Ledeni vjetar je jedan od omiljenih kolača naših nana, baka i mama, a sigurno i vaših! Iako zvuči jako komplicirano, uz ovaj recept shvatit ćete da nije tako težak za pripremiti kao što se čini. Isprobajte ovaj ukusni desert i oduševite svoje najdraže!
Priprema bjelanjaka:
- Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pomoću električnog miksera.
- Postepeno dodajte šećer u snijeg i miksajte dok se ne dobije čvrsta smjesa.
- U umućen snijeg dodajte ocat i brašno.
- Prekrijte najveći pleh kojeg imate sa papirom za pečenje i rasporedite smjesu od bjelanjaka po njemu.
- Pecite 30 minuta na 150 °C, a zatim smanjite temperaturu na 100 °C i pecite još oko sat vremena.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohladi.
Priprema kreme:
- Izmiješajte žumanjke s obje vrste šećera dok smjesa ne postane svijetlo žuta.
- Dodajte brašno i 100 ml mlijeka, a ostatak mlijeka stavite u posudu za kuhanje i zagrijte na laganoj vatri.
- U umućene žumanjke postepeno dodajte zagrijano mlijeko i miješajte pjenjačom dok se ne skuha krema.
- Pustite da se krema dobro ohladi i prekrijte posudu prozirnom folijom.
- U posudu za miksanje stavite maslac i dobro ga izmiksajte, a zatim dodajte kremu i sve dobro sjedinite.
- Ostavite sa strane.
Slaganje kolača:
- Ogulite kivi i narežite ga na šnite, a isto učinite i sa jagodama.
- Istucite slatko vrhnje u šlag.
- Beze koru odrežite na tri ista dijela u obliku pravougaonika.
- Na dno pladnja stavite koru, zatim dio kreme, voće, šlag, koru i tako sve dok ne potrošite sastojke. Naravno, na vrhu mora biti kora.
- Ukrasite kolač šlagom sa svih strana i obogatite ga voćem.
Uživajte u pripremi ovog jednostavnog, a ukusnog kolača te obradujte svoje najmilije neodoljivim okusom Ledenog vjetra. Ovaj recept je savršen za sve prigode i sigurno će vas osvojiti na prvu. Slijedite korake i uživajte u savršenom spoju hrskave kore, kremaste kreme i svježeg voća.