Kardiolozi otkrivaju 6 namirnica koje trebate izbjegavati radi zdravijeg srca


Svjesni smo da postoje određene navike koje su iznimno loše za zdravlje našeg srca. Pušenje? To treba zaboraviti. Nedostatak tjelesne aktivnosti – da, to će vas na kraju uhvatiti.

Ali, dok kultura prehrane i dalje bjesni, hrana koja je “dobra” i “loša” može se činiti pomalo nejasnom. Keto dijeta, na primjer, potiče konzumiranje visokoproteina. Iako vam može pomoći u gubljenju težine, nekako osjećaj žvakanja proteinskih namirnica svaki da ne djeluje baš sjajno.

Ako jedete imajući na umu zdravlje svog srca (i svi bismo to trebali raditi, barem malo!), možete pročitati preporuke Američkog udruženja za srce u vezi prehrane i načina života. Ili, ako želite saznati koje namirnice izbjegavaju kardiolozi 99% vremena, možete pročitati ovaj članak.

Iako vas nijedna od ove hrane neće ubiti ako je pojedete povremeno, kardiolozi kažu da ove namirnice nikada ili vrlo rijetko ne jedu.

Kobasice za doručak

Tužno, ali istinito: Dr. Elizabeth Klodas, kardiologinja iz Minneapolis, kaže da zaobilazi kobasice za doručak pod svaku cijenu.

“Ove su namirnice bogate natrijem (što dovodi do povećanja krvnog tlaka) i izvor su zasićenih masti koje povećavaju razinu kolesterola”, kaže Klodas. “Osim toga, jer imamo samo ograničen prostor u želucu namirnice poput kobasica mogu zamijeniti druge stavke

Klodas je napomenula da su sve prerađene mesne namirnice, uključujući kobasice, šunku i slaninu, klasificirane kao kancerogene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Margarin

Ako još uvijek jedete lažni maslac, vrijeme je da prestanete jer je margarin jednostavno loš za vas.

“Margarin zvuči kao sjajna ideja u teoriji, ali ispostavlja se da je jednako loš kao maslac”, kaže dr. Harmony Reynold, kardiolog u NYU Langone Health-u. “Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi bili 6% skloniji umiranju s dodatkom svake žlice margarina dnevno tokom 16 godina studije. Maslinovo ulje je bolje, a svaka žlica maslinovog ulja bila je povezana s 4% manjim rizikom od smrti. S tim na umu, kažem svojim pacijentima da koriste maslinovo ulje kad god je to moguće, čak i za kuhanje jaja ili tosta. Kad ništa ne može zamijeniti okus maslaca, uvijek je bolje koristiti uglavnom maslinovo ulje sa malom količinom maslaca za okus.”

Steak

Žao nam je ljubitelji steaka, ali ovo je još jedna hrana koju biste vjerovatno trebali izbjegavati većinu vremena.

“Izbjegavam jako masno crveno meso, poput visoko mariniranih steakova, jer je vrlo bogato zasićenim mastima”, kaže dr. Leonard Lilly, šef kardiologije u Brigham and Women’s Faulkner bolnici. “Kliničke studije pokazale su da konzumacija zasićenih masti povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa.”

Lilly napominje da se većina ljudi može izvući sa malim količinama gotovo svega, pa tako i sa manjim količinama steaka u rijetkim prilikama, tako da je krivac ponekad i on sam za svoj slabi trenutak.

Slanina

Čekali ste na ovo, zar ne? Dr. Francoise Marvel, kardiolog na Sveučilištu Johns Hopkins, kaže da obično izbjegava ovo slano, ukusno jelo za doručak.

“Slanina je primjer visoko prerađenog crvenog mesa koje je bogato zasićenim mastima i povećava loš kolesterol – nazvan niskom gustoćom lipoproteina LDL – što je povezano s povećanim rizikom od srčanog udara i moždanog udara”, kaže Marvel. “Slanina se obrađuje tako što se “liječi” svinjetina, što obično uključuje dodavanje soli, šećera i nitrita. Velike količine soli (ili natrija) koje se koriste u ovom postupku mogu povećati krvni pritisak i zadržavanje tekućine, uzrokujući da srce teže pumpa krv kroz tijelo. Povišen krvni pritisak ili hipertenzija, glavni je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.”

Hemijski aditivi u mesu, poput nitrata, povezani su s rakom i drugim zdravstvenim problemima, dodala je Marvel.

“Trebalo bi napomenuti da različiti proizvođači slanine koriste različite količine obrade i sastojaka”, rekla je Marvel. “Ali općenito, kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema, ograničavanje unosa prerađenog crvenog mesa poput slanine korisno je.”

Pohovano pileće meso

Pohovano pileće meso možda je popularna stavka na jelovniku u posljednje vrijeme, ali nije najbolja opcija za vaše srce.

“Jedna hrana koju rijetko jedem je pohovano pileće meso”, kaže dr. Sanjay Maniar, kardiolog sa sjedištem u Houstonu. “Redovito konzumiranje pržene hrane povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara povećavajući količinu zasićenih i trans masti u tijelu.”

Ove nezdrave masti mogu povećati LDL (loš holesterol) i smanjiti HDL (dobar kolesterol) koji služe kao blokovi za nakupljanje masti (ateroskleroza) u krvnim žilama tijela, rekao je Maniar.

“Možete dobiti odličan okus dodavanjem svježeg bilja i pečenjem ili pečenjem piletine umjesto prženja. Zadržat ćete okus, ali uštedjet ćete kalorije.”

Krafne

Mnoge se krofne prže u ulju koje sadrži trans masnoće, što ih čini teškim za vaše srce, prema dr. Jayne Morgan, kardiologu iz Atlante.

“Trans masti podižu razine holesterola i šećera u krvi, doprinoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru”, kaže Morgan. “Trans masti su često “maskirane” na etiketama kao djelomično hidrogenizirana ulja, stoga pažljivo čitajte oznake i izbjegavajte ih.”

Kardiolozi su liječnici koji se bave liječenjem bolesti srca i krvnih žila, pa je očito da su njihovi savjeti o hrani iznimno važni za naše zdravlje. Ako želite poboljšati zdravlje srca, slijedite njihov primjer i izbjegavajte hranu koja može negativno utjecati na vaše zdravlje srca. Pored toga, redoviti pregledi kod kardiologa su također važni kako bi se otkrile bilo kakve abnormalnosti u ranoj fazi.

Sada kada znamo koje su to hrane koju kardiolozi izbjegavaju, možemo se okrenuti zdravijim alternativama. Na primjer, umjesto kobasica za doručak možete odabrati svježe voće i povrće, poput jagoda, naranče, jabuka, mrkve, paprike i paradajza. Za ručak ili večeru, pileće ili riblje filete možete peći ili kuhati umjesto prženja, a umjesto slanine možete odabrati avokado ili orašaste plodove. Također, maslinovo ulje možete koristiti kao zdravu alternativu za maslac ili margarin.