Tražite posao u Njemačkoj? Otkrijte najbolje načine traženja!


Tražite posao u Njemačkoj? Otkrijte najbolje načine traženja!
Tražite posao u Njemačkoj? Otkrijte najbolje načine traženja!

Nakon što ste odlučili da želite raditi u Njemačkoj, sljedeći korak je pronaći posao. No, kako to učiniti? Postoji nekoliko načina kako doći do informacija vezanih uz ponudu posla u Njemačkoj, a u nastavku ćemo vam pokazati kako to učiniti u samo 6 koraka.

Praznici u njemačkoj 2023: Svi Datumi

Korak 1: Indirektna pretraga preko agencija za zapošljavanje

Jedan način pronalaska posla u Njemačkoj je indirektna pretraga preko agencija za zapošljavanje. To može biti državna agencija (“Agentur für Arbeit”) koja nudi svoje usluge besplatno ili neka od privatnih agencija koje svoje usluge naplaćuju. Međutim, važno je napomenuti da ove agencije ne nude uvijek najkvalitetnije ponude poslova, a također će uzeti dio vaše plaće kao proviziju.

Korak 2: Direktna pretraga oglasa poslodavca

Drugi način je direktna pretraga oglasa poslodavca koje možete pronaći na portalima, poslovnim mrežama poput LinkedIn-a ili Xing-a, u novinama ili direktno na web-stranicama preduzeća. Prema mišljenju autora, direktan način pretrage je bolji, jer je jeftiniji i brži zbog direktnog kontakta s poslodavcem.

Korak 3: Pregled online portala za posao u Njemačkoj

Internet je najbolje i ultimativno mjesto za traženje posla u Njemačkoj. Postoje alati za pretraživanje posla (“Jobsuchmaschinen”) kao što je kimeta (www.kimeta.de) koja traži po svim portalima i čak integrira web-stranice preduzeća, što je velika prednost. Također postoje portali za posao (“Jobportale”) kao što je www.stepstone.de na kojem možete jednostavno pretraživati ponude, a možete se preko e-maila prijaviti i na dnevno slanje ponuda za posao.

Korak 4: Pregled mjesta za traženje posla u Njemačkoj

Uvijek je dobro imati barem okvirnu ideju o tome u kojoj firmi ili firmama želite raditi, jer tako možete redovito pretraživati njihove stranice i biti informisani o novostima vezanim uz njihove proizvode/usluge, poslovnu strategiju, otvorene natječaje i sl. Ako nađete oglas na web-stranici, onda je preporuka da to obavezno navedete u pismu motivacije, jer to pokazuje poslodavcu da ste se dediciro interesirali za navedenu firmu. Također, ako pronađete otvorenu poziciju preko job-portala, bolje je navesti da ste je pronašli na web-stranici poduzeća (naravno, prije toga provjerite je li pozicija stvarno i navedena na njihovoj web-stranici… za svaki slučaj).

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Korak 5: Poslovne mreže

Xing je njemačka verzija LinkedIn-a i vrlo je popularna među poslovnim ljudima i agencijama – zato preporučujemo da obvezno otvorite profil na Xing-u (www.xing.de). Ova mreža dodatno nudi XING funkciju koja vam omogućuje pretragu poslova te opciju da svoj profil označite kao otvoren za poslovne promjene. Velika prednost Xing-a je da možete odmah vidjeti ko je kontakt-osoba za određenu otvorenu poziciju, možete odmah pogledati profil kontakta i poslati mu konkretna pitanja preko Xing-poruke. LinkedIn nije toliko relevantan za njemačko tržište, ali ne može škoditi da imate svoj profil i na njemu.

Korak 6: Preporuke za traženje posla

Preporučujemo da probate svoju sreću direktno i potražite sami posao preko interneta, komotno (i bez dodatnih troškova agencije!) iz fotelje svog doma. Također, preporučujemo da potražite otvorene pozicije preko job-portala i aktivirate email-alert kako ne biste propustili nove ponude. Obavezno otvorite profil na Xing-u, a ako pronađete zanimljiv oglas negdje na job-portalu ili Xingu, za svaki slučaj provjerite postoji li isti oglas na stranici poslodavca – ako je pozicija oglašena i tamo, radije se prijavite preko web-stranica poduzeća i spomenite to u pismu motivacije. Redovito posjećujte web-stranice poduzeća za koja ste zainteresirani kako biste u svakom trenutku bili informirani o najnovijim proizvodima/uslugama i sl., a i da ne propustite otvorene natječaje. Ako vam nešto nije jasno iz oglasa, slobodno kontaktirajte kontakt-osobu i pitajte za dodatne informacije – to ujedno pokazuje i vašu proaktivnost i zainteresiranost za posao (nemojte zaboraviti napomenuti u pismu motivacije da ste tražili dodatne informacije!).

Zaključak: Tražite posao u Njemačkoj?

Pronalaženje posla u Njemačkoj može biti izazovno, ali ako slijedite ove korake i pravilno koristite dostupne alate i resurse, taj proces može biti puno jednostavniji. Indirektna pretraga preko agencija za zapošljavanje može biti korisna, ali direktna pretraga oglasa poslodavca i online portala za posao često će dati bolje i kvalitetnije ponude posla. Također je korisno pregledati web-stranice preduzeća za koja ste zainteresirani, kako biste bili informisani o njihovim proizvodima/uslugama i otvorenim natječajima. Pritom, društvene mreže za poslovanje poput Xing-a i LinkedIn-a mogu biti korisne za pronalazak otvorenih pozicija i direktni kontakt s poslodavcima.

Uz ove korake i preporuke, trebali biste imati dobru osnovu za pronalazak posla u Njemačkoj. Važno je biti proaktivan i istraživati različite opcije za pronalazak posla. Također, ne zaboravite da će pismo motivacije i životopis biti ključni za vašu prijavu na posao, stoga ih pažljivo pripremite i prilagodite svakom pojedinom oglasu. Sretno u pronalasku svog novog posla u Njemačkoj!

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL