Kako se riješiti peruti – najčešći problem kose i vlasišta


Kako se riješiti peruti
Kako se riješiti peruti

Perut je čest problem vlasišta koji muči mnoge ljude, bez obzira na dob i spol. Ovaj iritantni problem može uzrokovati neugodan svrbež, iritaciju i nelagodu. Međutim, ne brinite – postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste se riješili peruti. U ovom članku, razmotrit ćemo najbolje načine za rješavanje peruti, zajedno s nekoliko korisnih savjeta kako biste spriječili da se problem ponovo pojavi.

Koji su uzroci peruti?

Prije nego što krenemo u rješavanje problema peruti, važno je razumjeti šta je tačno uzrokuje. Perut se obično javlja kada se stanice vlasišta obnavljaju brže nego što se mogu prirodno odvojiti od kože. Kada se stanice nakupljaju, one se počinju ljuštiti u obliku bijelih ljuskica koje se vide na kosi i odjeći.

Postoji nekoliko faktora koji mogu uzrokovati ubrzanu obnovu stanica vlasišta, uključujući stres, lošu prehranu, hormonske promjene, nedovoljno pranje kose, prekomjernu upotrebu proizvoda za kosu i čak neke bolesti kože. Dakle, prije nego što počnete rješavati perut, važno je identificirati šta uzrokuje vaš problem.

Kako se riješiti peruti?

Koristite poseban šampon protiv peruti

Jedan od najučinkovitijih načina za rješavanje peruti jest upotreba posebnog šampona protiv peruti. Mnogi šamponi za perut sadrže aktivne sastojke kao što su salicilna kiselina, cinkov pirition i ketokonazol koji mogu pomoći u smanjenju svrbeža i ljuštenja.

Kada birate šampon za perut, pazite da odaberete onaj koji odgovara vašem tipu kose i vlasišta. Uz to, nemojte pretjerivati s količinom šampona – mala količina će biti dovoljna.

Masaža vlasišta

Masaža vlasišta može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju ljuštenja kože. Prije nego što operete kosu, nježno masirajte vlasište prstima nekoliko minuta. Ovo će pomoći ukloniti mrtve stanice kože i poboljšati rast kose.

Izbjegavajte vruću vodu

Vruća voda može isušiti vlasište i pogoršati problem peruti. Stoga, pokušajte prati kosu toplom vodom, umjesto vrućom. Također, izbjegavajte pranje kose previše često, jer to može isušiti vlasište i dodatno pogoršati perut.

Prirodna rješenja

Ako preferirate prirodna rješenja, postoji nekoliko sastojaka koji se mogu koristiti za borbu protiv peruti. Primjerice, kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva i može pomoći u sprečavanju rasta gljivica koje uzrokuju perut. Aloe vera također može biti korisna, jer pomaže u smanjenju svrbeža i iritacije.

Pazite na prehranu

Prehrana igra važnu ulogu u zdravlju kose i vlasišta. Stoga, ako patite od peruti, pokušajte se usredotočiti na zdravu prehranu koja sadrži puno vitamina i minerala. Na primjer, hrana bogata vitaminom B, cinkom i omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju peruti.

Kako se riješiti peruti

Kako spriječiti ponovno pojavljivanje peruti?

Redovno perite kosu

Redovito pranje kose može pomoći u sprječavanju nakupljanja mrtvih stanica kože koje uzrokuju perut. Pokušajte prati kosu barem jednom sedmično, koristeći blagi šampon koji je namijenjen vašem tipu kose i vlasišta.

Izbjegavajte prekomjernu upotrebu proizvoda za kosu

Prekomjerna upotreba proizvoda za kosu može pogoršati perut, jer se sastojci proizvoda mogu nakupljati na vlasištu i iritirati kožu. Stoga, pokušajte izbjegavati prekomjernu upotrebu gelova, pjena za kosu i drugih proizvoda koji mogu iritirati vlasište.

Smanjite stres

Stres može imati negativan učinak na vaše zdravlje kose i vlasišta. Stoga, pokušajte smanjiti stres koliko god je moguće. Možete pokušati meditaciju, jogu ili druge tehnike opuštanja koje vam odgovaraju.

Često postavljena pitanja:

Da li perut može biti uzrokovan nezdravom prehranom?

Da, nezdrava prehrana može doprinijeti peruti. Prehrana koja je siromašna vitaminima i mineralima može oslabiti zdravlje vlasišta i dovesti do nakupljanja mrtvih stanica kože.

Da li perut može biti zarazna?

Perut nije zarazna, ali neke vrste peruti mogu biti uzrokovane gljivicama koje se mogu prenijeti s osobe na osobu. Ako primijetite da se vaša perut pogoršava ili da se pojavljuje kod drugih članova porodice, možda biste trebali konzultirati dermatologa.

Koliko često trebam prati kosu ako imam perut?

Preporučuje se prati kosu najmanje jednom sedmično ako imate perut. Međutim, ako primijetite da se vaša perut pogoršava, možda ćete trebati prati kosu češće.

Mogu li proizvodi za kosu pogoršati perut?

Da, neki proizvodi za kosu mogu pogoršati perut. To se obično događa kada proizvodi sadrže sastojke koji mogu iritirati vlasište. Ako primijetite da se vaša perut pogoršava nakon korištenja određenog proizvoda za kosu, možda biste trebali pokušati pronaći drugi proizvod koji ne iritira vaše vlasište.

Koliko dugo trebam koristiti šampon protiv peruti?

To ovisi o vašem individualnom slučaju. Mnogi šamponi protiv peruti su namijenjeni dugotrajnom korištenju, ali uvijek se preporučuje konzultiranje dermatologa ako imate ozbiljan problem peruti.

Zaključak

Perut može biti vrlo iritantan i nelagodan problem, ali postoji nekoliko načina da se riješite ovog problema. Korištenje šampona protiv peruti, masaža vlasišta i izbjegavanje vruće vode mogu pomoći u smanjenju peruti. Također, pazite na prehranu i smanjite stres kako biste spriječili ponovno pojavljivanje peruti. Ako primijetite da se vaša perut ne smanjuje ili se pogoršava, nemojte se ustručavati konzultirati dermatologa.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL