Ah, baklava, slatkiš koji je osvojio srca mnogih širom svijeta! Ali, koliko nas zaista zna kako se pravi ova kraljica poslastica? Nije baš kao da se može kupiti u svakoj prodavnici – najbolja baklava se pravi kod kuće!
Pripremite se, jer danas ću vas naučiti kako se pravi baklava na ludi način – uz malo humora i mnogo ljubavi.
Kako se pravi Baklava
Sastojci za savršenu baklavu
Prije nego što krenemo s pripremom baklave, potrebno je nabaviti sve sastojke. Dakle, evo šta vam treba:
- 450 grama lisnatog tijesta
- 450 grama mljevenih oraha (ili lješnjaka, badema, pistacija, šta god želite!)
- 225 grama šećera
- 225 grama putera (možda čak i malo više ako želite ekstra ukusnu baklavu)
- 1 kašičica cimeta
- 1 šoljica vode
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- Sok od pola limuna (možda ga nećete ni upotrijebiti, ali će se super osjećati u frižideru)
- Prstohvat soli (jer za svaki dobar recept treba imati malo soli – iako ovdje malo pretjerujemo, ali to je sve u cilju ljubavi prema hrani)
Tijesto za baklavu
Za početak, razvaljajte lisnato tijesto dok ne bude tanko kao list papira. Pa, možda ne baš toliko tanko, ali dovoljno da možete vidjeti kroz njega.
Sada ga izrežite na veličinu koja vam odgovara. Možete napraviti veliku baklavu ili malo manje kolačiće – to sve zavisi od toga koliko luckasti želite da budete.
Najvažnije je da se tijesto ne lijepi, pa pospite malo brašna preko tijesta ako imate problema s tim.
Priprema fila
Uzmite veliku zdjelu i pomiješajte orahe (ili neki drugi sastojak koji ste odabrali), šećer i cimet zajedno.
U drugoj zdjeli rastopite puter i dodajte mu vaniliju, limunov sok i prstohvat soli.
Sada dodajte suhe sastojke puteru i dobro ih promiješajte dok ne dobijete lijepu smjesu.
Slaganje baklave
Sada je vrijeme da složite sve zajedno!
Uzmite prvu koru tijesta i stavite je u kalup za pečenje.
Prelijte je s malo otopljenog putera i zatim dodajte drugu koru tijesta.
Kada ste postavili drugu koru, nanesite fil preko nje i nastavite sa slaganjem tijesta i fila dok ne potrošite sve kore i fil.
Kada završite sa slaganjem, narežite baklavu na željene komade i stavite u pećnicu na 180°C. Pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne dobije predivnu zlatno smeđu boju.
Najteži dio: čekanje
Kada je baklava pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Iako je ovo najteži dio, morate izdržati! Baklava se mora ohladiti prije nego što je možete jesti.
Kada se baklava ohladi, uzmite mali nož i prođite kroz kore da biste ih razdvojili i olakšali rezanje.
Neka sada zabava počne!
Sada je konačno došlo vrijeme da uživate u plodovima svog rada. Narežite baklavu na male komadiće, pospite šećerom u prahu i poslužite uz šoljicu kafe ili čaja.
Uživajte u svakom zalogaju, a kada pojedete sve, možete se pohvaliti svojim prijateljima i porodici svojim novim znanjem o izradi baklave. I ko zna, možda će vam sada svi htjeti da ih naučite kako se pravi baklava.
Savjeti za savršenu baklavu
- Koristite svježe sastojke – kvalitetni orašasti plodovi i svježe lisnato tijesto će vašoj baklavi dati najbolji okus.
- Pazite da ne stavljate previše fila između kora – u suprotnom će baklava biti previše suha.
- Stavite baklavu u frižider prije posluživanja kako bi se ohladila i stvrdnula. Hladna baklava se lakše reže i ima bolju teksturu.
- Baklavu možete držati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tri dana, ili je možete zamrznuti do tri mjeseca.
- Za dodatni okus, možete dodati malo meda u fil ili na vrh baklave prije posluživanja.
Zaključak: Kako se pravi Baklava
Baklava je jedna od najomiljenijih poslastica širom svijeta i pravi je slastičarski izazov. Ali, uz malo truda i ljubavi, možete stvoriti savršenu baklavu kod kuće. Slijedite ove jednostavne korake i ne zaboravite da je glavna stvar u izradi baklave – uživanje u procesu!