Kako zaustaviti štucanje: Najbolji savjeti i trikovi


Kako zaustaviti štucanje
Kako zaustaviti štucanje

Stucanje je neugodan i iritantan, ali uglavnom nije ozbiljan problem. U većini slučajeva, stucanje je privremeno i traje samo nekoliko minuta. Međutim, ako se često dešava ili traje duže od nekoliko minuta, može postati neugodno. Srećom, postoje jednostavni trikovi i savjeti koji vam mogu pomoći da zaustavite stucanje. U ovom članku, saznat ćete sve što trebate znati o stucanju i najboljim načinima za zaustavljanje stucanja.

Šta uzrokuje stucanje?

Stucanje se javlja kada se mišić dijafragme, koji je odgovoran za disanje, nevoljno skuplja. Kada se dijafragma skupi, to uzrokuje da se glasne žice otvore, stvarajući karakterističan zvuk stucanja. Postoje mnogi faktori koji mogu uzrokovati stucanje, uključujući:

 • Prejedanje ili prebrzo jedenje
 • Konzumiranje gaziranih pića ili alkohola
 • Anksioznost ili stres
 • Pušenje
 • Previše govorenja ili pjevanja

  Najbolji savjeti i trikovi za zaustavljanje stucanja Iako postoji mnogo savjeta i trikova za zaustavljanje stucanja, neki su efikasniji od drugih. Ovdje su neki od najboljih savjeta i trikova za zaustavljanje stucanja:
 • Ispravite svoj dah: Duboko udahnite, zadržite dah na nekoliko sekundi, a zatim izdahnite polako. Ponovite ovaj proces nekoliko puta. Ovo će pomoći vašoj dijafragmi da se opusti i prestane stucati.
 • Pijte vodu: Gutljaj vode može pomoći u zaustavljanju stucanja. Voda pomaže u smirivanju dijafragme i smanjenju iritacije koja uzrokuje stucanje.
 • Prstima pritisnite nos: Prstima pritisnite nos i usta i pokušajte izdahnuti kroz nos. Ovo pomaže u stvaranju pritiska koji može zaustaviti stucanje.
 • Stimulirajte grkljan: Ovo je neugodan trik, ali može pomoći u zaustavljanju stucanja. Stavite prste na grkljan i lagano ga stimulirajte dok polako izdišete zrak.
 • Udahnite papirnu vrećicu: Udahnite i izdahnite u papirnu vrećicu nekoliko puta. Ovo pomaže u regulisanju vašeg daha i smanjenju stresa koji može uzrokovati stucanje.

Kada trebate potražiti medicinsku pomoć za stucanje?

Većina slučajeva stucanja nije ozbiljna i ne zahtijeva medicinsku pomoć. Međutim, postoje neke situacije kada trebate potražiti medicinsku pomoć. Ako stucanje traje duže od nekoliko minuta, uzrokuje bol ili otežava disanje, trebate se obratiti ljekaru. Također, ako se stucanje redovno ponavlja, može biti simptom osnovnog zdravstvenog problema i trebate se obratiti ljekaru.

Kako spriječiti stucanje?

Iako stucanje nije uvijek moguće spriječiti, postoje neke stvari koje možete učiniti da smanjite rizik od stucanja. Ovdje su neki savjeti:

 • Jedite polako: Prebrzo jedenje može uzrokovati gutanje zraka, što može izazvati stucanje. Jedite polako i temeljito žvačite hranu.
 • Izbjegavajte gazirana pića: Gazirana pića mogu uzrokovati stucanje zbog povećanja količine zraka koji se gutaju prilikom konzumiranja.
 • Izbjegavajte prevelike obroke: Prejedanje može uzrokovati pritisak na dijafragmu, što može uzrokovati stucanje.
 • Smanjite stres: Stres može uzrokovati stucanje, pa je važno smanjiti stres kroz vježbanje, meditaciju ili druge tehnike opuštanja.
 • Prestanite pušiti: Pušenje može iritirati dijafragmu i uzrokovati stucanje.

Zaključak: Kako zaustaviti štucanje

Štucanje je čest problem koji je obično privremen i nije ozbiljan. Međutim, ako se stucanje često ponavlja ili traje duže od nekoliko minuta, trebate potražiti medicinsku pomoć. Srećom, postoje jednostavni trikovi i savjeti koji vam mogu pomoći da zaustavite stucanje. Izbjegavanjem prebrzog jedenja, gaziranih pića, smanjenjem stresa i prestankom pušenja, možete smanjiti rizik od stucanja. Ako se stucanje i dalje događa, isprobajte neke od savjeta i trikova koje smo naveli u ovom članku.

Sada kada znate kako zaustaviti stucanje, nemojte zaboraviti da podijelite ove savjete sa svojim prijateljima i porodicom kako bi i oni mogli saznati kako se riješiti ovog iritantnog problema. I zapamtite, ako se stucanje nastavi, uvijek možete potražiti pomoć medicinskog stručnjaka.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL