Kako smanjiti hba1c


Kako smanjiti hba1c
Kako smanjiti hba1c

Kako da se vaš krvni šećer ne oseća kao letnja avantura u Sahari? Sve to može biti nezgodno, ali ne i nemoguće. U ovom članku, naučit ćete kako da smanjite HbA1c i održite svoje dijabetes pod kontrolom. I ne brinite, neću vas obasipati sa medicinskim terminima i tehnologijama, samo jednostavne korake koji će vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje.

Šta je HbA1c i zašto je važno?

Da bi razumjeli kako smanjiti HbA1c, prvo moramo znati šta to tačno znači. HbA1c je mjerilo vašeg krvnog šećera tokom posljednja tri mjeseca. On se također naziva i glikozilirani hemoglobin. U osnovi, kada šećer u vašoj krvi raste, on se kombinuje sa hemoglobinom u crvenim krvnim zrncima. Ovo se dešava prirodno, i ne može se spriječiti. Što je vaš krvni šećer viši, to će biti viši i vaš HbA1c.

Kada je HbA1c previsok, to je znak da vam je krvni šećer bio previsok u proteklih nekoliko mjeseci. To može značiti da vam je dijabetes loše kontrolisan i da bi trebalo nešto poduzeti da se to promijeni.

Rizici visokog HbA1c

Visok HbA1c može imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje. To može dovesti do dugoročnih komplikacija dijabetesa, uključujući:

  • Problemi sa vidom
  • Problemi sa bubrezima
  • Problemi sa živcima
  • Problemi sa cirkulacijom
  • Srčani problemi

Ovo je samo nekoliko od dugoročnih posljedica visokog HbA1c. Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti da smanjite svoj HbA1c i smanjite rizik od ovih komplikacija.

Korak 1: Prilagodite svoju prehranu

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti da smanjite svoj HbA1c je prilagoditi svoju prehranu. To može značiti ograničavanje unosa ugljenih hidrata, a posebno šećera. Važno je da pokušate održati uravnotežen i zdrav jelovnik. To znači da biste trebali jesti puno povrća, voća, cjelovitih žitarica, proteina i zdravih masti.

Ali, čekajte malo, da li ste upravo pomislili “Oh ne, ne moj dragi slatki šećer?” Nemojte se brinuti, razumijemo da nije lako odreći se slatkog zadovoljstva. Međutim, umjesto da posegnete za šećerom, razmislite o zdravijim zamjenama kao što su stevija ili med. Također, pokušajte smanjiti unos brze hrane i procesuirane hrane jer mogu sadržavati puno skrivenih šećera.

Korak 2: Povećajte tjelesnu aktivnost

Osim prilagođavanja prehrane, tjelesna aktivnost može biti ključni faktor u smanjenju HbA1c. Redovita tjelesna aktivnost može vam pomoći da smanjite krvni šećer, povećate osjetljivost na inzulin i poboljšate općenito zdravlje. Ne brinite, ne morate biti olimpijski sportaš, samo pokušajte pronaći aktivnost koja vam odgovara. Možete pokušati sa šetnjom, trčanjem, plivanjem, vožnjom bicikla ili jogom. Povremeno uključivanje vježbi snage u vašu rutinu također može biti korisno.

Korak 3: Redovito pratite nivo krvnog šećera

Da biste smanjili HbA1c, važno je pratiti nivo krvnog šećera. Redovito mjerenje nivoa šećera u krvi pomoći će vam da pratite svoj napredak i vidite koje namirnice i aktivnosti utječu na vaše razine šećera u krvi. Također, možete razgovarati sa svojim ljekarom ili medicinskim stručnjakom o tome koliko često trebate provjeravati svoje nivoe šećera u krvi i koji su ciljevi za vas.

Korak 4: Provjerite lijekove i terapije

Ako imate dijabetes tipa 2, vaš ljekar vam je vjerovatno propisao neki lijek ili terapiju. Uz prilagođavanje prehrane i tjelesnu aktivnost, uzimanje lijekova i terapija može biti još jedan način da smanjite HbA1c. Ako mislite da vaši trenutni lijekovi ili terapije ne rade dovoljno dobro, razgovarajte sa svojim ljekarom o mogućnostima za prilagođavanje.

Korak 5: Smanjite stres

Stres može imati veliki utjecaj na vaše tijelo i može utjecati na vaše razine šećera u krvi. Pokušajte pronaći načine da smanjite stres u svom životu, kao što su meditacija, joga, šetnje, slušanje glazbe, pisanje dnevnika ili razgovor s prijateljima i porodicom. Također, možda biste željeli razmotriti neke tehnike za upravljanje stresom poput dubokog disanja ili progresivne mišićne relaksacije.

Korak 6: Dobar san

Dobar san može imati veliki utjecaj na vaše zdravlje, uključujući i vaše razine šećera u krvi. Nemojte zanemarivati vaš san. Pokušajte spavati najmanje 7 do 8 sati svake noći, a ako imate problema sa spavanjem, razgovarajte sa svojim ljekarom o tome šta biste mogli učiniti kako bi poboljšali svoj san.

Korak 7: Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Održavanje zdrave tjelesne težine također može biti ključni faktor u smanjenju HbA1c. Prekomjerna tjelesna težina može doprinijeti povećanju razine šećera u krvi. Pokušajte održavati zdravu tjelesnu težinu kombiniranjem zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti.

Korak 8: Redovni medicinski pregledi

Redovni medicinski pregledi mogu vam pomoći da održavate kontrolu nad svojim dijabetesom i smanjite HbA1c. Redovne posjete vašem ljekaru ili medicinskom stručnjaku mogu pomoći u praćenju vašeg zdravlja i identifikaciji problema na vrijeme. Također, vaš ljekar može preporučiti testove za otkrivanje komplikacija dijabetesa, poput problema s bubrezima ili očima.

Zaključak: Kako smanjiti hba1c

Smanjenje HbA1c može biti izazovno, ali ne i nemoguće. Prilagodba prehrane, tjelesna aktivnost, praćenje nivoa šećera u krvi i redovni medicinski pregledi mogu vam pomoći da smanjite HbA1c i smanjite rizik od komplikacija dijabetesa. Također, ne zaboravite na stres, san i održavanje zdrave tjelesne težine kao faktore koji mogu utjecati na vaše razine šećera u krvi. Uz malo truda i predanosti, možete poboljšati svoje zdravlje i dovesti HbA1c na optimalnu razinu.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL