Salata od cvekle za zimu: Zdrav i ukusan obrok za hladne dane


Salata od cvekle za zimu
Salata od cvekle za zimu

Zima je već odavno počela, a s njom i borba da ostanemo zdravi i da se hranimo zdravo. Svježeg povrća nema baš mnogo, ali postoji jedna biljka koja se često zaboravlja – cvekla!

Cvekla je puna hranljivih materija, antioksidanata i vlakana. A da li ste znali da se od nje može napraviti ukusna salata koja će vam pružiti sve potrebne hranljive materije i vitamine tokom hladnih zimskih dana? Upravo o tome ćemo pričati u ovom blog postu.

Izbor cvekle

Prvo što trebate učiniti je da nabavite dobru cveklu. Najbolje je odabrati cveklu srednje veličine, koja je čvrsta na dodir. Ako je cvekla veća, vjerovatno će biti tvrđa i manje sočna.

Također, pripazite da cvekla nema mrlje, ogrebotine ili trulež. Ako primjetite da ima bilo kakvih oštećenja, bolje je odabrati drugu.

Priprema cvekle

Kada ste izabrali svoju cveklu, vrijeme je da je pripremite za salatu. Prvo, trebate je dobro oprati i očistiti od zemlje. Nakon toga, ogulite koru sa cvekle.

Savjet: Koru možete lako oguliti ako cveklu prethodno kratko skuhate u vodi.

Nakon što ste ogulili koru, cveklu treba narendati na sitne komadiće. Najbolje je koristiti rende s malim rupama, jer ćete tako dobiti finiju teksturu.

Sastojci za salatu

Sada kada ste pripremili cveklu, vrijeme je da pripremite ostale sastojke za salatu. Potrebno vam je:

  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • so i biber po ukusu
  • 1-2 kašike meda
  • 1 manji luk
  • 1 šaka oraha

Priprema salate

Kada ste pripremili sve sastojke, vrijeme je da ih pomiješate u jednoj velikoj zdjeli.

Prvo dodajte maslinovo ulje i jabukovo sirće, pa dobro promiješajte. Zatim dodajte so i biber po ukusu, te med. Nastavite miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Nakon toga, dodajte narendanu cveklu i dobro je promiješajte tako da se sastojci ravnomjerno rasporede.

Za kraj, dodajte sitno sjeckani luk i orahe, te ponovo sve dobro promiješajte.

Savjet: Ako želite da salata bude još sočnija i ukusnija, možete je ostaviti u frižideru nekoliko sati prije posluživanja. Tako će se sastojci dodatno sjediniti i salata će biti punijeg okusa.

Zašto je salata od cvekle dobra za zimu?

Kao što smo već spomenuli, cvekla je bogata hranljivim materijama koje su nam potrebne tokom zime. Također, salata od cvekle je bogata vlaknima koja su dobra za probavu i održavanje zdrave crijevne flore.

Osim toga, med koji dodajemo u salatu djeluje kao prirodni zaslađivač, pa nećete morati dodavati šećer. Med također ima antimikrobna svojstva i pomaže u borbi protiv infekcija.

Orašasti plodovi koje dodajemo u salatu su također bogati hranljivim materijama, antioksidantima i zdravim mastima.

Zaključak: Salata od cvekle za zimu

Salata od cvekle je ukusna i hranljiva opcija za zimsko vrijeme kada je svježe povrće teško dostupno. Cvekla je bogata hranljivim materijama i vlaknima, a salata je puna okusa i sočnosti.

Savjet: Ako ne volite ljutkast ukus luka, možete ga dodati u salatu na samom kraju, nakon što ste sve ostale sastojke već dobro promiješali. Tako će se okus luka malo ublažiti.

Pa šta čekate? Nabavite svježu cveklu i napravite ovu ukusnu salatu koja će vas zagrijati i nahraniti tokom hladnih zimskih dana. Vaš probavni trakt i ukusne pupoljke će vam biti zahvalni!