Kore za pitu su nešto što se obično priprema u balkanskim zemljama i šire. U Bosni i Hercegovini, kore za pitu se često prave u velikim količinama za posebne prilike, poput porodičnih okupljanja ili proslava. Ali, kako se prave kore za pitu? Savršene kore za pitu: U ovom blog postu, pokušat ćemo vam približiti proces izrade kora za pitu na jedan zanimljiv i razumljiv način.
Savršene kore za pitu
Priprema
Da bismo počeli s pravljenjem kora za pitu, potrebno je pripremiti sve sastojke i alat koji su nam potrebni. Za pripremu kora, potrebni su nam brašno, jaja, ulje, so i voda. Također će nam trebati velika daska za razvlačenje kora, ili, ukoliko je nemamo, velika stolna površina koju ćemo prekriti papirom za pečenje.
Ideje za ručak: Brzi i jednostavni recepti za zaposlene
Začinite proces
Prije nego što počnete sa mijesenjem tijesta, razmislite o nekim začinima koje biste mogli dodati u smjesu. Osim soli, koja je osnovni začin, možete dodati malo bibera, ruzmarina, origana, peršuna ili nekog drugog začina koji volite. Ukoliko želite malo egzotičniji okus, možete dodati i malo karija, čilija ili nekog drugog začina sa drugog kraja svijeta.
Miješanje tijesta
Kada smo pripremili sve sastojke i začine, možemo početi sa mijesenjem tijesta. U većoj zdjeli, pomiješajte brašno, jaja, ulje, so i vodu. Mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Važno je da mijesite tijesto sve dok ne postane elastično i mekano na dodir. Nemojte se plašiti da upotrijebite malo snage kada mijesite tijesto, jer će to pomoći da se gluten bolje aktivira.
Razvlačenje tijesta
Kada ste završili sa mijesenjem tijesta, treba da ga ostavite da odstoji oko 30 minuta, prije nego što ga budete razvlačili. Nakon što je tijesto odstojalo, možete početi sa razvlačenjem. Stavite tijesto na dasku ili stolnu površinu koju ste prekrili papirom za pečenje. Počnite razvlačenje od sredine tijesta i radite prema krajevima. Važno je da budete pažljivi i da tijesto ne probušite dok ga razvlačite.
Izrada pite
Kada ste završili sa razvlačenjem tijesta, možete početi sa pravljenjem pite. Najbolje je koristiti veliki okrugli pleh za pečenje, ali ako ga nemate, možete koristiti i manje plehove za individualne porcije. Stavite prvu koru u pleh, prelijte je uljem, a zatim dodajte drugu koru. Ponovite postupak dok ne dobijete željenu visinu pite.
Kada ste napravili slojeve kora i prelili ih uljem, možete dodati nadjev po vašem izboru. U Bosni i Hercegovini, najčešće se koristi nadjev od sira ili mesa, ali možete koristiti i povrće, krompir ili nešto drugo. Nakon što ste dodali nadjev, pokrijte ga sa nekoliko kora koje ćete preliti uljem, a zatim stavite pitu u rernu da se peče.
Kako se pravi Baklava (zabavni recept)
Pečenje
Kore za pitu treba peći na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi prije nego što je poslužite.
Uživajte u vašoj piti!
Kao što vidite, pravljenje kora za pitu nije tako teško kao što se čini na prvi pogled. Samo trebate imati prave sastojke, dovoljno prostora za razvlačenje tijesta, i naravno, malo strpljenja. I zapamtite, kore za pitu se najbolje jedu uz druženje sa porodicom i prijateljima. Pa, čemu čekate? Pripremite svoju omiljenu pitu i uživajte u njoj uz dobro društvo.