Kako zaustaviti proljev: Savjeti za brzo vraćanje normalne funkcije crijeva


Kako zaustaviti proljev
Kako zaustaviti proljev

Kada se javi proljev, često se osjećamo oslabljeno i neugodno. To može biti zbog različitih uzroka kao što su infekcije, loša prehrana ili alergije. Bez obzira na uzrok, proljev se može lako kontrolirati uz nekoliko jednostavnih koraka. U ovom blogu, dati ćemo vam savjete kako zaustaviti proljev i kako brzo povratiti normalnu funkciju crijeva.

Kako proljev nastaje?

Prije nego što krenemo s savjetima, važno je razumjeti kako proljev nastaje. Proljev se obično javlja kada se hrana i tekućina kreću brže kroz probavni sustav nego što bi trebale. To može biti zbog različitih uzroka kao što su:

 • Infekcije crijeva: virusi, bakterije i drugi mikroorganizmi mogu uzrokovati upalu crijeva, što može dovesti do proljeva.
 • Loša prehrana: previše masna hrana, začinjena hrana i hrana koja je teško probavljiva mogu izazvati proljev.
 • Alergije: neki ljudi su osjetljivi na određenu hranu, što može izazvati proljev.
 • Stres: stres može izazvati promjene u probavnom sustavu, što može dovesti do proljeva.
 • Lijekovi: određeni lijekovi mogu izazvati proljev kao nuspojavu.

Kako zaustaviti proljev?

 1. Pijte dovoljno tekućine
  Kada imate proljev, izgubiti ćete puno tekućine i elektrolita. Zbog toga je važno piti dovoljno tekućine kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu. Najbolje bi bilo piti vodu, biljne čajeve i elektrolite kako bi se tijelo lakše oporavilo.
 2. Jedite laganu hranu
  Dok se oporavljate od proljeva, pokušajte jesti hranu koja je laganija na probavnom sistemu. Izaberite hranu bogatu vlaknima i probioticima, poput jogurta i fermentirane hrane.
 3. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu
  Kada imate proljev, važno je izbjegavati hranu koja može dodatno iritirati probavni sistem. Izaberite hranu koja je laganija i koja je lakša za probavu.
 4. Uzmite lijekove protiv proljeva
  Ako je proljev težak i ne prolazi nakon nekoliko dana, možete pokušati uzeti lijekove protiv proljeva. Ovi lijekovi će pomoći u smanjenju proljeva i obnavljanju normalne funkcije crijeva. Međutim, važno je obratiti pažnju na nuspojave i kontraindikacije lijekova protiv proljeva, te se uvijek posavjetovati sa svojim ljekarnikom ili liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova.
 5. Odmarajte se
  Kada imate proljev, tijelo se bori protiv infekcije ili iritacije. Zbog toga je važno odmoriti se i dati tijelu priliku da se oporavi. Također, pokušajte izbjegavati prekomjernu aktivnost koja može dodatno iscrpiti vaše tijelo.
 6. Održavajte higijenu
  Kada imate proljev, važno je održavati higijenu kako biste spriječili širenje infekcije. Redovito perite ruke sapunom i vodom, posebno nakon korištenja WC-a. Također, izbjegavajte dijeljenje posuđa, ručnika i drugih predmeta kako biste spriječili širenje infekcije.

Kada treba potražiti medicinsku pomoć?

Većina slučajeva proljeva može se kontrolirati kod kuće uz primjenu gore navedenih savjeta. Međutim, postoje situacije kada trebate potražiti medicinsku pomoć. To uključuje:

 • Proljev koji traje više od nekoliko dana
 • Proljev koji je vrlo težak i praćen jakim bolovima u trbuhu
 • Proljev koji je praćen krvavim stolicama ili visokom temperaturom
 • Proljev koji se javlja nakon putovanja u inozemstvo

U ovim slučajevima, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok proljeva i primijenio odgovarajući tretman.

Proljev može biti neugodan i iritantan, ali uz primjenu gore navedenih savjeta, može se lako kontrolirati kod kuće. Važno je piti dovoljno tekućine, jesti laganu hranu, izbjegavati masnu i začinjenu hranu, uzeti lijekove protiv proljeva, odmoriti se i održavati higijenu kako biste spriječili širenje infekcije. Ako simptomi proljeva traju više od nekoliko dana ili su vrlo teški, uvijek se obratite svom liječniku kako biste utvrdili uzrok i primijenili odgovarajući tretman.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL