Kako se pripremiti za važan intervju za posao i ostaviti dobar prvi utisak


Istražite kompaniju

Prije nego što počnete pripremati odgovore na pitanja, važno je istražiti kompaniju. Proučite njihovu web stranicu, društvene mreže, recenzije i članke o kompaniji kako biste saznali više o njihovim vrijednostima, kulturi i proizvodima ili uslugama koje nude. Također je korisno istražiti konkurenciju firme i saznati kako se ta firma razlikuje od njih.

Pripremite se za uobičajena pitanja

Intervjueri često postavljaju uobičajena pitanja koja se odnose na vaše iskustvo, vještine, ambicije i motivaciju. Pripremite se za ova pitanja tako da izgradite priču o svojoj karijeri koja ističe vaše najveće uspjehe i razloge zbog kojih želite raditi u toj kompaniji. Vježbajte odgovaranje na ova pitanja kako biste se osjećali sigurno tokom intervjuiranja.

Razmislite o specifičnim pitanjima za tu kompaniju

Osim uobičajenih pitanja, intervjueri mogu postaviti i specifična pitanja za tu firmu. To mogu biti pitanja o njihovim proizvodima ili uslugama, kulturi ili vašim znanjima o industriji. Pripremite se za ova pitanja tako da istražite o firmi i saznate što je važno za njihovo poslovanje.

Odaberite odgovarajuću odjeću

Pri odabiru odjeće za intervju, važno je odabrati odjeću koja odgovara kompaniji i njenoj kulturi. Ako niste sigurni šta odabrati, odaberite konzervativniju opciju. Odaberite odjeću koja vam pristaje i u kojoj se osjećate samopouzdano.

Pripremite se za moguće scenarije

Intervju može sadržavati mnoge neočekivane situacije. Razmislite o različitim scenarijima i pripremite se za njih.

Pripremite pitanja za intervjuera

Intervju nije samo prilika za intervjuera da upozna vas, već je to i vaša prilika da upoznate njihovu kompaniju. Pripremite pitanja koja su relevantna i koja će vam pomoći da saznate više o njihovom poslovanju i kulturi. To će pokazati da ste zainteresirani i da ste spremni uložiti dodatni napor.

Pobrinite se da dođete na vrijeme

Došli ste do faze da ste se spremili i stigao je veliki dan. Pobrinite se da dođete na vrijeme i na pravi način. Uzmite u obzir vrijeme putovanja i različite rute. Ako putujete javnim prijevozom, osigurajte se da provjerite raspored prije nego što krenete. Važno je stići na vrijeme kako biste imali dovoljno vremena da se smirite i pripremite se za intervju.

Osigurajte se da imate sve što vam je potrebno

Prije nego što krenete na intervju, provjerite jeste li spremni. Osigurajte se da imate sve što vam je potrebno, kao što su primjerice: dodatni primjerci vašeg životopisa, portfolij, zapisnik za pisanje i dr. Provjerite i da li imate sve potrebne dokumente, poput pasoša ili lične karte.

Pokažite samopouzdanje i profesionalnost

Intervju je prilika da pokažete svoje samopouzdanje i profesionalnost. Pokažite da ste samopouzdani i da ste spremni za izazov. Budite pažljivi i slušajte intervjuera. Odgovarajte na pitanja jasno i precizno, ali nemojte se bojati pokazati svoju osobnost i stil.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL