Nostrifikacija diplome u Austriji: Savjeti i Trikovi


Nostrifikacija diplome u Austriji
Nostrifikacija diplome u Austriji

Odlučili ste raditi u Austriji, ali imate visokoškolsku diplomu stečenu u inozemstvu i ne znate šta trebate učiniti? Ne brinite, mi smo ovdje da vam pomognemo! U ovom članku ćemo vam dati savjete o priznavanju vaše visokoškolske diplome u Austriji i šta je sve potrebno kako biste uspješno aplicirali za posao.

EU, EGP i Švicarska: Bez nostrifikacije

Ako ste svoju visokoškolsku diplomu stekli unutar Europske unije, država Europskog gospodarskog prostora (EGP) ili u Švicarskoj, imate sreće! Za tržište rada u Austriji, nije vam potrebna nostrifikacija. Međutim, postoje posebni postupci za brzo priznavanje kvalifikacija, a više informacija možete pronaći na Berufsanerkennungsverfahren (bosanski / hrvatski / srpski) – putokaz za priznavanje kvalifikacija.

Treće države: Potreba za nostrifikacijom

Za osobe koje su stekle svoju visokoškolsku diplomu u trećoj državi, potrebno je zatražiti nostrifikaciju u Austriji. Zahtjev se podnosi na javnom sveučilištu, visokoj školi primijenjenih znanosti (Fachhochschule) ili pedagoškoj akademiji (Pädagogische Hochschule), ovisno o studiju koji se nudi u Austriji i koji je usporediv s vašim studijem. Nakon toga, nadležna visokoškolska institucija će utvrditi koje ispite razlike morate položiti i u kojem vremenskom roku.

Školski Praznici u Austriji 2023-2024

ENIC NARIC AUSTRIA: Prvo kontaktno mjesto

Nacionalni izvještajni centar za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija ENIC NARIC AUSTRIA (njemački) pri Saveznom ministarstvu za obrazovanje, znanost i istraživanje je vaše prvo kontaktno mjesto za sva pitanja u vezi s priznavanjem inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u Austriji. Osim savjetovanja o nostrifikaciji, ovdje se također mogu vrijednovati vaše inozemne visokoškolske kvalifikacije. Ovo vrednovanje može biti dovoljno za vaše zapošljavanje u Austriji, a prijavu možete podnijeti online u Sistemu za priznavanje, apliciranje i informacije / Anerkennungs-, Antrags- und Informationssystem (AAIS).

Osim ENIC NARIC AUSTRIA, postoje i druga kontaktna mjesta koja nude savjetovanje na pojedinim stranim jezicima. Na primjer, Ministarstvo za socijalna pitanja / Anlaufstellen für Personen mit im Ausland erworbenen Qualifikationen (AST) (njemački) i Austrijski integracijski fond / Österreichische Integrationsfonds (ÖIF) (njemački) su na raspolaganju za osobe koje su stekle visokoškolsku kvalifikaciju u inozemstvu.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Dozvola za rad: Ne zaboravite podnijeti zahtjev!

Kako biste radili u Austriji, osim priznavanja vaše visokoškolske diplome, potrebno je podnijeti zahtjev za dobivanje dozvole za rad / Beschäftigungsbewilligung (njemački) kod Službe za zapošljavanje (AMS). Bez ove dozvole, nećete biti u mogućnosti legalno raditi u Austriji, pa je važno ne zaboraviti ovaj korak.

Reglementirana i nereglementirana zanimanja: Razlika postoji

U Austriji postoje razlike između reglementiranih i nereglementiranih zanimanja. Reglementirana zanimanja uključuju, primjerice, arhitekte, liječnike, medicinske sestre, pedagoge i fizioterapeute, kao i određene obrte. Ako se vaša visokoškolska diploma odnosi na reglementirano zanimanje, strukovne udruge (npr. Liječnička komora) će provjeriti vaše preduvjete za zanimanje, kao što je poznavanje njemačkog jezika.

S druge strane, za nereglementirana zanimanja, vrednovanje vaše visokoškolske kvalifikacije od strane ENIC NARIC AUSTRIA može biti dovoljno za zapošljavanje. Potencijalni poslodavci će priznati vaše vrednovanje visokoškolske kvalifikacije kao “korisnu ekspertizu” i odlučiti o vašem zapošljavanju na temelju kriterija koji su važni za određeno zanimanje.

Priznavanje vaše visokoškolske diplome u Austriji može biti složen postupak, ali uz prave savjete i korake, možete uspješno aplicirati za posao u zemlji. Važno je provjeriti trebate li nostrifikaciju vaše diplome i podnijeti zahtjev za dobivanje dozvole za rad.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL