripremu, možete napraviti savršenu sarmu i impresionirati svoje prijatelje i porodicu.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL